[#1] Obudowa klawiatury - wydruk 3D
Witam.
Drukarki 3D nie mam ale taka wydrukowana obudowa by mnie interesowała:

https://www.printables.com/model/294898-amiga-keyboard-case?lang=pl

Temat dla osób co drukują.

Czyli klawiaturę od Amigi 500 pakujemy do drukowanej obudowy w stylu klawiatury od Amigi 3000 i 4000.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 19:50:54 przez ted
[#2] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@ted, post #1

Drukowałem ten model - wymaga dopracowania dla klawiatury z amigi 500. Nie udało mi się tej obudowy zamknąć klawiaturą A500 w środku, a tej stlki nie potrafię przebudować do łatwo edytowalnego formatu. Więc temat czeka na kiedyś.
[#3] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@bobycob, post #2

Witam.
Dało by się zamieścić fotki?
Pozdrawiam.
[#4] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@ted, post #1

Patrzyłem na to juz jakis czas temu ze by to puścić w jlcpcb kolo 200e wychodzi już nie pamiętam dokładnie ile
Obudowa do mojego goteka i front do 4k wyszedł elegancko więc pewnie to by tez bylo spoko
Acha i wydrukują w jednym kawalku

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 21:39:27 przez Kulamario
[#5] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@Kulamario, post #4

Wydruk w jednym kawałku nie dopasuje jej. Po prostu będzie lepszej jakości.
Górna cześć jest niewdzięczna, jeśli chodzi o wydruk - nie da się ustawić płasko.
Drukowałem z PLA, docelowo ABS lub PET, ale wcześniej trzeba model dopracować.
Diody na pewno też kolidują - ale nie chciałem ich jeszcze wylutowywać.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 21:50:33 przez bobycob
[#6] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@bobycob, post #5

słabo to wygląda. wiem że autor chciał dobrze, ale stworzył coś co wygląda jak to:

jak jeszcze miałem Amigę w towerce to była do niej dołączona nakładka na kontroler klawiatury z wyjściem DIN pod pecetową klawiaturę.
tak wiem, lepiej mieć taką z klawiszami Amiga - był też swego czasu projekt obudowy klawiatury od Checkmate A1500.
1
[#7] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@sillyc0n, post #6

Słabe to jest twoje podejście.
To jest NIEDOKOŃCZONY projekt.
Całość można poddać obróbce i lakierowaniu.

W tej postaci klawiatura jest bezużyteczna.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 22:12:22 przez bobycob
[#8] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@bobycob, post #7

tak, tylko czy warto się z czymś takim bujać? lepiej by było poprawić i wydrukować całość, jeśli JLCPCB robi takie gabaryty.
ale, jeśli autor nawet nie raczył zostawić plików źródłowych to przerabianie tego z STL jest jak przepisywanie średniowiecznych manuskryptów.
[#9] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@bobycob, post #7

Od 2 lat mam rozbebeszoną klawiaturę od A500 na biurku jako klawiaturę do A4000 i A2000 i cały czas się zastanawiam dlaczego nikt nie zaprojektował do tego obudowy. Te klawiaturki są bardzo powszechne i czasami daje się wyrwać w pełni sprawną za 120-180 zł na znanym portalu aukcyjnym.

Gdybym umiał w 3D to już dawno bym to zrobił :).

Więc ten projekt jest całkiem ciekawy tylko musiałby być dopracowany.
3
[#10] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@sillyc0n, post #8

Ludzie wy czytacie czy tylko oglądacie obrazki?!
Wydrukowałbym wcale nie tanio objekt w JLCPCB po to aby w takim samym stopniu odkryć, że nie jest dopasowany mechanicznie do klawiatury Amigi 500.
Super interes - drukuj, czekam na wynik.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 22:19:43 przez bobycob
[#11] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@bfgmatik, post #9

Sam projekt jest tylko pozornie trywialny, a na popularnych drukarkach mieści 20-30cm więc trzeba dzielić i drukować na raty.
Zastanawiam się nad modyfikację starej drukarki aby mieć tak szeroki stół.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 22:20:22 przez bobycob
[#12] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@sillyc0n, post #8

Aż poszedłem jeszcze sprawdzić - obiekt w tym rozmiarze JLCPCB drukuje tylko w żywicy. Jakość fajna, ale wytrzymałość mechaniczna to nie dla klawiatury.
Dziękuję, wolę dopracować i wykończyć własny wydruk.
1
[#13] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@bobycob, post #12

No właśnie nie wiem dlaczego większości projektów nie da się wydrukować np. w ABS. Robiłem kilka małych projektów 3D i zamawiałem w JLCPCB ale z jednego materiału się kruszyły, z innego były zbyt elastyczne i się mocno zniechęciłem. A przy ABS mi zawsze pisało, że projekt jest za mały do ABS. Pewnie jakieś ograniczenia technologiczne których nie rozumiem.
[#14] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@bfgmatik, post #13

Mam drukarkę w pracowni, ze względu na potencjalną szkodliwość ABS nie próbowałem nawet.
ABS ze względu na wysoką kurczliwość materiału drukarkę obudowuje się komorą mającą zatrzymać część ciepła, po to aby ograniczyć zniekształcenia wydruku.
Problem jest taki, że zbyt małe elementy mogą nie schłodzić się na tyle aby można było nałożyć kolejną warstwę materiału - choć pewnie dałoby się to osiągnąć definiując przerwy między warstwami.
Przykładowo: wydruk pionowego kołeczka o średnicy 3mm - może się okazać, że ten wygina się podążając za ekstruderem po osiągnięciu wysokości np 20mm.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2026 23:34:50 przez bobycob
[#15] Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D

@bfgmatik, post #9

Chyba po prostu wiele prościej jest sobie zrobić na rp2040 adapter i używać dowlnej klawiatury z a4000 i a2000, tymbardziej, że gotowiec jest: https://github.com/borb/amigahid-pico

Tutaj gość sprzedaje gotowe modele wraz z plikami z solidworks: https://www.cgtrader.com/3d-print-models?author=sgw32
i ta obudowa do klawiatury od a4000 wygląda kusząco pod kątem przeróbki.

Sam wydruk większych rzeczy niż te 25-30cm jest problematyczny. Natomiast może jak dzielić model na części to trzeba iść w tą strone:

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2026 00:29:42 przez Mirq
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem