[#1] Zasilacz do wypasionej A4000
No to ten. Ponieważ na dniach stanę się szczęśliwym (?) posiadaczem TF4060, a w swoją A4000 planuję wrzucić jeszcze sporo innych gratów (patrz sygnatura) otwarłem sobie obudowę mojej Amisi i z przerażeniem zobaczyłem, że tam jest jakiś zasilacz made Skynet in China o oszałamiającej mocy 145 W. Boję się ją na razie włączyć. Jaki zasilacz polecicie?
1
[#2] Re: Zasilacz do wypasionej A4000

@OSH, post #1

Mi działa z PPC i Voodoo3 na Chińszczyźnie :). W kwestii nowych zasilaczy trzeba koniecznie patrzeć na wydajność prądową linii 5V bo większość obecnie ma potężną linię 12V (chyba do zasilania kart graficznych, które mają przetwornice na karcie?) a 5V może się okazać słabsza niż w Chińszczyźnie.
[#3] Re: Zasilacz do wypasionej A4000

@bfgmatik, post #2

No właśnie. Dlatego pytam, bo Ragnarok i Radeon 9250 będą żreć sporo prądu, nie mówiąc o TF4060.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2026 11:54:56 przez OSH
[#4] Re: Zasilacz do wypasionej A4000

@OSH, post #3

Oryginalny zasilacz spokojnie pociągnie nawet rozbudowany konfig.

Trzeba tylko:
1) Wymienić kondensatory elektrolityczne w zasilaczu
2) Wymienić prewencyjnie wentylator w zasilaczu na współczesny 12V i nieco cichszy
3) Dodać dodatkową linię zasilania 5V i GND pomiędzy zasilaczem a płytą główną.
Najlepiej przylutować dodatkowy przewód 5V i GND w okolicy złącza zasilania. W oryginale płyta + wszystkie rozszerzenia są zasilane przez raptem jeden przewód!!! O ile bazowy konfig A4000D spokojnie na tym będzie pracować, to przy bardziej rozbudowanych konfiguracjach prąd onatężeniu ok. 20A płynie przez jeden przewód ze złączem takiej sobie jakości. I widziałem przegrzane złącza zasilania na A4000D. W A3000 tych przewodów jest bodajże 4.

"Brawo" konstruktorzy Commodore....
2
[#5] Re: Zasilacz do wypasionej A4000

@stachu100, post #4

Hm. Stachu nie jestem magikiem od lutownicy, ale swego czasu Alt przy niej grzebał i coś tam na pewno modyfikował. A Mediatora to kupowałem chyba od Ciebie, albo Ty mi dodawałeś tę dodatkową linię 5V…
[#6] Re: Zasilacz do wypasionej A4000

@OSH, post #1

A jak wymienisz na współczesny, to nie będzie Made in China? :)
Tak, zrób maintance orginalnego. Jeśli musisz zmieniać to SF450, razem z braketem od Szymona i przejściówką na kabel.
1
[#7] Re: Zasilacz do wypasionej A4000

@Ralpheeck, post #6

link

Link do konwersji Szymona. Używam w swojej 4000 i szczerze polecam !
1
[#8] Re: Zasilacz do wypasionej A4000

@stachu100, post #4

3) Dodać dodatkową linię zasilania 5V i GND pomiędzy zasilaczem a płytą główną.

linie GND są dwie, więc najsłabszym ogniwem będzie tutaj linia 5V, a dokładniej jej konektor. Sama płyta z kartą 040 pobiera u mnie ~5.8A przy wyświetlonym pulpicie. przy obciążeniu i renderach nie zauważyłem zwiększenia poboru. Za to przy teście pamięci w AIBB zmierzyłem ~6.3A.

przy bardziej rozbudowanych konfiguracjach prąd onatężeniu ok. 20A płynie przez jeden przewód ze złączem takiej sobie jakości.

To zależy w jakich konfiguracjach, bo napędy miały swoje molexy.

I widziałem przegrzane złącza zasilania na A4000D.

Mogło to wynikać ze słabego kontaktu. Standardowy MOLEX dla HDD ma specyfikację 11A na pin. Oczywiście jak jest nowy i nie podpinany 20 razy.

Przy moim zasilaczu przewody dla płyty są grubsze niż dla napędów. Szacuję na minimum 1.5mm2. Powinien 15A wytrzymać. W mojej Max zasilacza na obudowie podany jest na 20A
[#9] Re: Zasilacz do wypasionej A4000

@snifferman, post #8

Przy moim zasilaczu przewody dla płyty są grubsze niż dla napędów. Szacuję na minimum 1.5mm2. Powinien 15A wytrzymać. W mojej Max zasilacza na obudowie podany jest na 20A

A jaki masz zasilacz?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem