kategoria: A500
[#1] Mod pamięci 1MB + rozszerzenie pod klapką
Dzisiaj wlutowałem dodatkowe 512MB do A500 i dodatkowo multiplekser 74F139, żeby używać rozszerzenia pod klapką. Wszystko działa jak należy i żaden test nie wywala błędów pamięci zarówno z rozszerzeniem jak i bez. Jest 1MB pamięci chip, ale mam pytanie co do rozszerzenia. Przed modem pamięć pod klapką była widziana jako 0.5MB slow. Teraz komp widzi wszystko jako 1.5MB chip. Czy tak ma być?
2
[#2] Re: Mod pamięci 1MB + rozszerzenie pod klapką

@bluebob, post #1

Jakim programem sprawdzasz rodzaj i wielkość pamięci ?
[#3] Re: Mod pamięci 1MB + rozszerzenie pod klapką

@bluebob, post #1

Tak ma być, przestawienie zworki JP2 spowodowało, że pamięć pod klapką jest widziana jako Chip Ram.
[#4] Re: Mod pamięci 1MB + rozszerzenie pod klapką

@Norbert, post #2

Advanced Amiga Analyzer Software, Amiga Test Kit, Sysinfo.
[#5] Re: Mod pamięci 1MB + rozszerzenie pod klapką

@brain030, post #3

Rozumiem, bo się wystraszyłem lekko, że przed modem było inaczej.
Czy teraz pod klapkę mogę wrzucić jakieś rozszerzenie z większą ilością pamięci oraz zegarem RTC?
[#6] Re: Mod pamięci 1MB + rozszerzenie pod klapką

@bluebob, post #5

Tak, możesz teraz włożyć rozszerzenie z 1 MB pamięci przeznaczone dla A500+ co będzie w sumie dawać 2 MB Chip razem z pamięciami na płycie. Aby działał zegar na rozszerzeniu musisz mieć przestawioną zworkę JP9 na płycie.

Edit: zworka JP9 powinna być zamknięta i tak pewnie masz

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2026 17:35:35 przez brain030
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem