kategoria: A500
[#1] Używanie prostego kontrolera IDE w A500
Dzień Dobry
Zakupiłem gotowy kontroler IDE do A500 z projektu:
http://www.mkl211015.altervista.org/ide/a500ide.html
https://www.mklboards.fi/ide/a500ide.html
do mojej Amigi 500 z płytą 8A z Kickstartem 2.04 i wymienionymi układami na ECS (w sumie to teraz jest jak A500+)
Dostępne po zakupie mam dane spod linku:
https://drive.google.com/file/d/1iH4InxSVxTrBuCyilUfxcVfR678uOa7e/view?usp=sharing
gdzie są dwie dyskietki:
amiga\BootIDE_FFSI.adf
amiga\BootIDE_WB13.adf

Chciałem zapytać się teraz jak mogę używać tego dysku IDE aby mają kartę CF 2/4GB zainstalować na niej np. Classic Workbench (ClassicWB) tak aby po włączeniu od razu z dysku się ładował system operacyjny i z niego uruchamiał różne gry przez iGame ?
Czy też to nie jest możliwe z tym prostym kontrolerem IDE w A500/A500+?

Dziękuję za wszelką odpowiedź.
M.K.
[#2] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #1

Musiał być mieć KS co najmniej 2.05.
A do obsługi pojemności ponad 2GB to nawet 3.2.
Na wcześniejszych pierwsza partycja musiała być mniejsza a do obsługi większych wgrywać łatkę po bootowaniu, bo inaczej tych większych nie zobaczy prawidłowo.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2026 15:30:30 przez ZorrO
[#3] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #1

W opisie projektu jest napisane, że kontroler nie jest autoboot, co oznacza, że system się z niego nie uruchomi. Jednak tak naprawdę zależy to od sterownika, który Amiga musi mieć dostępny od razu po włączeniu zasilania.
Do tego urządzenia masz sterownik https://gitlab.com/MHeinrichs/AIDE więc można (jak jest napisane na stronie) z niego zrobić autoboot, tylko musisz przerobić kickstart wywalając scsi.device i w jego miejsce dajesz ten sterownik. Pewnie gdzieś po sieci śmigają obrazy tak przerobionych romów.
Można też przygotować dyskietkę bootującą, gdzie po zabootowaniu z flopa następuje wczytanie sterownika, reset i do wyłączenia zasilania A500 bootuje już z karty CF.
Ale musisz używać akurat tego urządzenia?
Z ciekawości, ile zapłaciłeś? Bo wtedy mogę podpowiedzieć, czy w podobnych cenach można znaleźć coś lepszego.
[#4] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@ZorrO, post #2

Ten sterownik nie korzysta z scsi.device, więc sterownik w kickstartach od 2.05 w górę nie zadziała. KS2.0 lub wyższy przyda się natomiast do obsługi partycji FFS.
[#5] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@wali7, post #3

Również przychylam się do tego że lepiej byłoby kupić coś sprawdzonego, ot taki cdtv ram ide czy tk020.
Zwłaszcza że na początku przygody z Amigą gdy pewne tematy są dopiero zgłębiane nie ma co sobie robić pod górkę. Sam się długo wzbraniałem przed tematem SCSI, terminacji, kart zorro itp. w Amidze. Dopiero po czasie, jak sformatowanie dysku(karty) rozgryzłem to zacząłem brnąć w tematy problematyczne.

Na sam początek kick 1.3/3.1, gotek i karta pokroju cdtv ram ide/ tk020 będzie znacznie lepszym rozwiązaniem.
[#6] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Bartek2075, post #5

Dzień Dobry i dziękuję za odpowiedź.
Kontroler kosztował około 100,00 zł brutto. Kupiłem go ponieważ pozwala zachować oryginalny procesor Amigi 500 MC68000 pod blachą co jest świętością tak jak pierwsze Pentium II w świecie PC. Inne kontrolery np. A500_8MB_ide2 zastępują oryginalny procesor przez co tracimy cały urok Amigi.
Jeżeli mogę zapytać dalej czy w takiej sytuacji muszę poszukać obrazu dyskietki FDD aby przy pierwszym uruchomieniu zastosował sterownik do tego kontrolera przy Kickstart 2.04. Potem miękki reset i po wyjęciu dyskietki Amiga 500 powinna wystartować z karty IDE/CF z obrazem ClassicWB ? Lub też szukać gotowy ROM w zaprogramowanej kości który ma wstawiony sterownik do tego kontrolera.
Dziękuję.
[#7] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #6

Ale z prostych kontrolerów IDE, to chyba właśnie ten wynalazek od Lotharka jako jedyny posiada już wlutowany 68000.
Z kontrolerów które uważam za najlepsze do A500 z 68000, czyli CDTV-RAM-IDE, oraz SF500 (Spitfire), obydwa posiadają gniazdo w które wkłada się oryginalny CPU.
Tu masz moje filmy o obydwu tych kartach, w obydwu chyba dałem 68010 zamiast 68000, ale spokojnie można użyć ten ostatni:
- https://youtu.be/BlbVFSdqrB8?si=WIAeJbslCXH7lIzx
- https://youtu.be/hSGwXlY3hGw?si=cXv4cAE6IypJTnK5
3
[#8] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #6

Ale przecież A500_8MB_ide2 nie zastępuje procesora tylko wpina się go pomiędzy procesor a jego gniazdo. Z tego co pamiętam to z blachy też nie trzeba rezygnować. Mam taki w mojej A1000 działa to bardzo fajnie i tu nie musiałem usuwać blachy, wszystko zmieściło się bez problemu, a procek wsadziłem sobie podrasowany, czyli 68010. W mojej A500 mam TK020 i też nie musiałem usuwać blachy, a karta jest większa od A500_8MB_ide2.
[#9] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #1

ale masz więcej RAMu?
[#10] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@wali7, post #7

Z kontrolerów które uważam za najlepsze do A500 z 68000, czyli CDTV-RAM-IDE, oraz SF500 (Spitfire),
obydwa posiadają gniazdo w które wkłada się oryginalny CPU.

więcej przykładów:

https://gitlab.com/MHeinrichs/AIDE
https://gitlab.com/MHeinrichs/CDTV-RAM-IDE
https://github.com/jbilander/SF500
https://gitlab.com/MHeinrichs/68030-tk2
https://gitlab.com/MHeinrichs/68EC020-TK

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2026 21:11:19 przez Cezarykl
[#11] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Cezarykl, post #10

Witam i dziękuję.
Tak łącznie mam 2,5MB RAM ponieważ dolutowałem układy pamięci na układy pamięci na samej płycie głównej i na rozszerzeniu A501.
Jeżeli chodzi o: Kontroler dysku twardego / 8MB FAST dla Amigi 500 - A500_8MB_ide2 (Lotharek) dostępny nowy do kupna to on właśnie nie pozwala na użycie oryginalnego MC68000.
Niestety w Polsce nie można zakupić podanych układów w PLN: TK020 lub CDTV-RAM-IDE.
Jeżeli chciałbym jednak użyć zakupiony już kontroler IDE z pierwszego postu tego wątku to czy tutaj jeżeli wystartuje pierwszy raz komputer z dyskietki z pliku:
amiga\BootIDE_FFSI.adf
amiga\BootIDE_WB13.adf
to czy jest może gotowy obraz WorkBencha 2.x np. ClassicWB z iGame aby wgrał go binarnie bit po bicie na kartę CF np. 2GB aby potem po miękkim restarcie wystartował mi z tej karty CF ?
Dziękuję.
[#12] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #11

Niestety w Polsce nie można zakupić podanych układów w PLN: TK020 lub CDTV-RAM-IDE.

jak nie jak TAK, Wali7 na pewno ci to polutuje :)
lub szukaj okazji na Alledrogo

jeżeli wystartuje pierwszy raz komputer z dyskietki z pliku:
amiga\BootIDE_FFSI.adf
amiga\BootIDE_WB13.adf
to czy jest może gotowy obraz WorkBencha 2.x np. ClassicWB z iGame aby wgrał go binarnie bit po bicie na kartę CF np. 2GB aby potem po miękkim restarcie wystartował mi z tej karty CF ?

tak będzie ci startował z dysku,
ale wcześniej musisz na ten dysk wszystko zgrać z systemowych dyskietek workbencha
:)
[#13] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #6

Zamiast bootować z dyskietki, lepiej użyć custom rom - nie ma porównania. Miałem kiedyś coś podobnego, obsługiwał karty CF do 4GB, z ósemką gadać nie chciał.
1
[#14] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #11

Jeżeli chcesz sobie złożyć sam, to mam wszystkie części (i płytki) do kart:
- CDTV-RAM-IDE
- SF500
- 68EC020TK
- 68030TK2
Co do dyskietki bootującej, to musi się na niej znaleźć sterownik ide z pakietu AIDE, komenda LoadModule i być może kilka innych drobiazgów, generalnie absolutne minimum. W s-s komendą LoadModule ładujesz sterownik, po czym następuje reset. Dla wygody partycja boorująca powinna mieć wyższy priorytet niż flop (to nietypowe ustawienie, bo zazwyczaj flop ma najwyższy), dzięki temu po resecie mimo dyskietki we flopie amiga zacznie bootować z IDE (za pierwszym razem oczywiście zabootuje z flopa, bo bez sterownika w RAMie nie widzi dysku IDE). Chociaż chyba dałoby się to też ogarnąć odpowiednim warunkiem w s-s. A na karcie CF masz po prostu standardowy system, czyli taki pod kickstart który masz w Ami.
PS. kiedyś miałem w rękach Amigę z którymś z wynalazków napędzanych AIDE.device, zdaje się, że skopiowałem sobie ROM. Ty chyba był spreparowany 3.1. Mogę poszukać.
Chociaż polecam lepszy kontroler, najlepiej z fast RAMem. Jeśli nie boisz się smd - pisz do mnie na priv.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2026 23:34:22 przez wali7
[#15] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@wali7, post #14

A LoadModule dziala juz na kicku 2.04?
Bo lata temu nie dzialal u mnie na kicku 2.04, 68000, 8 MB fast (GVP karta).
[#16] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Don_Adan, post #15

Nie mam pojęcia. Możliwe że nie, zdecydowanie lepszym pomysłem jest użycie 3.1.
A najlepszym pomysłem jest zmiana kontrolera :)
[#17] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #11

Jest jedna karta na Allegro Lokalnie
https://allegrolokalnie.pl/oferta/cdtv-karta-ide-i-ram
Chociaż cena według mnie trochę przesadzona, bo kiedyś taką kartę z procesorem 68010 sprzedałem za 360 zł.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2026 12:39:26 przez Nightmare777
[#18] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Nightmare777, post #17

Trochę przesadzona to mało powiedziane. Ja taką kartę sprzedałem ostatnio za 200 zł, a spokojnie mógłbym nawet taniej.
1
[#19] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@wali7, post #18

Otóż to, za 430 można kupić kompletnego Pistorma do A500
[#20] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #11

Mam ten kontroler i stary ide.device lepiej zastąpić aide-lide.device. Na stronie projektu jest dyskietka bootujaca z loadmodule, który umożliwia start z dysku po resecie. Możesz też dodać ten sterownik do obrazu rom. Ja akurat mam kick 1.3 i swoją wersję dyskietki bootujacej bez loadmodule i zawsze musi być w stacji przy starcie czy resecie. Nie mam niestety dostepu w tej chwili do tej Amigi i mogę ewentualnie później zamieścić linka. Na razie Aide-boot floppy powinna w zupełności wystarczyć.
https://github.com/LIV2/lide.device#aide-bootadf
[#21] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@ppill, post #20

Od siebie dodam, że używanie takiego konfigu z 2.5MB pamięci (1MB chip + 1.5MB slow) to pomyłka. Działa. Ale każda operacja dyskowa blokuje chipset i np. można zapomnieć np. o płynnie grającej muzyce w trakcie odczytywania danych. Generalnie o jakiejkolwiek płynności w trakcie transferów.

Ale działa.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2026 14:31:05 przez perinoid
[#22] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@perinoid, post #21

Dlatego to zabaw z WHDLoad zdecydowanie polecany jest kontroler z pamięcią fast (albo osobna karta z fastem, bo właściwie wychodzi na to samo).
1
[#23] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@perinoid, post #21

Twardziej nawet bez pamięci fast i tak mocno porawia komfort pracy w systemie. Nie mam jak teraz sprawdzić ale nie zauważyłem rwania się dźwięku przy filemasterze z jego wbudowanym playerem i operacjach na dysku. Też mam 1 chip/1.5 slow i nawet parę gier udało się uruchomić przy pomocy jst ze slavami whdload albo po prostu jst z preload. Nie sprawdzałem wielu ale chyba wszystkie z jednym obrazem dyskietki działały.
Wiadomo, że są lepsze rozwiązania ale skoro pytajacy już ma ten kontroler to niech korzysta :)
[#24] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@ppill, post #23

Ja nie mam doświadczenia z kontrolerami bez fastu, bo jedyne które sobie polutowałem to CDTV-RAM-IDE i SF500.
WHDLoad pod nimi chodzi super, gry działają jak trzeba z jednym wyjątkiem: Apidya, w której ruchome obiekty (gracz, wrogowie i pociski) migotają i znikają, jednak kolizje z takimi "znikniętymi" obiektami nadal zachodzą, więc grać się nie da. Dopiero zastosowanie karty z szybszym prockiem np. 68EC020TK powoduje, że gra zachowuje się już normalnie. W sumie to nie wiem, czy przyczyną jest prędkość, bo przecież SF500 daje znaczącego kopa, ale problem pojawia się na niej.
[#25] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@wali7, post #24

Dokupi sobie autor wątku 8MB Fastu "na kanapkę" i będzie git.
Apidya działa dobrze ze slavem 1.40, nowe mają taki błąd.
[#26] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@heman70, post #25

Tak, z dodatkowym fastem na pewno będzie lepiej.
Tylko że tani kontroler (za 100 zł) z dodanym rozszerzeniem fast (100 zł? mniej pewnie nie) i epromem ze spreparowanym kickiem (27c400 na Ali to jakieś 20-30 zł) przestaje być tani.
Bo za 200 zł mamy CDTV-RAM-IDE który:
- ma 8 MB fast
- ma kontroler IDE autoboot (szybki jak na A500)
- ma wbudowany niezależny od kicka sterownik IDE (można używać IDE z dowolnym kickstartem)
- używa oryginalny CPU z A500 (ważne dla pytającego)
- można podpiąć CD-ROM, czy inne urządzenie ATAPI (np. ZIP)

Z drugiej strony zabawa z takim prostym kontrolerem niesie sporą dawkę wyzwań do pokonania, co daje sporo satysfakcji :)
[#27] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #11

FAST RAM powoduje że Amiga dostaje kopa, a szybszy procesor, jeszcze większego i to jest odczuwalne. Ja jednak proponowałbym pomyśleć o szybszym i nowszym procesorze. Jak na A500 go poużywasz, to już nie wrócisz do oryginalnego. Dlaczego A3000 była marzeniem wielu amigowców, a potem A4000, bo miały te komputery szybszy procesor i nowszy (32 BIT), pozwalały zamontować kartę procesorową z jeszcze szybszym procesorem i pojemniejszą pamięcią. Pozwalały zamontować kartę graficzną, która dawała potężnego kopa.
Jak kiedyś zobaczyłem u znajomego w A4000T kartę Cyberstorm PPC i podłączone dyski SCSI i jak to działa, to szczękę zbierałem z podłogi. To było szybsze od ówczesnych komputerów PC.

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2026 13:58:57 przez gilban
1
[#28] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@Silos, post #1

Weź se chłopie TK030 v2 i będziesz zadowolony
Masz na forum na giełdzie tu

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2026 15:33:47 przez Kulamario
3
[#29] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@wali7, post #26

Cdtv-ram-ide za 200zł to ja poproszę jedną sztukę 👍
2
[#30] Re: Używanie prostego kontrolera IDE w A500

@enzo83, post #29

Proszę na priv. Znajdzie się.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem