[#16]
Re: Recap i zakupy w nowo zakupionej A600
@Michał78,
post #1
To ja też odpowiem hurtowo.
Co do recapu, to w przypadku A600 trzeba go zrobić. Jeśli nie umiesz lutować smd, to zleć to komuś. Nie musi być firma, wiele osób jest w stanie to zrobić dobrze. Ważny jest także odpowiedni dobór kondensatorów, moim zdaniem nie warto kupować tanich aluminiowych (bo mogą wylewać), tantali także nie (bo mogą wybuchać). Najlepsze są aluminiowe polimerowe.
Co do zakupów:
- karta Furia - to grania w gierki z użyciem WHDLoad bardzo dobry wybór. Gdybyś chciał wypas prędkościowy (ale niekoszerny), to oczywiście lepszy byłby Pistorm. Jeśli jednak nie planujesz na A600 grać w Quake 1 i 2, to Furia jest doskonałym wyborem
- rozszerzenie chip RAM - bardzo dobra rzecz, 2 MB chip RAM podnosi komfort używania Ami
- IndivisionECS v2 - ale dlaczego nie v4? V4 emuluje kartę graficzną, Workbench 800x600 w 256 kolorach działa na niej fantastycznie. Na v2 niestety nie da się, to już zamiast niej lepszy byłby (jak napisał snifferman) RGB2HDMI bo to HDMI, lepszy obraz i tańsze. Najlepszy moim zdaniem byłby IndivisionECS v4.
- RTC - warto mieć, ale niezbędny nie jest.
- system 3.2.3 - moim zdaniem warto, mam i używam. Z plusów to bezproblemowa obsługa dużych dysków (>4 GB), wbudowany na dzień dobry język polski, ja bardzo sobie cenię możliwość wysuwania części okien poza ekran.
Ogólnie fajny komplet.