Witam Państwa!
Mam Amigę 500 z modem RGB2HDMI (PiZero między czipem a płytą z kablem przez drzwiczki koło proca) i zachciało mi się dodać dysk twardy bym nie musiał żonglować dyskietkami przy zapisie obrazu itp.
Oczywiście zdobywanie oryginalnego sprzętu z lat 80-tych to szybka droga do utraty zawartości portfela i chęci do życia przez ciągłą potrzebę napraw także ucieknę się do modów.
Mój cel to port IDE do którego mógłbym podpiąć adapter IDE-CF z kartą która będzie działać jako dysk na dane.
Nie chcę żadnych wystających płytek z Amigi - zależy mi by wyglądało to dobrze albo było w pełni wewnętrzne (drzwiczki z dziurką już są w użyciu przez kabel HDMI)
Moja Amiga ma Kickstarta 1.3. Poza GoTeKiem i RGB2HDMI jest w stanie oryginalnym.
Szukałem możliwych rozwiązań:
- TF534/536
- Vampire
- IDE68k
- Spitfire
- CDTV-RAM-IDE
Nie chcę żadnych akceleratorów, chcę by Amiga działała nadal na swoim oryginalnym sprzęcie (68000 i 1MB RAMu), także TF, Vampire, Spitfire odpadają. (a też nie chcę dopłacać $$$$$ do czipów które mogły być zdezaktywowane).
Zostaje mi IDE68K który jest rozwiązaniem wewnętrznym co mi pasuje ale dodaje 8MB RAM-u. Do tego wymaga Kicka 2.05 albo modowanego 1.3 (który podwyższa cene moda).
Można jakoś zrobić IDE68K bez dodatkowego RAM-u i tak by działał na normalnym Kickstarcie 1.3?
Wyczytałem też że z RGB2HDMI IDE68K może wymagać risera poprzez brak miejsca w środku Amigi.
Jakieś pomysły, rozwiązania i doświadczenia?