[#31] Re: Psygnosis Commodore Amiga CDTV Demo

@QkiZ, post #28

Ale adf też możesz podzielić na dwie równe części i nagrać najpierw 0-39 track a potem 40-79 track z drugiego pliku

Który program to potrafi?

Np. Transdisk
Nie wiem czy czasem nie byl elementem WinUAE.
[#32] Re: Psygnosis Commodore Amiga CDTV Demo

@QkiZ, post #30

Ja też dzieliłem sobie pliki na części by zmieścić na dyskietce w formacie MS-DOS.

Obecnie przenoszę dane za pomocą SER-netu, jak również CD-ROM.

TrackDOS to mój ulubiony program do archiwizacji dyskietek.

Napisał go Nic Wilson, autor popularnego programu Sys Info.
1
[#33] Re: Psygnosis Commodore Amiga CDTV Demo

@Phibrizzo, post #19

Coś mi tu nie pasuje. DMS robi kopię ścieżek jak x-copy, można sobie nawet wybrać, które, więc z zasady nie potrzebuje sprawdzać, co na nich jest, chyba, że się wybierze jakąś specyficzną opcję tak jak DOS copy w x-copy. Czy ta gra po potraktowaniu DMS'em miała rozmiar 2% dyskietki?
[#34] Re: Psygnosis Commodore Amiga CDTV Demo

@bulbulator, post #33

Sprawdzilem dokladnie.
System wykrywa ze jest tylko 1% zajetosci dyskietki.
Program DMS v1.11 w trybie Crunch Mode: Heavy, wykonal plik dms tej dyskietki o wielkosci 4432 bajtow.
Slownie: cztery tysiace z hakiem bajtow.
Aby wykonal pelny obraz dysku nalezy ustawic kompresje na None.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2026 01:06:02 przez Phibrizzo
[#35] Re: Psygnosis Commodore Amiga CDTV Demo

@Phibrizzo, post #34

Ok. Dzięki za sprawdzenie. W takim wypadku faktycznie dochodzi do zignorowania nieużywanych sektorów. Co to za wersja DMS? Z zasady sam format DMS to po prostu skompresowane ścieżki, ignorowanie danych musi być jawną decyzją programu lub programisty(?). Wydaje mi się, że robiłem kopie gier NDOS, ale to było ok 25 lat temu. Trzeba by było sprawdzić, czy wersja pod shella ma jakieś parametry, które mogłyby na to wpływać.
[#36] Re: Psygnosis Commodore Amiga CDTV Demo

@bulbulator, post #35

Wydaje mi się, że robiłem kopie gier NDOS...

Caly "myk" z ta gra jest taki, ze z punktu widzenia uzytkownika gra jest DOSowa.
Po wlozeniu dyskietki do stacji, normalnie pokaze sie ikona i mozna przejrzec jej zawartosc pod WB.
Tyle ze oprocz trzech plikow nic na niej nie zobaczysz.
A tak naprawde jest ona wypelniona danymi po brzegi tyle ze te wszystkie pliki sa sprytnie ukryte.
To dlatego DMS widzac taka DOSowa dyskietke mysli ze jest pusta i tak naprawde kompresuje tylko
to co widac a reszte sektorow zignoruje

Wykonanie archiwum tej gry DMSem z wlaczona jakakolwiek kompresja spowoduje ze nie przywrocisz
oryginalnych danych. Jedyny plus jest taki ze mozesz sie cieszyc ze tak fajnie sie skompresowalo

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2026 13:22:36 przez Phibrizzo
[#37] Re: Psygnosis Commodore Amiga CDTV Demo

@Phibrizzo, post #36

Ale można wymusić żeby DMS pakował całą dyskietkę bez względu co na niej się znajduje.
[#38] Re: Psygnosis Commodore Amiga CDTV Demo

@Norbert, post #37

Az tak czesto nie uzywalem tego programu. Mysle ze zapene sie da.
Caly problem polega na tym zeby wiedzic co sie robi i miec nad tym kontrole.
Bo moze sie okazac ze wyrzadzimy wiecej szkod niz pozytku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem