[#5]
Re: WarpVision Ext. vs D520
@dynx,
post #1
Miałem d520 parę miesięcy i WarpedVision EXT przez około godzinę.
D520 ma do wyboru kilka rozdzielczości wyjściowych (640x480, 640x512, 720x480, 720x576, 800x600, 1280x720) i wypluwa obraz w wybranej rozdzielczości przez HDMI, ale tryby działały mi bez problemu przez adapter HDMI --> DVI. Jak ten obraz będzie wyglądał zależy od monitora. 640x512 na Benq Bl912 było lekko rozmydlone. Najfajniej mi się spisywał z jakimś monitorem kasowym o rozdzielczości 800x600 (był pełen overscan no i niestety czarne obszary góra/dół, prawo/lewo). Konfigurację masz za pomocą pokrętła (tryby, przesunięcia pion/poziom, przestrzeń kolorów, itp). Generalnie obraz z d520 łykały mi wszystkie monitory/tv z hdmi/dvi jakie wypróbowałem. D520 ma pewien mankament - kiedyś jak bawiłem się Deluxe Paintem przyuważyłem, że obraz zamiast czarny staję się ciemnozielony. Napisałem do producenta i odpisał mi, że zdaje sobie sprawę z tego błędu (?), ale nie wie kiedy, czy w ogóle to poprawi. Zasugerował zmianę przestrzeni roboczej kolorów (tak przynajmniej to zapamiętałem) w opcjach co zniwelowało problem. Było to w końcówce 2021 i nie wiem czy coś się w tej kwestii zmieniło. Sprzedałem d520 z powodu pojawienia się i zamontowania Piggybacknot v3 do A600, bo z riserem Kippera w CD32 ten scandoubler (d520) nie chciał działać.
Co do Ext to cokolwiek podasz na wejście to przemieli on na 1280x1024 (jest to ukłon w stronę natywnych proporcji obrazu Amigi, tj. 640x512). Obraz jest ostry jak żyleta - o ile monitor go obsłuży. Ja zapiąłem Exta do Benq BL912 na kablu HDMI - DVI i monitor nie potrafił obsłużyć tego co Ext wypluł. To już było ponad moje siły (szukanie monitora łykającego 15kHz przez VGA i obraz z Exta przez wejście cyfrowe - chyba nie ma takiego na rynku). Spakowałem i odesłałem. Sterowanie przez pilota IR.
Generalnie nie ma (nie było - bo może firmware został zmieniony) produktu idealnego.
Aktualnie lecę na analogu (Benq Bl702a) - widać szumy, przygasanie przy pracy flopa . Taki był klimat w latach 90, niech będzie i teraz
Ostatnia aktualizacja: 23.06.2026 23:38:41 przez -tbn-