kategoria: Programy
[#1] Rozmiar obrazu w DPaint III
Dobry, rysuje sobie w DPaincie III na mojej A500.
Za każdym razem wybieram sobie format obrazu 320x200 z 64 kolorami, ale program w rzeczywistości tworzy obraz 320x256.
Orientuje sie ktoś czemu tak jest? I jak można temu zaradzić? Wchodząc w Page Size pokazuje tam 320x256, zmieniłem na 320x200 ale koniec końców to nadal 256.
[#2] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@Skilowi, post #1

Zdaje się Amiga wymusza PAL. Nie pamiętam czy da się tam przestawić na NTSC.
[#3] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@amikoksu, post #2

Zastanawiałem się czy RGB2HDMI czy właśnie PAL/NTSC tego nie sprawia.
Da się jakoś ogólnie wyłączyć to wymuszanie? Nawet nie chodzi o te 320x256 ale DPaint w ogóle nie zmienia tej rozdziałki, nawet jakbym chciał rysować coś w stylu 128x96.
[#4] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@Skilowi, post #1

Wrzuciłem obraz 128x96 na dyskietke i wczytałem w programie - poprostu wkleiło obrazek na płótno 320x256...
Dopóki nie znajdzie się ktoś kto zna rozwiązanie albo jakiś lepszy program (A500 z 1MB) pozostaje mi jedynie rysować 320x200 a potem w DPaint JS uciąć te 56 pixeli
[#5] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@Skilowi, post #4

Mozesz tez wyciac brusha o wymaganej wielkosci i zapiac normalnie do pliku

Zobacz tez czy w menu istnieje opcja "Page size". Moze tam bedzie dalo sie ustalic wielkosc obrazka.
W DP4 jest ale nie dziala :(

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 23:25:48 przez Phibrizzo
[#6] Re: Rozmiar obrazu w DPaint III

@Phibrizzo, post #5

Nie mam teraz jak sprawdzić, ale ile ma boczny toolbar w DP? Nie jest więcej niż 200 px? Może to determinuje rozmiar?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 23:41:28 przez -tbn-
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem