Nie masz czasu uporządkować swojej biblioteki gier? Masz pomysł na program lub grę ale nie umiesz programować? Lubisz wydawać polecenia a jak ktoś wykona je źle bo źle cie zrozumie to lubisz kogoś ochrzanić. ale mamy XXI wiek i nie można bezkarnie tego robić? Ten program jest dla Ciebie.
Przedstawiam twojego własnego agenta działającego na AmigaOS w przyszłości na MorphOS.
Wymagania AmigaOS 3.2 (może zadziała na starszych, na razie nie testowany), Najnowsze AmiSSL, stos 1mb, klucz api do dostawcy AI zapewniającego API kompatybilne z OpenAI v1 lub lokalny model odpalony na pececie czy macu.
Filmiki są mega nudne, można je przewinąć w większości nic się nie dzieje bo model AI odpalony lokalnie bardzo długo procesuje żądania. Póki co tego nie udostępniam bo wstyd ale ciekaw jestem co sądzicie. Być może coś z tego będzie o ile nie dopadnie mnie tzw. słomiany zapał.
Docelowo też planuje prosty interfejs w MUI bo konsola w amidze ma małe możliwości a w mui chcę ewentualnie zrobić coś jak priv na irc tylko że z modelem językowym. Jednak zanim do tego dojdę chcę mieć działającą funkcjonalność.
To trochę inne narzędzie, to moje działa bardziej autonomicznie, może tworzyć pliki a nawet tworzyć i kompilować programy. Nie chodzi tylko o rozmowę z AI. Na razie brakuje wielu funkcji. To można porównać do codex, claude code albo gemini-cli.
Mały update, agent ma już dostęp do takich funkcji ze jest w stanie od zera stworzyć kalkulator na AmigaOS, oczywiście nie zrobil go od strzała - ale po kilku promptach dał radę.
Fajne, rewolucja AI pomału dociera do świata Amigi. Myślę że to co teraz obserwujemy to dopiero początek. Amelinium wiadomo, ale dzisiaj potestowałem nowa wersje LumiFTP, również stworzoną z pomocą Claude'a i po niestabilnej wersji 1.0 widać jak to idzie do przodu - połączenie przez SFTP do najnowszego Linux Minta śmiga aż miło, nie mówiąc o zwykłym FTP. Softu będzie coraz więcej i coraz lepszej jakości.
Mały progress update, interfejs w MUI (będą dwie wersje console i mui) oraz działający web search i web fetch. Model sam może przeszukiwać (duckduckgo) neta i wczytywać strony. Znowu filmik mało ekscytujący i statyczny.
Tym razem dość mała aktualizacja postępów bo w tygodniu nie mam za dużo czasu na takie zabawy. Działająca natywna wersja na MorphOS. Tryb YOLO nie wymagający zatwierdzenia użycia narzędzi wprowadzających zmiany.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.