kategorie: A1200, A2000/A3000, A4000, A500, A600, Sprzęt
[#1] WarpVision Ext. vs D520
Zastanawiam się który SD kupić, ktoś może testował jedno i drugie, proszę doradzić

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2026 10:23:27 przez dynx

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2026 10:24:16 przez dynx
[#2] Re: WarpVision Ext. vs D520

@dynx, post #1

Nie wiem jak to De 520 ale VarpedVision przynajmniej lite, ma natywną rozdzielczość OUT 1280x1024.

Co dla mojego TV jest nie do zaakceptowania. Więc używam chiński upscaler. Trochę skucha to jest, ale co zrobić.
[#3] Re: WarpVision Ext. vs D520

@dynx, post #1

Zacząłem pisać o WarpedVision, ale zorientowałem się, że chcesz kupić EXT, a ja mam (chwilowo) FULL. W każdym razie FULL u mnie nie chce działać na starym monitorze EIZO z przelotką HDMI>DVI, podczas gdy ZZ9000, multikonwerter do HDMI, czy RTG Pistorm (ten ostatni wymaga zmiany trybu HDMI w ustawieniach) działają. Do WarpedVision muszę podpinać mały TV z wejściem HDMI.
A do jakiej Amigi chcesz ten SD/FF ?

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2026 21:43:49 przez wali7
[#4] Re: WarpVision Ext. vs D520

@dynx, post #1

Czekam na wersję EXT...Musiałem odesłać bo była wadliwa. Miałem obraz tylko z adaptera HDMI>VGA. Z HDMI>HDMI oraz HDMI>DVI był czarny ekran. Co zauważyłem, to tryby rozdzielczości wynikające z mnożnika razy dwa, np. 640x512 (monitor EIZO 1280x1024) nawet w wersji analogowej (VGA) był bardzo ostry.
Nie bawiłem się ustawieniami ale w KAŻDYM SD, a mam IndiAGA, IndiECS oraz oparte o RPi jest czasami kłopot i obraz gdzieś lekko wystaje, itp. Dlatego ta funkcja z Indi, że można sobie myszką wycentrować obraz jest fajna.
Nie mam czasu sprawdzać każdego trybu i dostosowywać. Czasami jakaś gra/demo lekko wyjedzie na bok to wtedy na ten jeden raz ta opcja pomaga. Tego w EXT nie ma. Za to wykonanie fajne, malutki....
[#5] Re: WarpVision Ext. vs D520

@dynx, post #1

Miałem d520 parę miesięcy i WarpedVision EXT przez około godzinę.

D520 ma do wyboru kilka rozdzielczości wyjściowych (640x480, 640x512, 720x480, 720x576, 800x600, 1280x720) i wypluwa obraz w wybranej rozdzielczości przez HDMI, ale tryby działały mi bez problemu przez adapter HDMI --> DVI. Jak ten obraz będzie wyglądał zależy od monitora. 640x512 na Benq Bl912 było lekko rozmydlone. Najfajniej mi się spisywał z jakimś monitorem kasowym o rozdzielczości 800x600 (był pełen overscan no i niestety czarne obszary góra/dół, prawo/lewo). Konfigurację masz za pomocą pokrętła (tryby, przesunięcia pion/poziom, przestrzeń kolorów, itp). Generalnie obraz z d520 łykały mi wszystkie monitory/tv z hdmi/dvi jakie wypróbowałem. D520 ma pewien mankament - kiedyś jak bawiłem się Deluxe Paintem przyuważyłem, że obraz zamiast czarny staję się ciemnozielony. Napisałem do producenta i odpisał mi, że zdaje sobie sprawę z tego błędu (?), ale nie wie kiedy, czy w ogóle to poprawi. Zasugerował zmianę przestrzeni roboczej kolorów (tak przynajmniej to zapamiętałem) w opcjach co zniwelowało problem. Było to w końcówce 2021 i nie wiem czy coś się w tej kwestii zmieniło. Sprzedałem d520 z powodu pojawienia się i zamontowania Piggybacknot v3 do A600, bo z riserem Kippera w CD32 ten scandoubler (d520) nie chciał działać.

Co do Ext to cokolwiek podasz na wejście to przemieli on na 1280x1024 (jest to ukłon w stronę natywnych proporcji obrazu Amigi, tj. 640x512). Obraz jest ostry jak żyleta - o ile monitor go obsłuży. Ja zapiąłem Exta do Benq BL912 na kablu HDMI - DVI i monitor nie potrafił obsłużyć tego co Ext wypluł. To już było ponad moje siły (szukanie monitora łykającego 15kHz przez VGA i obraz z Exta przez wejście cyfrowe - chyba nie ma takiego na rynku). Spakowałem i odesłałem. Sterowanie przez pilota IR.

Generalnie nie ma (nie było - bo może firmware został zmieniony) produktu idealnego.

Aktualnie lecę na analogu (Benq Bl702a) - widać szumy, przygasanie przy pracy flopa . Taki był klimat w latach 90, niech będzie i teraz

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2026 23:38:41 przez -tbn-
[#6] Re: WarpVision Ext. vs D520

@-tbn-, post #5

Niepokoi mnie, że zarówno wali jak i tbn, nie uzyskali obrazu na kablu HDMI>DVI. U mnie też nie było. Pistorm i IndiAGA nie mają z tym problemu.

PS. Na Amibay/eBay są też zewnętrzne SD od kogoś z Włoch.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2026 00:00:00 przez pini
[#7] Re: WarpVision Ext. vs D520

@wali7, post #3

A do jakiej Amigi chcesz ten SD/FF ?

Do amigi 500 , 1200 i 600
[#8] Re: WarpVision Ext. vs D520

@-tbn-, post #5

Dla mnie ostrość piksela, dzięki "wpisaniu się" w natywną rozdzielczość matrycy to ogromna zaleta, nawet jeśli jest obarczona "szukaniem" odpowiedniego monitora.
Od kiedy zacząłem używać w mojej A600 RGB2HDMI i zobaczyłem ten "perfect pixel" zakochałem się w tym obrazie, do gier jedynie czasem włączam scanlines ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2026 08:15:21 przez BULI
2
[#9] Re: WarpVision Ext. vs D520

@BULI, post #8

W pełni to rozumiem. Tego trybu brakuje właśnie w d520.
1
[#10] Re: WarpVision Ext. vs D520

@dynx, post #1

Ja roważyłbym na Twoim miejscu jeszcze Meduse od Lotharka, jeżeli ma to b yć zewnętrzny scandoiubler. Ja mam podłączony do telewizora i działa całkiem fajnie. Jest to na pewno dopracowany produkt, bo trochę jest już na rynku no i można podpiąć nie tylko Amigę. Poza tym produkt polski, więc jak nie spasuje Ci to możesz zawsze odesłać.
1
[#11] Re: WarpVision Ext. vs D520

@jargo, post #10

Czy w obecnym sofcie Medusy działa już flickerfixer? To akurat duży plus w d520/WV/rgb2hdmi...

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2026 12:21:35 przez -tbn-
[#12] Re: WarpVision Ext. vs D520

@jargo, post #10

To ja polecam zdecydowanie GBSC Pro na fw od Brisma. Cena / możliwości super OK Jedno co - nie redukuje amigowego interlace'u.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2026 13:34:07 przez Jacques
[#13] Re: WarpVision Ext. vs D520

@BULI, post #8

Nie wiem jak Ty ale ja szukaniem innego monitora się nie zajmuję. Zainwestowałem w "monitor" do retro i tak już pozostanie.
[#14] Re: WarpVision Ext. vs D520

@_DiskDoctor_, post #13

Nie do końca rozumiem o co Ci dokładnie chodzi, ale jestem z Tobą ok, racjaOK
2
[#15] Re: WarpVision Ext. vs D520

@BULI, post #14

O wygodę i pragmatyczność. Jeśli mój "monitor" ma 55 cali, wisi na ścianie i pozostałe retro sprzęty z nim współpracują to jakoś nie chce mi się szukać ponad to.
[#16] Re: WarpVision Ext. vs D520

@_DiskDoctor_, post #15

55 cali to chyba nie monitor a tv ;)
1
[#17] Re: WarpVision Ext. vs D520

@Mariodj, post #16

chciałbym CRT 55'', ale takich niestety nie ma
2
[#18] Re: WarpVision Ext. vs D520

@Mariodj, post #16

Jeden pies.
[#19] Re: WarpVision Ext. vs D520

@_DiskDoctor_, post #18

A jednak widać nie jeden pies, bo monitory nie mają problemu z 1280x1024 .
3
[#20] Re: WarpVision Ext. vs D520

@Jacques, post #19

Benq Bl912 z matrycą 1280x1024 ma problem. Po prostu WV nie spełnia standardu DVI i tyle. Generalnie chyba by się dało doprowadzić fw do takiego stanu by obraz łapały wszystkie monitory o tej rozdzielczości. Ja mogę chłopakom z CS-Labu pożyczyć ten monitor szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2026 08:31:45 przez -tbn-
1
[#21] Re: WarpVision Ext. vs D520

@-tbn-, post #20

W którejś wersji FW nastąpiło przejście z potokołu DVI na HDMI w Warpie. Inna rzecz, że jeszcze jest jakiś fix, bodaj zwiększający napięcie na którymś pinie wyjścia HDMI i czasem u niektórych to może być przyczyną.
U mnie działa bez problemu z dwoma monitorami:
NEC MultiSync EA193WMi (5:4) - aktywna przelotka HDMI-DisplayPort z dodatkowym zasilaniem z USB)
NEC MultiSync EA234WMi (16:9) - HDMI

Swoją drogą bardzo fajne monitory LED z głośnikami, ale ten 5:4 ma o wiele lepszy dźwięk

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2026 08:50:33 przez Jacques
1
[#22] Re: WarpVision Ext. vs D520

@_DiskDoctor_, post #18

Ja mam problem z monitorami że są za małe.

CS Lab nigdzie nie wspomina, że Amigę podłączamy do monitora, a nie TV.

z głośnikami

buuu!

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2026 10:19:51 przez _DiskDoctor_
[#23] Re: WarpVision Ext. vs D520

@_DiskDoctor_, post #22

CS Lab nigdzie nie wspomina, że Amigę podłączamy do monitora, a nie TV.

Ale podali jaki tryb jest na wyjściu. I nie obiecali chyba, że zadziała z każdym odbiornikiem? pomysł
To raczej w gestii użytkownika jest ewentualne sprawdzenie takich rzeczy, tym bardziej retro często wiąże się z byciem świadomym klientem
[#24] Re: WarpVision Ext. vs D520

@Jacques, post #23

Nie obiecali że zadziała z każdym, ale i nie poinformowali, że zadziała z mało którym.
[#25] Re: WarpVision Ext. vs D520

@_DiskDoctor_, post #24

Mam info z CSLab, że EXT nie daje sygnału DVI. HDMI też nie zawsze zadziała ale wolałbym aby chłopaki
sami się tu wypowiedzieli. Dam im znać....

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2026 13:45:21 przez pini
1
[#26] Re: WarpVision Ext. vs D520

@Jacques, post #23

w gestii użytkownika jest ewentualne sprawdzenie takich rzeczy, tym bardziej retro często wiąże się z byciem świadomym klientem

No dla mnie Composite znaczy Composite.
A HDMI znaczy HDMI.

Wcześniej nie miałem takich problemów.
[#27] Re: WarpVision Ext. vs D520

@_DiskDoctor_, post #26

Michał ja nie pamiętam odkąd się znamy byś ty z czymkolwiek nie miał problemu :)
2
[#28] Re: WarpVision Ext. vs D520

@Mariodj, post #27

Problemami ja żyję i się zajmuję OK
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem