[#1] wgranie plików kickstartów
Mam legalny plik kicromu 3.2 w wersie bin do nagrania na pamięć M27c160 ,gdzie zdobyć kickstart 1.3,2.05,3.1 w wersji bin gotowych do wgrania bo w sieci same końcówki rom

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 17:35:14 przez adammis56
[#2] Re: wgranie plików kickstartów

@adammis56, post #1

Końcówka w nazwie nie ma znaczenia, ważne co w środku :).
2
[#3] Re: wgranie plików kickstartów

@bfgmatik, post #2

kickrom 3.2 mam w wersji z końcówka rom i bin ten bin jest gotowy do wgrania coś jest odwrócone te 3 pozostałe tylko z końcówka rom potrzebuje z końcówką bin te odwrócone,gdzie nabyć

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 17:59:41 przez adammis56
[#4] Re: wgranie plików kickstartów

@adammis56, post #3

Samemu można odwrócić kolejność bajtów we wszystkich 16-bitowych słowach pliku ROM, np. darmowym programem Eprom Hexxer. Tu jest opisane, jak to zrobić dla Kickstartów w jednym lub dwóch układach pamięci: link.
1
[#5] Re: wgranie plików kickstartów

@adammis56, post #1

1.3,2.05,3.1

Amiga Forever
[#6] Re: wgranie plików kickstartów

@RomanWorkshop, post #4

Dziękuje za pomoc pomogło
[#7] Re: wgranie plików kickstartów

@adammis56, post #6

Jest fachowiec co umie zrobić przełącznik kick startów do A1200 1.3,2.05,3.1,3.2 ten ostatni mam kupiony dała bym załącznik 3 pozostałe z netu ile by to kosztowało
[#8] Re: wgranie plików kickstartów

@barbaramazurek, post #7

Witam.

Ja bym proponował aby zamiast jednego z tych KS dać DiagROM.
Jak dysponujesz dojściem do dobrego programatora to możesz wgrywać
poszczególne KS pod zadane adresy.
KS 1,3 trzeba dać "podwójnie" bo on ma 256KB a pozostałe są 512KB.

I jeszcze przełączanie: trzeba odgiąć do góry nóżki pierwszą (A18) i ostatnią - pin 42 (A19).
Podłączyć je do środkowych styków przełączników "hebelkowych".
Pozycje krajane tych hebelków z jednej strony do masy (pin 12) a z drugiej poprzez rezystory 1 Kohm
do VCC (+5V) - (pin 22).

Na necie są dostępne schematy.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2026 21:18:52 przez ted
[#9] Re: wgranie plików kickstartów

@ted, post #8

moj mąż ma programator ale tej pamięci nie umie nagrać może być diagrom zamiast 2.05
[#10] Re: wgranie plików kickstartów

@barbaramazurek, post #9

Witam.
Jaki to programator?
Pozdrawiam.
[#11] Re: wgranie plików kickstartów

@ted, post #8

Tylko w A1200 są dwie kości ROM, bo szyna jest 32 bitowa. Trzeba odpowiednio podzielić ROM na dwie części. Jedna zawiera parzyste bajty druga nieparzyste. Po co w A1200 kick niższy niż 3.1/3.0?
1
[#12] Re: wgranie plików kickstartów

@snifferman, post #11

Faktycznie.
Mowa była o KS 1,3 i 2.05 to przyjąłem, że chodzi o A600.
Pozdrawiam.
[#13] Re: wgranie plików kickstartów

@snifferman, post #11

Nawet nie bajty, tylko parzyste i nieparzyste słowa 16-bitowe. Na A1200 Kickstart 1.3 może przydać się do uruchomienia gier z dyskietek/obrazów ADF, które bez niego nie zadziałają.
[#14] Re: wgranie plików kickstartów

@ted, post #10

TL866 II plus i adapter do pamięci
[#15] Re: wgranie plików kickstartów

@ted, post #12

Syn nieraz grywa stare gierki z A 500 to 1.3 dla niego
[#16] Re: wgranie plików kickstartów

@ted, post #8

No takiego pliku z diagrom mąż nie ma
[#17] Re: wgranie plików kickstartów

@RomanWorkshop, post #13

Nawet nie bajty, tylko parzyste i nieparzyste słowa 16-bitowe.

Tak masz rację.

Na A1200 Kickstart 1.3 może przydać się do uruchomienia gier z dyskietek/obrazów ADF, które bez niego nie zadziałają

Tylko 1.3 nie ma scsi.device i wtedy dysk nie zadziała. Jaka będzie przewaga posiadania fizycznego ROMu 1.3 od zmapowanego z dyskietki. W latach 90tych używałem właścnie K1.3 wgrywanego z dyskietki na A600 z 2MB chip i działało to dobrze.

Jeśli chodzi o problem uruchomiania gier z dysku, które nie chcą działać z K3.1, to może lepiej użyć WHDLoad? Wtedy najlepiej jest mieć chociaż FastRam.
1
[#18] Re: wgranie plików kickstartów

@snifferman, post #17

Fizyczny Kickstart 1.3 w A1200 ma sens tylko przy używaniu samych dyskietek/emulatora stacji. Przewaga fizycznego Kickstartu nad tym wgrywanym jest taka, że nie zajmuje pamięci RAM, co ma znaczenie przy nierozbudowanej A1200.
[#19] Re: wgranie plików kickstartów

@RomanWorkshop, post #18

Przewaga fizycznego Kickstartu nad tym wgrywanym jest taka, że nie zajmuje pamięci RAM, co ma znaczenie przy nierozbudowanej A1200.

Gry, które wymagają K1.3 do uruchomienia z dyskietki nie wymagają więcej jak 1MB RAM. Te wymagające więcej raczej są kompatybilne z innymi kickstartami. Pewnie są wyjątki, ale te które ja miałem działały na A600 2MB CHIP. Mam gdzieś nawet przełączniki kicków dla A1200 z epoki, ale ich nie używałem. Nigdy nie miałem potrzeby. Podejrzewam, że tutaj też rozwiązanie jest proste, tylko nie znane dla autora pytania. Wgrywanie kicka z dyskietki jest trochę niewygodne, ale granie z dyskietek również.
[#20] Re: wgranie plików kickstartów

@snifferman, post #19

Wgrywanie kicka z dyskietki jest trochę niewygodne, ale granie z dyskietek również

Kickstart można wgrać z HDD, więc pierwsza niedogodność znika
[#21] Re: wgranie plików kickstartów

@barbaramazurek, post #14

[#22] Re: wgranie plików kickstartów

@snifferman, post #11

Syn gra w gry na system 1.3 kick
[#23] Re: wgranie plików kickstartów

@RomanWorkshop, post #18

tak to prawda
[#24] Re: wgranie plików kickstartów

@marcinm, post #22

Jeśli to podstawowa A1200, bez dysku twardego, bez pamięci fast, tylko stacja dyskietek to kick1.3 z postaci fizycznej kości ROM może się przydać.
Chociaż przy 2mb chip, kick1.3 mozna zmapowac programowo z dyskietki czy HDD.
Gdy jest większa ilość pamięci l hdd, whdload załatwi granie na kick1.3.
Ale gdy brak HDD, to niektóre gry whdload zmieszczą się na dyskietce, i mapowanie kick1.3 nie będzie potrzebne.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2026 16:38:03 przez Norbert
[#25] Re: wgranie plików kickstartów

@Nightmare777, post #21

Dzięki
[#26] Re: wgranie plików kickstartów

@Norbert, post #24

W latach `90 była w obiegu specjalna dyskietka z KS 1.3 do programowanej podmiany ROMu dla kompatybilności. Sam z tego korzystałem.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2026 18:34:23 przez lukjan
1
[#27] Re: wgranie plików kickstartów

@lukjan, post #26

Tak. Była z 1.3 dla wyższych i 2.0 dla 1.3 ale mimo poszukiwań u siebie żadnej z nich nie znalazłem. Chciałem tak sobie 2.0 zmapować w CDTV.
[#28] Re: wgranie plików kickstartów

@Rafał A-3000, post #27

Na archive.org jest ADF z "Kickstart v2.0 Emulator (1991)" dla A500/2000

Są też jakieś inne wynalazki jak Multi Kickstart 2.0 i Milticonfig Kickstart 1.3

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2026 20:04:34 przez lukjan
[#29] Re: wgranie plików kickstartów

@lukjan, post #26

ReloKick to się nazywało chyba.

Pong777 ma w swojej dystrybucji.
[#30] Re: wgranie plików kickstartów

@barbaramazurek, post #7

Coś podobnego zrobiłem dawno temu do A1200, ale nie wyglądało to zbyt apetycznie.
O ile pamiętam, to robiło się to tak samo jak w przypadku jednej kości, tylko trzeba było każdy KS podzielić za pomocą splitkick'a z Aminetu.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2026 12:53:13 przez bulbulator
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem