[#1] ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio
Ktoś może instalował u siebie sterowniki i firmware do ZZ9000 od BlitterStudio?
To niezależne od MNT drivery rozwijane na bazie ostatniej oficjalnej wersji 1.13
https://github.com/BlitterStudio/zz9000-drivers

Wyglądają ciekawie, względem 1.13 dodane m.in:

* RTG driver optimizations — SetColorArray Z3 batch palette path, AllocBitMap improvements, general Picasso96 compatibility hardening.
* USB Poseidon driver (zzusbhw.device) — chunked bulk transfers, root-hub emulation, async INT via poll task, Z3 autoconfig preference, CopyMemQuick fast path, mailbox protocol. Paired with the firmware's new USB stack.
* SD-card boot driver (zzsd.device) — boots AmigaOS from a hardfile on a FAT32 SD card via the autoboot ROM. Size-constrained (7424 bytes); CI enforces the ceiling.
* ZZScanlines V2 — CLI front-end for the multi-mode scanline bitstream (classic / soft / gradient with parity control).
* ZZTop V2 — config GUI with scanline slider, hardware readback, and the new toggles exposed by firmware 2.0.0.
2
[#2] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@vojo, post #1

Zainstalowałem wczoraj, w końcu ZZ9000 jest tym czym miał być od samego początku, wszystko działa lepiej niż na driverach od MNT - RTG, USB w końcu, NET.
1
[#3] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Robo_G, post #2

A jak działa teraz usb? Hot swap czy dalej na wyłączonej amidze?
[#4] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Robo_G, post #2

Zmienilo sie cos w wydajnosci ?
[#5] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@vojo, post #1

Ooooo, muszę spróbować. Ja wciąż na 1.13.
[#6] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Bartek2075, post #3

USB działa w Poseidonie jak normalna karta USB plug&play.
2
[#7] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@arturB, post #4

Wydajność jeszcze nie wiem, na pewno nie jest wolniej, ale zaczęły u mnie działać dema które wcześniej nie działały (czarny ekran) np. Signals od HJB. Na razie minusów nie widzę... same plusy.
4
[#8] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Robo_G, post #7

Zainstalowalem, w obsłudze gfx z P96 różnicy nie widzę (Untangle dalej nie działa dobrze), sieć też dziala bez widocznej różnicy, ale działa USB z posejdonem i fajnie działa opcja scanlines dla scandoublera OK

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2026 15:23:41 przez vojo
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem