[#1] Powrót do amisi
Cześć! Miałem kiedyś amigę i teraz chcę do niej wrócić ( stara miłość nie rdzewieje he he ). Chciałbym żeby mi ktoś powiedział jak to teraz wygląda tzn. kto jest właścicielem, kto produkuje system i czemu oryginał jest taki drogi, co to jest ten os 3,9 4,0. Warto kupić dopałke 040 czy lepiej od razu PPC. Jak ja się bawiłem z amisią to te karty miały kosmos ceny a systemy się dopiero rozwijały. Jak Ci się chce do dorzuć jak najwięcej innych informacji.
[#2] Re: Powrót do amisi

@Maras, post #1

"kto jest właścicielem"

Amiga Inc.

"kto produkuje system"

Hyperion (4.0)

"i czemu oryginał jest taki drogi"

I tak jest tanszy od WinXP

"co to jest ten os 3,9"

Jest to system 3.1 z mnostwem nakladek, ale dobrze "nalozonych" i posiadajacy wiele usprawnien.

"4,0"

Jest to natywny system dla AmigPPC (ClassicPPC, AmigaONE itp.)

"Warto kupić dopałke 040 czy lepiej od razu PPC."

PPC

"Jak ja się bawiłem z amisią to te karty miały kosmos ceny"

Teraz uzywane PPC mozna kupic juz za 300 zl.

"a systemy się dopiero rozwijały"

Rozwijac to raczej zaczely sie pod koniec lat 90-tych. Praktycznie od 1992 nic sie nie dzialo

"Jak Ci się chce do dorzuć jak najwięcej innych informacji."

Amiga Rulez (i wszystkie inne kompatybilne kompy) :)
[#3] Re: Powrót do amisi

@Maras, post #1

Zaglâdaj przynajmniej raz w tygodniu na
www.amiga.com.pl,
www.exec.pl
www.amiga.de
i parë innych, a dowiesz sië duűo wiëcej,
jeűeli znasz angielski to moűesz poszaleę
po innych stronach , ja niestety nie znam
angielskiego i mam kîopoty z byle bîachostkami
ale jakoô sobie radzë , mój konfig to na
dzieď dzisiejszy
A1200 Tower E/BOX
PPC240 40/33
Mediator
VooDoo3
Sound Blaster 128
Pamiëę 64 MB
HDD 450 MB
Gîoôniki
Monitor 17 cali
drukarka HP 694

űyczë powodzenia
ps. warto zbieraę kasë na nowâ Amigë
choę ja chyba prëdzej kupië Shark PPC G3/G4
z Elboksu të droűszâ ze slotem AGP by potem
wsadzię tam nastëpne miëcho , jeszcze sië
zastanowië .
czeôę
[#4] Re: Powrót do amisi

@Piotr Myszkowski, post #3

A jak już kupię dopałkę z PPC to jak ją zainstalować ?
Na początku pamiętam, że były jakieś dwa alternatywne systemy -
jeden chyba od Phase 5. Teraz rozumiem, że nowy system załatwi sprawę.
A żeby wykorzystać PPC muszę mieć specjalne programy czy te starsze też dzięki systemowi go wykorzystają ? Aha a może ktoś wie co to jest zakarat graficzna Spectrum ?
[#5] Re: Powrót do amisi

@Maras, post #4

Aha a może ktoś wie co to jest zakarat graficzna Spectrum ?
Poczytaj sobie stronke www.amiga-hardware.com :)
[#6] Re: Powrót do amisi

@reactor., post #5

Wrociles??? czy to o Tobie jest ta slynna pijosenka?
[#7] Re: Powrót do amisi

@MSS, post #6

Nie rozumiem o co Ci chodzi
[#8] Re: Powrót do amisi

@Maras, post #4

Instaluje się prosto: wkładając kartę do złącza;). Te systemy o których wspominasz to PUP i WOS. Którego będziesz używał zależy tylko od Ciebie, ale większośc gier itp. jest pod WOS. W dodatku WOS ma emulację PUP więc soft na PUP też pójdzie.
Nowego systemu dla Amigi Classic jeszcze nie ma w sprzedaży. A systemy mają być dwa (konkurencyjne): MorphOS i AmigaOS4. MOS już jest i działa na Pegasosie, a dla klasycznych Amig jest zapowiadany. AOS4 cały czas jest w fazie testów i też ma być dostępny dla klasycznej Ami.
Aby program korzystał z PPC musi być napisany pod PPC. System nie ma tu nic do gadania. Starsze pisane pod 68k działają pod 68k lub pod emulacją (na MOS i AOS4).
[#9] Re: Powrót do amisi

@Maras, post #1

No w końcu jakieś konkretne info :). A powiedzcie mi jeszcze jak zrobić sieć na Ami - obojętnie jaka karta na Pcimci pójdzie czy trzeba się rozglądać za taką ze sterownikami i jak zainstalować sieć w systemie ? Czy w tej sieci możliwe jest odczytywanie plików z PC - owego dysku ? Mam duży i szkoda mi siana na drugi do AMI, wolę jakąś dopałkę.
[#10] Re: Powrót do amisi

@Maras, post #9

Zajrzyj do archiwum z cnet.device i 3c589.device (na aminecie). Tam jest spis kart działających z Ami. Do sieciowania potrzebny będzie jeszcze Miami/MiamiDX/AmiTCP/Genesis (do wyboru). Jeżeli chodzi o otoczenie sieciowe to potrzebujesz Samby+Tango. Jednak lepiej przesyłać pliki przez FTP.
[#11] Re: Powrót do amisi

@Maras, post #9

"No w końcu jakieś konkretne info."

No...czasami pisz na priwa...

"A powiedzcie mi jeszcze jak zrobić sieć na Ami"

Przylaczyc: sieciowke do PCMCIA lub do slotow PCI lub innych...

"- obojętnie jaka karta na Pcimci pójdzie czy trzeba się rozglądać za taką ze sterownikami"

Pojda tylko te ktore znajdziesz w dokumentacji sterownikow CNET i 3COM (szukaj na Aminecie).

"i jak zainstalować sieć w systemie ?"

Za pomoca Miami (najwiecej mozliwosci) lub Genesis oraz AmiTCP.

"Czy w tej sieci możliwe jest odczytywanie plików z PC - owego dysku ?

Tak, za pomoca Samby lub FTP (itp.)

"Mam duży i szkoda mi siana na drugi do AMI, wolę jakąś dopałkę."

To znaczy jak? Chcesz uzywac Amige bez HD? Proponuje dac sobie spokoj i zmienic zainteresowanie, albo przeniesc sie na jakas fajna filozofie...( :) )

[#12] Re: Powrót do amisi

@Andrzej Drozd, post #11

Do amisi oczywiście będę miał dysk ale 800MB, a na pececie mam trochę więcej śmieci :), np. ponad 100MB to sama elektronika...
Właśnie kupiłem a1200 z Fastem i 881. Dzięki temu mogę się zacząć bawić !
A jak tu pisać do was na "priv" ? Chodzi o maila ?
[#13] Re: Powrót do amisi

@Maras, post #12

Maras napisał(a):

> A jak tu pisać do was na "priv" ? Chodzi o maila ?

Kliknąć na nick.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem