[#1] BPPC uszkodzone nóżki układu SMD
Witam

Proszę o pomoc. Czy da się uratować kartę BPPC? Uszkodziłem przypadkiem 4 nóżki układu SMD o nazwie MACH. Dokładnie te, które zaznaczyłem pod linkiem na obrazku. Zdjęcie przedstawia nieuszkodzone nóżki. Na mojej karcie są one przesuniete tak, że dolna w czerwonym kwadracie dotyka następnego punktu lutowniczego nóżki następnej, patrząc do góry, itd.

http://rjack1.fm.interia.pl/roboczy/blizz.png

Czy może znacie jakiś porządny zakład elektroniczny, który by to doprowadził do pierwotnego stanu? O ile w ogóle jest taka możliwość :(

Czy Animart http://animart.webpark.pl/asrw.htm nadal zajmuje się serwisem sprzętu amigowego

Ostatnia modyfikacja: 31.05.08 22:56
[#2] Re: BPPC uszkodzone nóżki układu SMD

@rjack, post #1

ja bym spróbował to skorygować, igiełka plus jakaś lutownica smd :)

[#3] Re: BPPC uszkodzone nóżki układu SMD

@rjack, post #1

Moge odpowiedzec tylko na jedno pytanie.
Tak, Animart nadal dziala i naprawia takze Amigi.
[#4] Re: BPPC uszkodzone nóżki układu SMD

@Jaszczur, post #3

Wspaniała wiadomość - dzięki :) Już piszę do nich.
[#5] Re: BPPC uszkodzone nóżki układu SMD

@rjack, post #4

Czytając wypowiedzi na temat rzeczonej wyżej firmy mam bardzo mieszane uczucia. Piszę dla ludzi, którzy kiedyś trafią na ten wątek by przejrzeli inne wątki i opinie o firmie, podejmując decyzję o wysłaniu sprzętu.
[#6] Re: BPPC uszkodzone nóżki układu SMD

@rjack, post #5

Co do firmy to się nie wypowiem, nie miałem z nimi styczności.
Jeśli jednak chodzi tylko o zakrzywione nóżki układu to postaraj się je po prostu delikatnie odgiąć (lepiej mniej niż za bardzo) na swoje miejsca.

Miałem podobną sytuacje z 2-3 lata temu - podczas wyciąganie bppc z wieży musiałem w nieodpowiedni sposób go przegiąć i zahaczyłem kilkoma nóżkami scalaka odpowiedzialnego za scsi na tej karcie turbo. Efekt zwarcia tych kilku 2-3 nózek był taki, że nie miałem zegara na karcie. Zorientowałem się dopiero po kilku dniach podczas operacji kopiowanie gdy zobaczyłem napis przyszłość :). Po kilkudniowych poszukiwaniach przyczyny braku zegara znalazłem zwarte nózki :); wystarczyło delikatnie małym precyzyjnym śrubokrętem poodginać i całość ruszyła z kopyta.

powodzenia

[#7] Re: BPPC uszkodzone nóżki układu SMD

@rjack, post #1

zapytaj w jakims wiekszym serwisie GSM. naprawa nie jest skomplikowana i dadza sobie spokojnie rade.
[#8] Re: BPPC uszkodzone nóżki układu SMD

@Valwit, post #7

Dzięki za konstruktywne rady i pocieszające słowa :) że spokojnie jest do uratowania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem