kategoria: Programy
[#1] Rozmiar obrazu w DPaint III
Dobry, rysuje sobie w DPaincie III na mojej A500.
Za każdym razem wybieram sobie format obrazu 320x200 z 64 kolorami, ale program w rzeczywistości tworzy obraz 320x256.
Orientuje sie ktoś czemu tak jest? I jak można temu zaradzić? Wchodząc w Page Size pokazuje tam 320x256, zmieniłem na 320x200 ale koniec końców to nadal 256.
[#2] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@Skilowi, post #1

Zdaje się Amiga wymusza PAL. Nie pamiętam czy da się tam przestawić na NTSC.
[#3] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@amikoksu, post #2

Zastanawiałem się czy RGB2HDMI czy właśnie PAL/NTSC tego nie sprawia.
Da się jakoś ogólnie wyłączyć to wymuszanie? Nawet nie chodzi o te 320x256 ale DPaint w ogóle nie zmienia tej rozdziałki, nawet jakbym chciał rysować coś w stylu 128x96.
[#4] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@Skilowi, post #1

Wrzuciłem obraz 128x96 na dyskietke i wczytałem w programie - poprostu wkleiło obrazek na płótno 320x256...
Dopóki nie znajdzie się ktoś kto zna rozwiązanie albo jakiś lepszy program (A500 z 1MB) pozostaje mi jedynie rysować 320x200 a potem w DPaint JS uciąć te 56 pixeli
[#5] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@Skilowi, post #4

Mozesz tez wyciac brusha o wymaganej wielkosci i zapiac normalnie do pliku

Zobacz tez czy w menu istnieje opcja "Page size". Moze tam bedzie dalo sie ustalic wielkosc obrazka.
W DP4 jest ale nie dziala :(

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 23:25:48 przez Phibrizzo
[#6] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@Phibrizzo, post #5

Nie mam teraz jak sprawdzić, ale ile ma boczny toolbar w DP? Nie jest więcej niż 200 px? Może to determinuje rozmiar?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 23:41:28 przez -tbn-
[#7] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@Skilowi, post #1

Z tego co wiem w Deluxe Paint nie można ustawić Page Size mniejszego niż rozdzielczość ekranu.
[#8] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@Skilowi, post #1

Użyj wersji 3.2, tam to działa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem