kategoria: A4000
[#1] uruchomienie CD na A4000/040
Cześć, poproszę o pomoc w dwóch sprawach, każda podpowiedź cenna, a może ktoś aktywnie pomoże? Mój a właściwie wnuczków sprzęt, to: Amiga4000 z dyskiem 80GB, Napęd CD, mysz USB, system 3.2, Workbench v47.4
1- próbuję uruchomić chłopakom CD. Brakuje mi pasujących: atapi.device, scsi.device oraz CDFileSystem a może CacheCDFS. Może życzliwa Dusza przysłać/udostępnić taką paczkę: wp@mdcse.com
2- może ma ktoś do sprzedania 2 Player Adapter (- chłopcy chcą grać na dwa joystiki, ale nie przez wyłączenie myszki. Może wiecie, gdzie kupić taki habik/switch?

Jeśli choćby adres skąd pobrać te drivery - będzie to bardzo pomocne. Oprogramowanie które znalazłem nie prowadzi do sukcesu. Zrobiłem próby z różnymi driverami - bez sukcesu, dlatego szukam wsparcia. Czy poniższy plik CD0: jest poprawny?
Device = scsi.device
Unit = 1
Flags = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 1
Reserved = 0
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 0
Buffers = 32
BufMemType = 1
StackSize = 4000
Priority = 5
GlobVec = -1

FileSystem = L:CDFileSystem
DosType = 0x43444653

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2026 19:44:46 przez vienio

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2026 19:46:53 przez vienio
[#2] Re: uruchomienie CD na A4000/040

@vienio, post #1

Skoro masz system w wersji 3.2 to nie powinno być problemu. Jak uruchamiasz CD0? Z ikonki czy poleceniem 'mount CD0:'? Może w tooltypes jest coś źle ustawione, bo one mają pierwszeństwo przed tym co w pliku. Zmień tam na UNIT=1 jeżeli jest coś innego. Domyslam się, że Cdrom ustawiony jako slave. Na zdjeciu jest adapter pod port równoległy dajacy możliwość grania dwwoma dodatkowymi joystikami w grach ktore to umożliwiają a nie przełącznik.

https://allegro.pl/produkt/tom-mysz-joy-pad-amiga-500-do-4000-atari-st-c64-5ded2de6-72d3-4e73-a996-ce48bbd59518?offerId=13099981673

Tu masz adapter Usb z przełącznikiem.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2026 20:14:02 przez ppill
[#3] Re: uruchomienie CD na A4000/040

@ppill, post #2

poleceniem Mount CD0:
,,Może w tooltypes jest coś źle ustawione" - przybliż, gdzie mogę sprawdzić to ustawienie?

Dziękuję
[#4] Re: uruchomienie CD na A4000/040

@ppill, post #2

ten adapter... przyłączam do portu myszki: i mam joystick i mysz, do drugiego złącza drugi joystic? Tak?
Czy adapter nie zasłoni tego drugiego wejścia?
[wyróżniony] [#5] Re: uruchomienie CD na A4000/040

@vienio, post #3

Na partycji systemowej w katalogu Storage/DOSDrivers/ masz ikonkę CD0. Klikasz raz a z menu wybierasz Icon/Information. Tam znajdziesz tooltypes.

Zwykła wtyczka tak ale masz już jakiś adapter i raczej dwa się nie zmieszczą. Musiałbyś kupić jeszcze przedłużenie.
[#6] Re: uruchomienie CD na A4000/040

@ppill, post #5

Oświeć mnie, jaka jest różnica pomiędzy:
- Devs/DosDrivers/CD0
- Storage/DosDrivers/CD0

System reaguje głównie na ten drugi katalog? Dlaczego są zdublowane?
W końcu system przeczytał zawartość płyty, tzn wyświetlił katalogi, czyli dobry kierunek. W tym drugim katalogu miałem ustawione: scsi.device. Zmieniłem na atapi.device i Unit=1; zaczęły wyświetlać się błędy i konieczność rejestracji (kupienia licencji dla atapi.device). Zrobię to, ale mam pytanie - nie ma darmowego sterownika?

Dziękuję za odpowiedź
[#7] Re: uruchomienie CD na A4000/040

@vienio, post #6

Korzystaj z tego co działa.
Po co ci kolejny (atapi.device) ?
[#8] Re: uruchomienie CD na A4000/040

@vienio, post #6

W storage/dosdrivers masz mountlisty (czyli np. CD0 z ikonką) które trzeba ręcznie zamontować komendą mount.
W devs/dosdrivers masz mountlisty automatycznie montowane podczas startu AmigaOS.
Możesz przenosić mountlisty między tymi katalogami.

Jak napisał Norbert - nie kombinuj z atapi.device, to jest stary sterownik z czasów systemów 3.0 i 3.1, które miały scsi.device nie potrafiący obsłużyć CD-ROMów. Jest on płatny (co zauważyłeś...).
SCSI.device jest w kickstarcie, więc na dysku go nie znajdziesz. Ten znajdujący się w kicku 3.2 obsługuje CD-ROMy, więc wystarczy upewnić się, czy w tooltype nie masz wybranego innego sterownika, oraz czy unit jest 1 (jeżeli cd-rom masz slave, to unit powinien być 1).

Jak eksperymenty z mount CD0 dadzą pozytywny efekt, to możesz przenieść CD0 do devs/dosdrivers, będzie się montować automatycznie przy starcie.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2026 21:56:51 przez wali7
2
[#9] Re: uruchomienie CD na A4000/040

@vienio, post #6

Devs:DosDrivers/ - katalog z którego urządzenia się montują z automatu pod warunkiem, że maja w tooltype-ach Activate=1
Activate=0 nie montuje urządzenia.
Sys:Storage/DosDrivers/ - katalog z urządzeniami, które można zamontować, ale niekoniecznie. Taki, jak nazwa mówi, magazyn.
Jak napisał Norbert i Wali w systemie 3.2 obsługa CD jest dostępna z wykorzystaniem scsi.device.
Problemem może być zworkologia - master/slave lub Unit w mountliście.
Skopiuj tą z płyty/dyskietki z systemem i na niej eksperymentuj.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem