[#18]
Re: Obudowa klawiatury - wydruk 3D
@Rafał A-3000,
post #17
Ja też się spodziewałem, że po prostu będzie pasować (tylko diody mogą przeszkadzać.
Ten wydruk był testowy aby zaobaczyć czy pasuje. Całość mimo to drukowała się chyba z tydzień, po 8 godzin dziennie.
Najwięcej czasu zajmuje góra bo praktycznie w całości jest drukowana na supportach - brak punktów styku ze stołem.
Po złorzeniu nawet na pusto nie bardzo udaje się obudowę zamknąć. Należy przeywmiarować jeden z elemntów - tak aby aby góra mogła wejść w wpusty/rant (nie wiem jak to nazwać) dolnej obudowy. Projektując obiekty pod druk 3d trzeba brać pod uwagę, że drukarka może naddawać materiału na zewnątrz, oraz kurczenie samego materiału. Sam jako amator czasem robię i 10 próbnych wydruków, zanim złapię właściwy wymiar.
Natomiast stopki, otwierane - są super zrobione -więc nie jest tak, że cały projekt jest to d...y. Widać, że klawisze taż pasują do górnej części.
Niestety udostępnione są tylko STLki więc jak dla mnie to trzeba usiąść i od nowa projekt zrobić.
Tworzywo - PLA jest zbyt kruchy dlatego kołeczki nie przetrwały. Może drukować z czegoś mocnego jak nylon albo ABS - może wtedy bedą wystarczająco mocne. A tu trzeba też w modelu te kołczeki wytrzymalsze zaprojektować.