kategoria: A600
[#1] Recap i zakupy w nowo zakupionej A600
Cześć wszystkim, z tej strony Michał. Jestem tu nowy, więc na wstępie wielkie siema dla całej społeczności.

Po 30 latach przerwy (swoją poprzednią Amigę sprzedałem gdzieś w 1995 czy 1996 roku) znowu stałem się posiadaczem A600. Sprzęt jest używany i niestety nie ma wymienionych kondensatorów.

Mam do Was konkretne pytanie: czy w Polsce tylko te dwie firmy zajmują się tym profesjonalnie (trafiłem na namiary na BadBat.pl i Kompikor)? Jest na rynku ktoś jeszcze godny polecenia?

Najbardziej interesuje mnie Śląsk ; sam jestem z Rudy Śląskiej. Znacie kogoś na miejscu, kto dobrze ogarnia sprzęt i mógłby mi w tym pomóc?

Z góry dzięki za odpowiedzi .

A przy okazji, jako że to mój powrót do Amigi po latach, chyba trochę popłynąłem z zakupami na start. Ale chcę, żeby to wszystko fajnie i nowocześnie hulało, więc na poczet A600 wjechał już taki zestaw:

- Karta turbo Furia.
- Rozszerzenie pamięci CHIP PiggyBackNot v2
- Indivision ECS V2
- moduł RTC
- Dodatkowo karta CF z AmigaOS 3.2.2 i kości ROM 3.2.3. ( choć to jeszcze w koszyku )

Zerknijcie na to chłodnym okiem i dajcie znać – dobrze to skompletowałem, czy trochę mnie poniosło .

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2026 19:41:45 przez Michał78
[#2] Re: Recap w nowo zakupionej A600

@Michał78, post #1

Sporo osób tutaj.
1
[#3] Re: Recap w nowo zakupionej A600

@_DiskDoctor_, post #2

Dokładnie na to liczę, że znajdzie się ktoś tutaj na miejscu. Powiem szczerze: koszty samego recapu to najmniejszy problem. Najbardziej przeraża mnie wizja pakowania tej gołej płyty czy całej Amigi i wysyłania jej kurierami w Polskę. Po prostu boję się, że to nie przetrwa transportu. Zdecydowanie wolę podwieźć sprzęt osobiście.
Więc jeśli ktoś ze Śląska ma moce przerobowe i chce się tego podjąć, to chętnie się zgadam.
Choć jak polecicie którąś z tych firm to też nie widzę problemu tylko chciałbym trafić w sumie do najlepszych .Bo przeglądając ofertę jednej z nich Widzę że tam też płyty czyszczą nie powiem to chyba też by się mi przydało

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2026 19:49:29 przez Michał78
[#4] Re: Recap i zakupy w nowo zakupionej A600

@Michał78, post #1

zalezy ile zaplaciles za to wszystko, jesli chodzi o recap to wiele osob potrafi go zrobic nie jest to fizyka kwantowa,troche wiedzy plus umiejetnosci lutowania i dobre kondensatory, z jakiego jestes miasta? moze ktos u Ciebie w miescie robi recap.
[#5] Re: Recap w nowo zakupionej A600

@Michał78, post #3

na slasku na pewno jest sporo ludzi, ktos sie pewnie odezwie tutaj chetny wymienic kondensatory.:)
1
[#6] Re: Recap w nowo zakupionej A600

@Michał78, post #3

Ja moje te 9 retro komputerów wysyłałem automatem w tę i wewte te 30 razy jakoś przez ostatnie 5 lat.
[#7] Re: Recap w nowo zakupionej A600

@_DiskDoctor_, post #6

Okej, skoro mówisz, że z wysyłką nie ma problemu i sprzęt daje radę to przetrwać, to spoko ,
Macie w tym na pewno większe doświadczenie ode mnie.
W takim razie: czy na polskim rynku faktycznie liczą się tylko te dwie firmy (BadBat i Kompikor), czy jest ktoś jeszcze? A jeśli ostatecznie wybór sprowadza się tylko do tej dwójki – którą z nich polecacie z własnego doświadczenia?
[#8] Re: Recap w nowo zakupionej A600

@Michał78, post #7

zadnej z tych firm nie znam, to nie musi byc firma tylko ktos kto grzebie w retro sprzecie i ma doswiadczenie,firma od laptopow to moze nie miec wiekszego pojecia jak podejsc do 40 letniego komputera.
[#9] Re: Recap i zakupy w nowo zakupionej A600

@Michał78, post #1

W tym budżecie bardziej przyszłościowy byłby Pistorm600 i do tego Framethrower. Miałbyś kopyto, dostęp do RTG i obraz natywny przez HDMI (chyba że wolisz używać przez monitor CRT podpięty do Indivision).
Co do recapu to pewnie ktoś z forum się odezwie.
1
[#10] Re: Recap i zakupy w nowo zakupionej A600

@-tbn-, post #9

Profesjonalną firmą nie jestem, ale lutować potrafię.
Mysłowice. Jeśli jesteś zainteresowany to zapraszam na priv.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem