kategoria: A500
[#1] Amiga 500 Pistrom Framethrower
Czesc,

Właśnie zamontowałem PiStorm + FrameThrower w mojej Amidze 500, ale mam problem, którego nie mogę rozwiązać.

**1. Najnowsze Emu68 nie działa**

Dodałem do `config.txt`:

`dtoverlay=unicam,boot,smooth`

Nie ma pliku `cmdline.txt`. Logo pojawia się na HDMI, ale obraz nie przełącza się na ekran z dyskietki ani na grę uruchamianą z dyskietki. Sama stacja dyskietek działa poprawnie — została sprawdzona.

**2. Najnowsze CaffeineOS_Storm_9317 działa**

Po dodaniu do `cmdline.txt`:

`unicam.boot unicam.smooth unicam.b=20 unicam.c=0 unicam.phase=60 logo=purple dbf_slowdown move_slow_to_chip vc4.mem=16 sd.unit0=rw emmc.unit0=rw`

system działa poprawnie. Jeżeli w stacji nie ma dyskietki, uruchamia się system operacyjny, a jeżeli dyskietka jest włożona, automatycznie startuje gra.

Niestety, podczas grania na ekranie pojawiają się piksele, które delikatnie pulsują. Początkowo jest to prawie niezauważalne, ale po pewnym czasie staje się bardziej widoczne. Wygląda to na zielonkawe, pulsujące piksele.

Co ciekawe, tego efektu **nie ma przy korzystaniu ze standardowego wyjścia RGB**.

Czy ktoś ma pomysł, co można z tym zrobić albo jakie ustawienia FrameThrowera / PiStorm / Emu68 powinienem sprawdzić, żeby uzyskać poprawny obraz?
[#2] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@am5012, post #1

U mnie takich rzeczy nie zauważyłem, ale też nie korzystam z dyskietek, sprawdź gry poprzez whdload czy też pulsują piksele, jeżeli nie to problem może być przy zasilaniu amigi
[#3] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@NaczelnyFA, post #2

Dziękuję za szybką odpowiedź, NaczelnyFA.

Mam nowy zasilacz, ale dla pewności sprawdziłem teraz na starym od Amigi i te zielone piksele dalej pulsują. Na wyjściu RGB ich nie ma. Na WHDLoad gry wyglądają tak samo, również są te piksele.

Na początku startu gry w ogóle ich nie ma, ale po jakiejś minucie stają się bardziej wyraźne. Czy może mieć to coś wspólnego z Framethrowerem? Wgrałem nowy soft i dalej jest to samo.

Może jest to coś związane z tym, że nie mogę wymusić Basic Emu68 (nie Caffeine), żeby pokazywał ekran dyskietki?

Dla pewności podłączyłem PiStorma z Framethrowerem do mojej drugiej Amigi 500 i problem jest dokładnie taki sam. W związku z tym wykluczam hardware Amigi jako przyczynę problemu. Bardziej wygląda to na coś z PiStormem / Framethrowerem. Czy jest cos jeszcze co moglbym spradzic?
[#4] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@am5012, post #3

A jakie masz rpi? 3a czy 4b?
[#5] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@NaczelnyFA, post #4

Raspberry Pi3A+

z tej strony:
https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/PiStorm-full-set-32GB-Card-included-REV.B-Max-II/203
[#6] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@am5012, post #1

Jeżeli na Caffeine w trybach RTG obraz jest ok to problem leży albo w połączeniu FT - Malina albo w samym FT. Sprawdź czy taśma między FT, a Pi jest podpięta ok.
[#7] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@-tbn-, post #6

Może być taśma a może być wiele przyczyn takiego czegoś. Mi np czasem ekran migotał i pojawiały się smugi, później pojawiły się czerwone kropki, tak że przyczyn może być wiele. U mnie pomogła wymiana kabla HDMI i zmiana zasilacza z oryginalnego na meanwell lub zwykłego 500w ATX be quiet. Meanwell mogłem nawet nie kupować bo ATX załatwił u mnie wszystko co potrzebowałem.
[#8] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@NaczelnyFA, post #7

Dlatego zapytałem czy Workbench pod Caffeine jest ok. Jeżeli tam jest ok to kable od Pi do monitora są ok.
[#9] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@-tbn-, post #8

Przyczyn może być wiele
[#10] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@-tbn-, post #8

Dziękuję za pomoc i sugestie. Miałem nadzieję, że może to jakiś problem z softem, skoro zwykłego EMU68 nie mogę odpalić tak, żeby pokazał mi ekran RTG z dyskietki poprzez HDMI.

Popróbuję jeszcze z kablami pomiędzy Pi i Framethrowerem oraz z HDMI. Zbija mnie z tropu to, że RTG poprzez kabel RGB działa i obraz jest super.

Pulsujące piksele są zazwyczaj zielone w mojej sytuacji. Nie ma ich na początku gry — dopiero po około minucie zaczynają być widoczne.
[#11] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@NaczelnyFA, post #7

Czesc,

Moge sie spytac jak to podlaczyles, jakie kable itp? 500w ATX?

Pozdrawiam
[#12] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@am5012, post #11

Tam nie ma wielkiej filozofii, ja podłączyłem praktycznie 5 przewodów, z zasilacza ATX masz żółty, czerwony, niebieski i 2 czarne jeden masa podstawa a 2 czarny ekranowanie przewodu i działa wszystko. A żeby włączyć ATX bezpośrednio to musisz zrobić włącznik na przewodzie zielonym i czarnym, jak je połączysz to się zasilacz włączy, schemat jest połączenia przewodów jest na google
[#13] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@am5012, post #10

Ja miałem takie pulsujące piksele w kolorze czerwonym przy założonym Framethrowerze w A500. U mnie pomogła aktualizacja oprogramowania Framethrowera
[#14] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@NaczelnyFA, post #12

Ok super, dziekuje za info, sprobuje jak juz wszystko zawiedzie. OK
[#15] Re: Amiga 500 Pistrom Framethrower

@Splavinho, post #13

Zrobilem aktualizacje wedle tego ale te zielone pulsujace piksele dalej sa, nie wiem co to moze byc. Jak sie gra np turican zaczyna to ich nie ma, dopiero pokazuja sie po jakiejs minucie lub dwoch, a juz po jakis 5 minutach gry sa bardzo widoczne.
Dodalem gif ale slabo to widac, ogolnie wszystkie migocace piksele sa w rzeczywistosci zielone i bardziej widoczne.

Power off the Amiga
Press and hold the button on Framethrower
While the button is still pressed, power on the Amiga
Release the button and connect a USB-C to USB-A Cable to Framethrower
Upon connecting the USB Cable to a PC, a drive called "RP2350" will show up
Copy or drag and drop the Firmware .UF2 file to the RP2350 drive
The drive will disappear (i.e be dismounted) and the Framethrower is updated
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem