kategorie: A500, Sprzęt
[#1] A500 - IDE
Witam Państwa!
Mam Amigę 500 z modem RGB2HDMI (PiZero między czipem a płytą z kablem przez drzwiczki koło proca) i zachciało mi się dodać dysk twardy bym nie musiał żonglować dyskietkami przy zapisie obrazu itp.
Oczywiście zdobywanie oryginalnego sprzętu z lat 80-tych to szybka droga do utraty zawartości portfela i chęci do życia przez ciągłą potrzebę napraw także ucieknę się do modów.
Mój cel to port IDE do którego mógłbym podpiąć adapter IDE-CF z kartą która będzie działać jako dysk na dane.
Nie chcę żadnych wystających płytek z Amigi - zależy mi by wyglądało to dobrze albo było w pełni wewnętrzne (drzwiczki z dziurką już są w użyciu przez kabel HDMI)
Moja Amiga ma Kickstarta 1.3. Poza GoTeKiem i RGB2HDMI jest w stanie oryginalnym.
Szukałem możliwych rozwiązań:
- TF534/536
- Vampire
- IDE68k
- Spitfire
- CDTV-RAM-IDE

Nie chcę żadnych akceleratorów, chcę by Amiga działała nadal na swoim oryginalnym sprzęcie (68000 i 1MB RAMu), także TF, Vampire, Spitfire odpadają. (a też nie chcę dopłacać $$$$$ do czipów które mogły być zdezaktywowane).
Zostaje mi IDE68K który jest rozwiązaniem wewnętrznym co mi pasuje ale dodaje 8MB RAM-u. Do tego wymaga Kicka 2.05 albo modowanego 1.3 (który podwyższa cene moda).
Można jakoś zrobić IDE68K bez dodatkowego RAM-u i tak by działał na normalnym Kickstarcie 1.3?
Wyczytałem też że z RGB2HDMI IDE68K może wymagać risera poprzez brak miejsca w środku Amigi.

Jakieś pomysły, rozwiązania i doświadczenia?
[#2] Re: A500 - IDE

@Skilowi, post #1

przecież IDE68K to jest sam kontroler HDD,
bez niczego więcej
[#3] Re: A500 - IDE

@Cezarykl, post #2

temat zamknięty. Szukając w internecie pokazywało tylko sklepy z IDE68K + GottaGoFast 8MB RAM.
Szukając IDE68K na ebayu znalazłem fina sprzedającego SAME IDE68K.
Tylko wymagają zmodowanego Kickstarta (chyba poprostu dla świętego spokoju zainstaluje 3.1).
Wymaga także przylutowania dwóch kabelków ale to nic
[#4] Re: A500 - IDE

@Skilowi, post #3

Wysłałem Ci PM o karcie CDTV-RAM-IDE. Zapomnij o IDE68... wszystkie karty wymagające modyfikacji kickstartu są zwyczajnie kiepskie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem