[#1] ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio
Ktoś może instalował u siebie sterowniki i firmware do ZZ9000 od BlitterStudio?
To niezależne od MNT drivery rozwijane na bazie ostatniej oficjalnej wersji 1.13
https://github.com/BlitterStudio/zz9000-drivers

Wyglądają ciekawie, względem 1.13 dodane m.in:

* RTG driver optimizations — SetColorArray Z3 batch palette path, AllocBitMap improvements, general Picasso96 compatibility hardening.
* USB Poseidon driver (zzusbhw.device) — chunked bulk transfers, root-hub emulation, async INT via poll task, Z3 autoconfig preference, CopyMemQuick fast path, mailbox protocol. Paired with the firmware's new USB stack.
* SD-card boot driver (zzsd.device) — boots AmigaOS from a hardfile on a FAT32 SD card via the autoboot ROM. Size-constrained (7424 bytes); CI enforces the ceiling.
* ZZScanlines V2 — CLI front-end for the multi-mode scanline bitstream (classic / soft / gradient with parity control).
* ZZTop V2 — config GUI with scanline slider, hardware readback, and the new toggles exposed by firmware 2.0.0.
2
[#2] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@vojo, post #1

Zainstalowałem wczoraj, w końcu ZZ9000 jest tym czym miał być od samego początku, wszystko działa lepiej niż na driverach od MNT - RTG, USB w końcu, NET.
1
[#3] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Robo_G, post #2

A jak działa teraz usb? Hot swap czy dalej na wyłączonej amidze?
[#4] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Robo_G, post #2

Zmienilo sie cos w wydajnosci ?
[#5] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@vojo, post #1

Ooooo, muszę spróbować. Ja wciąż na 1.13.
[#6] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Bartek2075, post #3

USB działa w Poseidonie jak normalna karta USB plug&play.
2
[#7] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@arturB, post #4

Wydajność jeszcze nie wiem, na pewno nie jest wolniej, ale zaczęły u mnie działać dema które wcześniej nie działały (czarny ekran) np. Signals od HJB. Na razie minusów nie widzę... same plusy.
4
[#8] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Robo_G, post #7

Zainstalowalem, w obsłudze gfx z P96 różnicy nie widzę (Untangle dalej nie działa dobrze), sieć też dziala bez widocznej różnicy, ale działa USB z posejdonem i fajnie działa opcja scanlines dla scandoublera OK

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2026 15:23:41 przez vojo
2
[#9] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@vojo, post #8

Ktoś robił test neta na A2000 060 50 mhz więc jakaś różnica jest:
1
[#10] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Robo_G, post #9

Potestowałem neta i faktycznie jest szybciej. Na 1.13 download nie przekraczał u mnie 400 kilobajtow/s, teraz jest ok 440 (test IMPa daje średnia na 465 kilobajtow na 10 megowym pliku).

No i ciekawie wygląda upload, kilka testów na różnych serwerach i za każdym razem wynik w okolicach 1 megabajta na sekundę Niestety nie pamiętam ile było na 1.13

Testy na 060/50
1
[#11] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@vojo, post #10

U mnie na 060/060: Average download = 2506 kB/s, zaś Average upload = 7081 kB/s. Podłączenie przez router bezprzewodowy, bezpośrednio po kablu pewnie jest lepiej.
Nie wykrzacza mi się już WhichAmiga 1.4 (siano na ekranie i zwiecha Amigi). Dalej rozjeżdżają się kolory pod WarpScumm (najlepiej działa w 24 bitach, a ZZ9000 akurat 24 bitów nie obsługuje).
Działa obsługa penów większych niż 4GB (sprawdzałem na penie 16GB).
Dźwięk nadal taki sobie, cichy, mało soczysty - tak jakby przycięte były soprany i środki.

Jak na razie najlepszy dla mnie jest zestaw z Mediatorem, starym Picasso96 i sterownikami Elboxu.
1
[#12] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Robo_G, post #2

Ciekawe czy wszystkie dema chodzą heheheh
[#13] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@vojo, post #1

Do pobrania kolejna wersja firmware i sterowników - 2.1.
Spory update jak na tak krótki okres od ostatniej aktualizacji.
[#14] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Robo_G, post #13

Jest już kolejna aktualizacja: link
[#15] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Kitech, post #14

ver. 2.2 do pobrania
[#16] Re: ZZ9000 - sterowniki BlitterStudio

@Robo_G, post #15

Sporo ciekawych rozwiązań.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem