kategoria: A1200
[#1] WarpVision: problem z wywołaniem OSD
Witam. Robię małe przemeblowanie. Na nowym miejscu, Amiga jest wpięta do nowego TV.

Spróbowałem na AmigaOS 3.2.3 wywołać OSD żeby dostroić krawędzie. Nic się nie dzieje, dioda od pilota się świeci przy wciskaniu.

Spróbowałem zaraz po restarcie, działa. Dopóki WV nie zrobi ostatniego resetu ustawień przed wejściem do WB, potem już nie.

Czy ktoś tak ma? Co może być powodem? FW mam najnowszy.
[#2] Re: WarpVision: problem z wywołaniem OSD

@_DiskDoctor_, post #1

A nie uruchamiasz przypadkiem WB już z użyciem RTG? Bo wówczas oczywiście WV już nie ma nic do gadania na ekranie
[#3] Re: WarpVision: problem z wywołaniem OSD

@Jacques, post #2

No tak.

I co wówczas OSD nie działa? Bo mi chodzi tutaj o OSD, nie pamiętam czy to część WarpedVision czy Warp.

Powinno działać, no bo jak inaczej dostroję rozmiar ekranu?

Wcześniej to mi działało. Na bank.
[#4] Re: WarpVision: problem z wywołaniem OSD

@_DiskDoctor_, post #3

Wcześniej to mi działało. Na bank.

Chyba ruski ten bank Reszta tak jak napisałem w poprzedniej odpowiedzi. Ustawienia WarpedVision tyczą się tylko grafiki z AGA, jak używasz RTG, to WV nie ma nic do tego.
Wiesz przecież, ze mając Warpa nie musisz mieć WarpedVision. Jeśli działało, to pewnie wcześniej uruchamiałeś WB domyślnie w AGA, a nie RTG.

Powinno działać, no bo jak inaczej dostroję rozmiar ekranu?

Przecież z RTG masz pełną cyfrę po HDMI (a nie konwersję na cyfrę jak z AGA i to tej konwersji tyczą się głównie ustawienia WV). Z Peceta też sobie dostrajasz rozmiar ekranu z DVI/HDMI/DP? pomysł

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2026 16:53:45 przez Jacques
[#5] Re: WarpVision: problem z wywołaniem OSD

@_DiskDoctor_, post #3

Wcześniej to mi działało. Na bank

Jaką rozdzielczość (AGA czy GFX ) masz ustawiona w ScreenMode.
[#6] Re: WarpVision: problem z wywołaniem OSD

@Norbert, post #5

siedzi, pije i chrupki
1
[#7] Re: WarpVision: problem z wywołaniem OSD

@_DiskDoctor_, post #3

na 100% nie zobaczysz go na amigowym ekranie rtg, bo tam warpedvision nic a nic nie robi. odpal sysinfo czy cokolwiek innego co ma na 100% palowski ekran i ustawiaj :) (lub odpal bez startup-sequence...)

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2026 11:52:47 przez juen
[#8] Re: WarpVision: problem z wywołaniem OSD

@Norbert, post #5

Jaką rozdzielczość (AGA czy GFX) masz ustawiona w ScreenMode

Natywną dla Warpa, czyli 1280x1024 (16 bit).

na 100% nie zobaczysz go na amigowym ekranie rtg, bo tam warpedvision nic a nic nie robi

Paranoja. _Niektóre_ telewizory mają opcje korekty np. pozycji ekranu czy skali na _niektórych_ trybach. U mnie sprawdziłem i na HDMI (ten tryb co ustawiłem i jest na pełny ekran) nie ma. Jedyna zatem nadzieja w urządzeniach typu SD. Czyli tutaj też padaka, nic nie pozmieniam.

odpal sysinfo czy cokolwiek innego co ma na 100% palowski ekran i ustawiaj

Dzięki za sugestie, pobawię się na takim trybie, przynajmniej gry będą działały z równym obramowaniem.
[#9] Re: WarpVision: problem z wywołaniem OSD

@_DiskDoctor_, post #8

OK poprawiłem na PALu, poprawiło się też i na HDMI.

Dziwne ale OK.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem