kategorie: A1200, Programy
[#1] AmigaOS 3.3: przygotowania
Gdzieś wydaje mi się, że przeczytałem, że AmigaOS 3.3 będzie "w I połowie roku".

Więc się powoli przygotowuję.

Myślałem chwilę, że zainstaluję na "gołej" partycji DH4 (SDH4), ale nie wiem, czy da się (czy da się w ramach karty Warp) wskazać by bootowanie było do partycji nie DH0, tylko DH4.

W każdym razie obecnie myślę żeby zrobić aktualizację 3.2 (3.2.3) >> 3.3. Czyli zainstalować na mojej głównej partycji z 3.2. Oczywiście zrobię backup całej karty wcześniej. Pytania:

- czy tak będzie się dało (OS3.9 dawał taką możliwość; 3.1 >> 3.9)?
- czy wystarczy abym w ramach systemu zrobił sobie kopię SS i tyle?
- czy coś jeszcze trzeba, pominąłem?
- czy soft (użytki, dema, gry) działający pod 3.2 (3.2.3) będzie działał pod 3.3?

Rozważam kopię cyfrową -- do OS3.2 mam już CD + FD, OS3.1 (OS3.X) podobnie jak OS3.9 mam na CD, nie potrzebuję aż tak bogatej kolekcji nośników fizycznych AmigaOS.
[#2] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #1

To z jakiej partycji będzie się bootowac Amiga zalezy od priorytetu danej partycji. Wyższy priorytet = start z tej partycji/dysku
1
[#3] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@Norbert, post #2

A czy można to zmienić powiedzmy na stałe?
[#4] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #3

Tak, w HDToolbox to ustawiasz.

Myślisz że premiera nastąpi w nadchodzącym tygodniu?

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2026 18:15:26 przez -tbn-
[#5] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@-tbn-, post #4

Wydaje mi się, że wynika to z tego, że podobną informację gdzieś wyczytałem szeroki uśmiech

Miała być "I połowa roku", więc miałbyś tutaj sporo racji.

Dobrze, że nie poszli w Kickstarter, bo by prędzej pojawiło się 3.10 od H&P niż 3.3 od Nich.
[#6] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #1

A nie trzeba będzie wymienić kickstartu na nowszy? Przełączanie partycji startowej z systemem, tak jak Norbert pisał, to pikuś. Gorzej, jeśli przyjdzie przy każdej zmianie kości z systemem przekładać. Chyba że Twój Warp ma mapowanie plików .rom.
[#7] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@tukinem, post #6

Myślę, że 3.2 plus moduły dadzą radę. Nie trzeba będzie wymieniać od razu cały kick.
[#8] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #1

Michaś "gdzieś" , "kiedyś" i "coś" ....
Ty jesteś poważny ??
1
[#9] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@Mariodj, post #8

"gdzieś" , "kiedyś" i "coś" ....

w Amigowym świecie to oznacza minimum ze 2 lata
xD
4
[#10] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@tukinem, post #6

Zmapuję sobie. Zakładam że WB 3.2 pójdzie na KS 3.3.
[#11] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@Mariodj, post #8

Michaś "gdzieś" , "kiedyś" i "coś" ....
Ty jesteś poważny ??

Ja nie piszę doktoratu chyba tutaj.

Były 3-4 newsy o 3.3 i wydaje mi się że w którymś z nich.

A co - jakieś ciężkie pieniądze planujesz obstawić na podstawie moich przypuszczeń, że tak krytycznie pytasz?
[#12] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@_DiskDoctor_, post #11

W newsie z 20 października, którego notabene sam przygotowywałeś jest mowa o dostępności w 2026 roku, nie o pierwszej połowie tego roku.
[#13] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@MUFA-amigaone-pl, post #12

Pytanie brzmi: czy warto? Dopiero co kupiłem 3.2.
[#14] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@MUFA-amigaone-pl, post #12

Dlatego wyraźnie napisałem: "były 3-4 newsy". Nie jeden.
[#15] Re: AmigaOS 3.3: przygotowania

@OSH, post #13

Zależy co chcesz na tym robić, dzisiaj to jest zabawka, ciekawe i drogie hobby, jak dla mnie zawsze warto kupić niszowy system operacyjny. Kupiłem 3.2 i jestem zadowolony z niego, choć w dzisiejszych czasach warpow i pistormow mógłby trochę więcej oferować choćby designersko, 4/5 Amig już śmiga z workbnechem w RTG.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem