kategoria: A600
[#1] Obraz Amiga 600
Cześć, mam do Was pytanie - parę dni temu otrzymałem Amigę 600 - nie odpalałem jej po zakupie . Zrobiony został recap - ogólnie kondensatory były w dobrym stanie - lecz zostały wymienione na polimerowe. Po podłączeniu Amigi przez Scart do urządzenia Medusa - obraz wyświetla mi linie pionowe. Tv to Oled - przewód scart zakupiony przez ebay jakiś czas temu. Czy te linie to normalna rzecz w 600? Ogólnie Amiga chodzi normalnie żadnych artefaktów przebarwień itd - chodzi tylko o ten pionowe pasy. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
[#2] Re: Obraz Amiga 600

@Blinky, post #1

Ogólnie podłączenie przez SCART nie generuje jakiegoś super obrazu na nowoczesnych telewizorach.
Chcesz mieć ładnie to zamontuj rgb2hdmi.
1
[#3] Re: Obraz Amiga 600

@TomcioPaluszek, post #2

Albo niech kup kinkeskopowca.
3
[#4] Re: Obraz Amiga 600

@Hubez, post #3

Wygląda poprawnie, czym lepszy tv tym bardziej wzmacnia niedoskonałości sygnału
1
[#5] Re: Obraz Amiga 600

@Blinky, post #1

Szukaj w google "amiga vertical line remover". Takie filtry działają ale nie zawsze i ja nie byłem w stanie ustalić dlaczego. U mnie w "małej" amidze pomogło, pasy zniknęły. W "dużej" nie bardzo, ale tam jest zasilacz ATX i może dlatego. Wiele zależy też od modelu monitora, ale też nie wiadomo co gdzie i dlaczego.
1
[#6] Re: Obraz Amiga 600

@bfgmatik, post #5

Akurat na kineskopowca nie mam miejsca :) myślałem że jak puszczam sygnał przez Medusę od Lotharka to nie będzie tego widać. Ale dziękuję - uspokoiłem się - faktycznie przemyślę RgB2HdMI. Widziałem także na eBay właśnie adaptery które niwelują tą przypadłość. Dziękuję Wam za wszelkie info i porady.
[#7] Re: Obraz Amiga 600

@Blinky, post #6

Też używam Medusę z Amigą i pasów można się pozbyć. W Medusie wejdź do ustawienia rgb only i pobaw się parametrem sample phase. Ustaw sobie też rozdzielczość w medusie z pełnym overscanem amigi np. 740x566 położenie ekranu ustawisz parametrami x shift, y shift, a jak będą jakieś widoczne śmieci na brzegach ekranu to przytnij curtains left i right. Miłej zabawy i da się na medusie osiągnąć prawie czyściutki obraz. Ja używam z monitorem QD-OLED MSI 1440p i działa prawie idealnie.
A jak będziesz chciał to mogę tu wkleić moje ustawienia profilu dla A600.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2026 18:59:09 przez Alex
1
[#8] Re: Obraz Amiga 600

@Alex, post #7

Tak z ciekawości - Medusa usuwa już przeplot?
[#9] Re: Obraz Amiga 600

@-tbn-, post #8

nie
[#10] Re: Obraz Amiga 600

@Alex, post #7

Dzięki wielkie! Faktycznie pomogło :)
[#11] Re: Obraz Amiga 600

@Blinky, post #1

Jak duży jest ten wyświetlacz ? Ile cali? Ja mam jedną A1200 podłączoną przez SCART pod 22" TV LCD LED i choć są jakieś zakłócenia, to da się z tym żyć (bardziej widoczne pod Workbenchem niż przy grach czy demach) podobnie jak przy 32" też źle nie było również przy A500 przez SCART, dlatego dodatkowa i niemała Meduza za 1000 zł do dla mnie bez sensu.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2026 19:21:01 przez lukjan
[#12] Re: Obraz Amiga 600

@Blinky, post #10

Tam jest jeszcze opcja "scanlines", która po aktywowaniu może powodować podobny efekt.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem