kategoria: A4000
[#1] Eprom 42 piny a gniazdo 40 pin...
Hej, jako że pora już późna, to pewnie sprzedawca dziś nie odpowie.
Dostałem Kick3.2.3 do A4000D a tu niespodzianka, za długi.
Jak gniazdo jest większe od epromu to wiem ale tu nie za bardzo. AI podpowiada, że ma wisieć z jednej strony. Prawda to czy chce mi popsuć płytę?
[#2] Re: Eprom 42 piny a gniazdo 40 pin...

@pini, post #1

tak, ma wisieć, te piny są do adresowania wyższych adresów, popsujesz jak będą wisiały ze złej strony (ale to raczej kickstart a nie płytę)

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2026 20:54:35 przez michal_zukowski
[#3] Re: Eprom 42 piny a gniazdo 40 pin...

@michal_zukowski, post #2

A wisieć ma od strony notcha, czy od drugiej?
[#4] Re: Eprom 42 piny a gniazdo 40 pin...

@pini, post #3

Od notcha.
Porównaj pinout eproma 27C400 (w którym powinno się prawilnie wypalić kick) z 27C160 (który jest 4x większy, ale sporo tańszy, bo jeszcze nie wszyscy Amigowcy i Macowcy wiedzą, że można je użyć ;) ). Dwie najstarsze linie adresowe dochodzą od strony notcha, reszta jest identyczna.

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2026 21:15:57 przez wali7
[#5] Re: Eprom 42 piny a gniazdo 40 pin...

@wali7, post #4

Dziękuję obu Panom

W międzyczasie znalazłem to...
Tie the Bent Pins (Critical): Leaving address pins floating will cause the Amiga to crash or give a black screen. You must solder a small wire from the bent-up pins to either a Ground (GND) or a \(V_{CC}\) (+5V) point on the board to stabilize the memory bank selection.

Brzmi podejrzanie...
[#6] Re: Eprom 42 piny a gniazdo 40 pin...

@pini, post #5

no bo mogą pojawic sie ładunki na tych pinach i kickstart będzie myslal ze addresujemy wyższe partie, jesli eprom jest zwielokrotniony (512 i zaraz potem to samo 512 kb) to nie ma problemu bo i tak trafi w to samo
[#7] Re: Eprom 42 piny a gniazdo 40 pin...

@michal_zukowski, post #6

No nic, podgiąłem pod spód, bo na zewnątrz groziło, że zetknął się te piny z LO i HI ....i działa.... Dopiero teraz widzę, że te co wyjąłem to też okienko mają pod nalepką.
[#8] Re: Eprom 42 piny a gniazdo 40 pin...

@pini, post #1

Sprzedawcy zaczynają tak robić bo 40 pionowe układy są absurdalnie drogie w zakupie. U mnie jeszcze po staremu wrzucam na 40 pinowych ale tanio to już było...
[#9] Re: Eprom 42 piny a gniazdo 40 pin...

@pong777, post #8

Ja już miałem od Ciebie w koszyku ale podkusiło mnie wziąć jeszcze coś innego, no i żeby było w jednej przesyłce...
Żebym wiedział to bym nie zmienił bo nie podoba mi się taka "rzeźba".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem