kategoria: CDTV
[#1] CDTV napęd CD-ROM
Witam wszystkich
Mam problem z napędem
Po kilku latach wyciągnąłem swoją CDTV
Już wcześniej nie za każdym razem kręciła płytą po wsadzeniu do napędu. Ale wystarczyło poruszać przyciskiem od wyjmowania caddy i płyta zaczynała się kręcić.
Ostatnio uruchomiłem ponownie ale napęd tylko ruszał na 1/8 obrotu i stawał.
Więc rozebrałem, przeczyscilem prowadnice i ośkę od kręcenia plyty ale po złożeniu bez zmian.
Więc wziąłem się ponownie za czarnule i wymieniłem kondensatory od płyty CD-ROM.
Po włączeniu płyta zaczęła się kręcić i coś pochrobotalo, słychać było pracę lasera jak się przemieszczał a płyta wchodziła na różne obroty.
Niestety i na tym koniec, po wyciągnięciu caddy i ponownym załadowaniu do napędu płyta stoi w miejscu, po wciśnięciu przycisku eject płyta porusza się w jedną lub w drugą stronę o 1/8 obrotu i zatrzymuje się. Powróciła do stanu przed wymianą kondensatorów.
Co mógłbym jeszcze zrobić aby napęd uratować?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem