[#1] A600 i HDD podłączony na "gorąco"
mam problem z 600-tką. Szwagier podłączył mi przy włączonym komputerze HDD.Jak twierdzi od razu pojawiły się różne kolory na ekranie ( bardzo dużo w pionowych paskach szerokości kilku pixeli) i wyłączył komputer. Teraz amiga albo się nie załącza - czarny ekran, albo pokazuje żółty, albo czasem się załączy i wgra dyskietkę ( jesli jest w stacji) - jednak po ukazaniu się workbencha nie chce wczytać innej dyskietki - tak jakby stacja nie reagowała na zmianę dyskietki - z tej wgranej można korzystać.... Następna sprawa to myslałem że go ubije jak nie powiem co, bo Amiga wyposażona była w Apollo 630/40MHz/32MB FAST'u/ROM 3.1. Co ciekawe - przy zdjętej karcie turbo - w ogóle się nie załącza, a z założoną kartą czasem się załączy - jak to opisałem wcześniej, czasem te kolorki. Po sprawdzeniu na szczęście karta działa, ROM też. Pamięć też jest widziana. HDD działa. Podłączałem jeszcze dwie stacje sprawne na 100% - ten sam efekt - wczyta dyskietkę zaraz po włączeniu zasilania do poziomu workbencha i dalej można korzystać tylko z niej - żadnej innej nie widzi, nie sprawdza stacji itd itp. Czy coś się z płytą główną A600 stało ?? Czy są jakieś ogólne informacje co może się uszkodzić poprzez takie podłączenie dysku twardego? Aha noi nie działa na pewno klawiatura. Co do diodek - to nie wiem jak świecą ponieważ ich nie posiadam...

Ostatnia modyfikacja: 29.05.08 21:48
[#2] Re: A600 i HDD podłączony na

@zangief, post #1

WTF !! ?. Szwagier jeszcze zyje ?.
Ja bym zabil ?.Kij z ta 600tka .Ale jak ubil ta karte to wieszaj za jaja .Tosz to szkoda ,unikat mozna powiedziec .
Zalatw se druga 600tke sprawna i sprawdz karte w pierwszej kolejnosci .

Ostatnia modyfikacja: 29.05.08 22:21
[#3] Re: A600 i HDD podłączony na "gorąco"

@zangief, post #1

Żółty ekran to żaden problem - oznacza, że program autotestu Amigi się nie uruchomił i wystarczy wyłączyć i włączyć Ami.

Problemy ze stacją wskazywałby na uszkodzoną Paulę albo ROM (chociaż wtedy pokazywałby się czerwony ekran).

Tak w ogóle poczytaj ten artykuł:

http://www.ppa.pl/artykul-Kolorki-1_4_64.html

znajdziesz tam opis jak rozpoznać uszkodzenia komputera.

Skoro po zdjęciu karty turbo komputer się nie włącza to może oznaczać pad oryginalnego procesora.

Trochę martwią mnie te opisane na początku pionowe paski - moja Ami też takie coś wyświetlała, gdy moje turbo zaczynało umierać...
Nie chcę Cię bynajmniej podpuszczać - ale gdybyś przypadkiem zamordował swojego szwagra, to mógłbyś się starać o kwalifikację czynu jako zbrodnię w afekcie... ;)
[#4] Re: A600 i HDD podłączony na

@APC74, post #3

te paski pojawiły się jak twierdzi dokładnie w tym momencie jak podpioł HDDk, ja ich nie widziałem opisałem tak jak mi mówił - ale więcej się już nie pojawiły... także to może sfixowł ekran od podłączenia HDD? ROM sprawdzałem w A500 - jest ok, turbo wydaje mi się że też, jedynym mankamentem są te dziwne objawy stacji dysków noi nie działająca klawiatura i nie zawsze załączający się komputer. Piszę oczywiście przy założonym turbo bo bez turba to na pewnonie ruszy. Zółty ekran to oze żaden problemjak się trafi raz na jakiś czas a jak się trafia 4-6 razy pod rzą. Czerwony też sie czasem pokazuje....

"WTF !! ?. Szwagier jeszcze zyje ?.
Ja bym zabil ?.Kij z ta 600tka .Ale jak ubil ta karte to wieszaj za jaja"
"Nie chcę Cię bynajmniej podpuszczać - ale gdybyś przypadkiem zamordował swojego szwagra, to mógłbyś się starać o kwalifikację czynu jako zbrodnię w afekcie... "

Zastanawiam się nad tym dość intensywnie, szwagier błaga o litość, przyszedł nawet flaszkę - więc uśmiercenie tego osobnika uzależniam od decyzji szanownych forumowiczów...

Ostatnia modyfikacja: 30.05.08 06:57
[#5] Re: A600 i HDD podłączony na "gorąco"

@zangief, post #1

dysk sie kreci jak odpalisz z dyskiem?
wypnij wszytsko z plyty i podlacz golutka - dziala?
wepnij apollo - dziala?

jesli w obu wypadkach tak, a z hdd nie, sprawdz innego twardziela lub cdrom, czy w ogole dziala port ide
[#6] Re: A600 i HDD podłączony na "gorąco"

@Valwit, post #5

dysk się kręci...

golutka - nie działa...

jak wepne apollo - no to tak jak pisałem - raz działa raz nie...raz kolorki itd

[#7] Re: A600 i HDD podłączony na "gorąco"

@zangief, post #6

zangief napisał(a):

> golutka - nie działa...

kompletnie nic sie nie dzieje, tak jakby byla wylaczona? dysk sie nie rozkreca, ledy nie swica, flop nie stuka? czy tylko na ekranie ciemno?

> jak wepne apollo - no to tak jak pisałem - raz działa raz
> nie...raz kolorki itd

apollo powinno byc ok, z inna plyta glowna raczej bez problemu powinno dzialac
[#8] Re: A600 i HDD podłączony na "gorąco"

@zangief, post #6

Nie znam sie na tym, ale jak dla mnie zjaral sie procek w A600 (MC68000) i cos jeszcze na plycie glownej.

Wnioskuje to z tego, ze bez APOLLO nie dziala nic (dysk na pewno sie rozkreca, inaczej bylby to problem z zasilaczem). Gdy wlozysz APOLLO to korzystasz z proca na karcie, wiec ten spalony z A600 jest pomijany i wylaza inne usterki (te kolorki).

Jak gadam glupoty to mnie poprawcie.
[#9] Re: A600 i HDD podłączony na "gorąco"

@Jaszczur, post #8

Tez tak mysle. HDD oprocz sygnalow danych ma tez sygnaly napiecia i masy 0 - te widocznie na plycie udupily procka - lub zasilanie procka - i jakies uklady specjalizowan - PAula, CIA. Apollo, jak Valwit pisal bedzie dobre raczej. Odpal z flopa program Amiga diagnostic. Testuje wszystkie uklady amigi, wiele sie dowiesz wtedy. Obadaj organoleptycznie:) czy nic na plycie nie jest spalone - sciezki itp.

[#10] Re: A600 i HDD podłączony na "gorąco"

@MrT, post #9

Skad wziasc program Amiga diagnostic ?
[#11] Re: A600 i HDD podłączony na "gorąco"

@MrT, post #9

nie raczej nic nie popalone, amiga ma jeszcze taki problem że wczytuje tylko dyskietki systemowe i to nie wszystkie... daje se z nią spokój...

podłączam się do Siege - skąd ten program można ściągnąć?

[#12] Re: A600 i HDD podłączony na "gorąco"

@zangief, post #1

czort wie co stało się dokładnie, na pewno coś na płycie ( i całe szczęście że tylko to) bo na innej naszczęście wszystko chodzi normalnie - klawiatura, stacja dysków, HDD i co najważniejsze Apollo....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem