kategoria: A500
[#1] Workbench 1.3 + Gotek zewnętrzny + ori stacja dyskietek
Witam i dziękuję za przyjęcie do grona zacnych użytkowników Amigi. Do tej pory siedziałem i nadal siedzę w C64 od połowy lat 80-tych, ale postanowiłem, że spełnię swoje dziecięce marzenie i kupię Amigę 500. Trafiła mi się A500 w rewizji 8a.1. Co nieco już wiem, ale jeszcze się uczę Amigi i sporo przede mną szeroki uśmiech

Mam pytanie odnośnie Workbencha 1.3.
Jak uruchomię Workbench z dyskietki, a w Goteku wybiorę obraz dowolnej dyskietki to na pulpicie pojawia mi się automatycznie ikona. No, ale jak zrobię odwrotnie to już Workbench nie widzi stacji. Jak zmusić Workbench uruchomiony z Goteka żeby widział stację dyskietek?
Stacja oczywiście na DF0, a Gotek wpięty z tyłu kompa jako DF1. Mam elektroniczny boot selector.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2026 14:33:53 przez bluebob

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2026 14:34:09 przez bluebob
[#2] Re: Workbench 1.3 + Gotek zewnętrzny + ori stacja dyskietek

@bluebob, post #1

Jeśli ten elektroniczny boot selektor jest sprawny lub jest poprawny to stacja DF0 powinna zamienić się na DF1 a zewnętrzna DF1, na DF0.
Amiga nie powinna zauważyć tej zamiany, więc Goteka jako DF0 (oryginalnie DF1) a wbudowane stacja jak DF1 ( oryginalnie DF0) musi dzialac tak jakby wszystko bez tego bootselectora.
[#3] Re: Workbench 1.3 + Gotek zewnętrzny + ori stacja dyskietek

@Norbert, post #2

To nie do konca tak dziala dla A500, tez tak mialem, jak chcialem grac na 2 stacje, a bootowalem z zewnetrznej stacji 5.25 cala.
Bardzo czesto stacja wewnetrzna nie byla widoczna.
Juz nie pamietam dokladnie jak ten problem rozwiazalem.
Ale chyba robilem to tak.
Wlaczalem Amige z df0: jako wewnetrzna.
Bez dyskietek w obu stacjach.
Czekalem chwilke, aby obie stacje ladnie pykaly.
Dopiero wtedy przelaczalem boot selektor z wewnetrznej stacji na zewnetrzna. (nie wiem czy to (nie)bezpieczne na wlaczonej Amidze).
Wrzucalem dyskietke do stacji zewnetrznej i gra dzialala, a obie stacje byly widoczne.
[#4] Re: Workbench 1.3 + Gotek zewnętrzny + ori stacja dyskietek

@Don_Adan, post #3

Spróbuję tej metody, ale... boot selector jest elektroniczny, czyli zmiana stacji następuje na włączonej Amidze klawiszami resetu przytrzymanymi przez 5 sekund. Nie mam pojęcia czy da się wystartować od razu na Goteku z tym selektorem, bo za każdym razem jak włączam zasilanie to domyślnie chce wystartować ze stacji dyskietek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem