kategorie: A1200, Programy
[#1] AmigaOS 3.3: przygotowania
Gdzieś wydaje mi się, że przeczytałem, że AmigaOS 3.3 będzie "w I połowie roku".

Więc się powoli przygotowuję.

Myślałem chwilę, że zainstaluję na "gołej" partycji DH4 (SDH4), ale nie wiem, czy da się (czy da się w ramach karty Warp) wskazać by bootowanie było do partycji nie DH0, tylko DH4.

W każdym razie obecnie myślę żeby zrobić aktualizację 3.2 (3.2.3) >> 3.3. Czyli zainstalować na mojej głównej partycji z 3.2. Oczywiście zrobię backup całej karty wcześniej. Pytania:

- czy tak będzie się dało (OS3.9 dawał taką możliwość; 3.1 >> 3.9)?
- czy wystarczy abym w ramach systemu zrobił sobie kopię SS i tyle?
- czy coś jeszcze trzeba, pominąłem?
- czy soft (użytki, dema, gry) działający pod 3.2 (3.2.3) będzie działał pod 3.3?

Rozważam kopię cyfrową -- do OS3.2 mam już CD + FD, OS3.1 (OS3.X) podobnie jak OS3.9 mam na CD, nie potrzebuję aż tak bogatej kolekcji nośników fizycznych AmigaOS.
[#2] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #1

To z jakiej partycji będzie się bootowac Amiga zalezy od priorytetu danej partycji. Wyższy priorytet = start z tej partycji/dysku
1
[#3] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@Norbert, post #2

A czy można to zmienić powiedzmy na stałe?
[#4] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #3

Tak, w HDToolbox to ustawiasz.

Myślisz że premiera nastąpi w nadchodzącym tygodniu?

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2026 18:15:26 przez -tbn-
[#5] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@-tbn-, post #4

Wydaje mi się, że wynika to z tego, że podobną informację gdzieś wyczytałem szeroki uśmiech

Miała być "I połowa roku", więc miałbyś tutaj sporo racji.

Dobrze, że nie poszli w Kickstarter, bo by prędzej pojawiło się 3.10 od H&P niż 3.3 od Nich.
[#6] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #1

A nie trzeba będzie wymienić kickstartu na nowszy? Przełączanie partycji startowej z systemem, tak jak Norbert pisał, to pikuś. Gorzej, jeśli przyjdzie przy każdej zmianie kości z systemem przekładać. Chyba że Twój Warp ma mapowanie plików .rom.
[#7] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@tukinem, post #6

Myślę, że 3.2 plus moduły dadzą radę. Nie trzeba będzie wymieniać od razu cały kick.
[#8] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #1

Michaś "gdzieś" , "kiedyś" i "coś" ....
Ty jesteś poważny ??
1
[#9] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@Mariodj, post #8

"gdzieś" , "kiedyś" i "coś" ....

w Amigowym świecie to oznacza minimum ze 2 lata
xD
6
[#10] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@tukinem, post #6

Zmapuję sobie. Zakładam że WB 3.2 pójdzie na KS 3.3.
[#11] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@Mariodj, post #8

Michaś "gdzieś" , "kiedyś" i "coś" ....
Ty jesteś poważny ??

Ja nie piszę doktoratu chyba tutaj.

Były 3-4 newsy o 3.3 i wydaje mi się że w którymś z nich.

A co - jakieś ciężkie pieniądze planujesz obstawić na podstawie moich przypuszczeń, że tak krytycznie pytasz?
1
[#12] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #11

W newsie z 20 października, którego notabene sam przygotowywałeś jest mowa o dostępności w 2026 roku, nie o pierwszej połowie tego roku.
[#13] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@MUFA-amigaone-pl, post #12

Pytanie brzmi: czy warto? Dopiero co kupiłem 3.2.
[#14] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@MUFA-amigaone-pl, post #12

Dlatego wyraźnie napisałem: "były 3-4 newsy". Nie jeden.
[#15] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@OSH, post #13

Zależy co chcesz na tym robić, dzisiaj to jest zabawka, ciekawe i drogie hobby, jak dla mnie zawsze warto kupić niszowy system operacyjny. Kupiłem 3.2 i jestem zadowolony z niego, choć w dzisiejszych czasach warpow i pistormow mógłby trochę więcej oferować choćby designersko, 4/5 Amig już śmiga z workbnechem w RTG.
3
[#16] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@OSH, post #13

Ja wychodzę z założenia: shut up and take my money 💸
2
[#17] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@QkiZ, post #16

Ja tak samo.

A co do używania, tylko chyba u mnie wchodzi w grę jako upgrade 3.2 (o ile jest możliwy). Nie wyobrażam sobie budowania i kastomizowania od zera systemu. Za dużo mam aplikacji, gier, gier RTG, dem. Główna partycja to jakieś 9,5 GB więc na pewno drugi raz z palca tego nie będę wszystkiego instalował.
[#18] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #1

Taka sytuacja.

5
[#19] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@waldiamiga, post #18

A coż to takiego wyjątkowo nienowocześnie customizowalnego?
[#20] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #1

[#21] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@koczis, post #20

No to się wyjaśniło, że będzie potrzebny nowy ROM

"Tak, będziesz potrzebował nowej kości"

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2026 20:46:35 przez lukjan
2
[#22] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@waldiamiga, post #18

Uwielbiam jak wychodzi coś do modyfikowania wyglądu systemu i screenshot od razu zniechęca.
4
[#23] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@hrw, post #22

A mnie się podoba te 8MB Chip Ram na belce, czego nawet przy nowym ROMie mieć nie będę
1
[#24] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@lukjan, post #23

Kto wie, może z AmigaOS3.3 wyjdzie również Alice obsługujący 8 MB chip RAM?

;)
1
[#25] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@wali7, post #24

Ja z kolei wstrzymałem się z zakupem 3.2.3 i czekam na 3.3 właśnie po to, by uniknąć dwukrotnej zabawy w instalowanie wszystkiego. Kiedy będzie to będzie, ale fajnie by było jakby faktycznie wyszedł w tym roku. Z racji tego, że mam V4 to i tak mapuję ROM zależnie od tego, który system odpalam, więc tutaj w sumie nie robi mi to różnicy, choć w A1200 20 lat temu też mapowałem 3.1, więc nie wiem czy to rzeczywiście jest jakiś problem obecnie.
[#26] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@ketyow, post #25

Przecież zawsze jest ścieżka upgrade (prawie zawsze).

Ja się do tego powoli skłaniam tutaj.
[#27] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@waldiamiga, post #18

To jest żart przecież
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem