kategoria: Programy
[#1] Picshow zamiast multiview os3.2
Jak w temacie, czy ktoś jest w stanie przypomnieć jak zmienić wyświetlanie zdjęć w os 3.2 ? Domyślnie jest multiview ale chciałbym mieć pić show czy jest możliwość zrobienia tego globalnie czy raczej każdy plik z osobna trzeba zmienić?
[#2] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@NaczelnyFA, post #1

W 3.2 nie działają DefIcons?
[#3] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@AmiClassic, post #2

No właśnie z tym jest problem bo automatycznie przy pobranym obrazku przypisuje multiview i za każdym razem jak zrobię dwuklik w image to odpala multiview
[#4] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@NaczelnyFA, post #3

DefIcons definiuje tylko MIME Types.
Jaki program ma zostac otwarty przy dwukliku definuje sie w samej domyslej ikonie.
Najlepiej zmienac w Env-Archiwe/Sys.

Chyba ze w 3.2 to inaczej zrobili.
1
[#5] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@Phibrizzo, post #4

Chodziło mi o konfigurator DefIconsPrefs (czy w 3.2 jest takowy?). DefIconsPrefs definiuje również default tool'e dla plików. Ja używałem DefIconsPrefs do ustawień plików i 'deftool'i w OS 3.5 i przerzuciłem gotowy config do mojego 3.1. Teraz jak potrzebuję na szybko zmienić jakiś deftool to używam pchełki z aminetu DefTool.
1
[#6] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@AmiClassic, post #5

Masz jakiś przykład tego jak to zrobiłeś? Tam w os3.2 nie bardzo umiem się odnaleźć jak to zrobić
[#7] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@NaczelnyFA, post #6

DefIconsPrefs (OS 3.5) wygląda tak:

Podeślę Ci linka do krótkiego filmu jak działa ten podlinkowany wcześniej program z Aminetu.
[#8] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@AmiClassic, post #7

Właśnie to tak samo ustawiłem i dalej odpala multiview xd
[#9] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@NaczelnyFA, post #8

A masz PicShow'a w drawerze C?

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2026 01:48:58 przez AmiClassic
[#10] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@AmiClassic, post #9

Nie wrzucałem do c, normalnie do utilities.
[#11] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@NaczelnyFA, post #10

Normalnie to powinien wylądować w C, w innym przypadku często trzeba podawać pełne ścieżki, chyba że całego Workbench'a zassignujesz .
[#12] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@AmiClassic, post #11

Właśnie że multiview jest też w utilities I w informacji deficons jest podana całą ścieżka do multiview, spróbuję z tym programem co dałeś więc napiszę pewnie jutro czy się udało czy nie
[#13] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@NaczelnyFA, post #12

Najprościej: wrzuć PicShow do C i sprawdź czy działa.
[#14] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@AmiClassic, post #13

Dalej nie działa jutro się z tym pobawię
[#15] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@NaczelnyFA, post #12

To zmień nazwę Picshow na Multiview szeroki uśmiech
Musi zadzialac
2
[#16] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@Norbert, post #15

Tyle, że wtedy dokumenty tekstowe będą mu się probowaly otwierać przez PicShow szeroki uśmiech
1
[#17] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@mailman, post #16

To jest myśl, widzisz nie pomyślałem o tym szeroki uśmiechszeroki uśmiech na dokumentach tekstowych mi nie zależy więc olać je szeroki uśmiechszeroki uśmiech
[#18] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@NaczelnyFA, post #17

Ale kombinujecie. Normalnie w pliku def_png.info czy innym wstawiasz program, którym chcesz otwierać dany plik. Tylko jest jedno ale: w trakcie pierwszego użycia danej ikonki def_* ta jest kopiowana z envarc:sys do env:sys. Pierwsze użycie mam na myśli wczytanie katalogu z takim plikiem w oknie Workbencha. Jeśli zmieniasz program w ikonce w envarc:sys to zmiany będą działać dopiero po resecie. Jeśli zmieniasz tylko w env:sys to zmiany będą działać od razu, ale tylko do resetu systemu, dodatkowo trzeba przeładować katalog który mamy otwarty w Workbenchu w którym mamy pliki na których typie testujemy zmiany (lub zamknąć i otworzyć okno jeszcze raz). Aby działało od razu i działało po resecie, trzeba zmienić program w ikonce np. envarc:sys/def_png.info, zapisać zmiany, skopiować ją do env:sys i przeładować katalog, który zawiera pliki PNG na których testujemy zmianę.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2026 08:24:25 przez QkiZ
3
[#19] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@QkiZ, post #18

Wszystko ładnie pięknie zrobiłem ostatnio tak jak napisałeś dzisiaj, tylko problem się robi jak zdjęcia mają zapisany program multiview w ikonce jako program wykonywalny. To za każdym razem odpala się multiview musiał bym wszystkie zdjęcia zmieniać w informacjach. Póki co podmieniłem picshow na multiview i działają zdjęcia, plików tekstowych nie czytam więc jest ok. Temat do zamknięcia
[#20] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@NaczelnyFA, post #19

No bo wtedy używasz ikonek dostarczonych z plikami, wtedy nie działa deficons, bo pliki mają swoje ikonki. Wtedy po prostu kasujesz ikonki w katalogu
delete #?.info

Tylko najpierw wejdź do katalogu gdzie są obrazki.
Podmiana picshow na multiview to najgłupsze co można zrobić.
[#21] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@QkiZ, post #20

Podmiana picshow na multiview to najgłupsze co można zrobić.
Tu się zgadzam

Zainstalowałem OS 3.2, sprawdziłem o co z tym chodzi i okazało się, że nawet nie trzeba nic zmieniać w def_png, def_iff czy def_jpg itp. Trzeba zmienić Multiview'a na Picshow w def_picture i po kłopocie. Wszystkie obrazki od tego momentu będą ładowane przez PicShow'a.
[#22] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@QkiZ, post #20

Istnieje co najmniej kilka rozwiązań tytułowego zagadnienia.

1. Wyjąć ikonkę programu PicShow na blat (tymczasowo lub na stałe). Następnie ażeby obejrzeć nim obrazki klikamy raz na ikonkę PicShow, następnie przytrzymując SHIFT zaznaczamy ikonki z obrazami. Po czym wybieramy Open z menu Icons.

Jeżeli PicShow przyjmuje za parametr wiele obrazków, to powinien wyświetlić je po kolei.

2. Zmienić Default Tool w ikonce, bądź skorzystać z jakiegoś programu z Aminetu, który zmieni ten parametr zbiorczo dla wielu ikonek. Takich programów na pewno powstało wiele.

Przykład: https://aminet.net/package/util/wb/DefTool

Jeszcze jeden przykład: ja miałem dużo plików hipertekstowych z programem AmigaGuide w Default Tool. Ażeby przekierować go do MultiView, stworzyłem łącze poleceniem MAKELINK.

Przy czym ja zgadzam się, że DefIcons to najwygodniejsze rozwiązanie do plików bez ikonek.

P.S. Ostrożnie z kasowaniem ikonek w ten sposób. Możemy niechcący skasować ważne ikonki, które przechowują nie tylko grafikę, ale też dodatkowe informacje (Tool Types, Default Tool, Stack itp.). Lepiej użyć programu do manipulacji ikonkami.
[#23] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@Hexmage960, post #22

Ja to próbowałem zmieniać i cały czas odpalał multiview, a obrazki nie mają ikonki info , nie wiem pobawię się tym dzisiaj w każdym razie dziwne to jest
[#24] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@AmiClassic, post #21

Zdjęcia się pojawiają już w picshow, tylko miałem zainstalowany program eastern do miniaturek zdjęć i to przestało działać... szeroki uśmiech Amiga nigdy nie przestanie zaskakiwać

Wiesz może jak zrobić miniaturki zdjęć zamiast deficon w katalogu że zdjęciami? Żeby to globalnie w oknie podgląd pokazał?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2026 16:23:12 przez NaczelnyFA
[#25] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@Hexmage960, post #22

Wyjąć ikonkę programu PicShow na blat (tymczasowo lub na stałe). Następnie ażeby obejrzeć nim obrazki klikamy raz na ikonkę PicShow, następnie przytrzymując SHIFT zaznaczamy ikonki z obrazami. Po czym wybieramy Open z menu Icons.

Nawet nie trzeba wybierać open z menu, wystarczy zaznaczyć obrazek, potem shift i kliknąć ikonkę picshow.
Ostrożnie z kasowaniem ikonek w ten sposób. Możemy niechcący skasować ważne ikonki, które przechowują nie tylko grafikę, ale też dodatkowe informacje (Tool Types, Default Tool, Stack itp.). Lepiej użyć programu do manipulacji ikonkami.

W przypadku ikonek do obrazków nie na to znaczenia. No chyba że oprócz obrazków coś jeszcze jest w katalogu. Ale zakładam że użytkownik jest świadomy co robi.
Ja to próbowałem zmieniać i cały czas odpalał multiview, a obrazki nie mają ikonki info , nie wiem pobawię się tym dzisiaj w każdym razie dziwne to jest

Envarc i env

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2026 19:13:21 przez QkiZ
[#26] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@QkiZ, post #25

Póki co mi eastern nie działa do generowania miniatur zdjęć w locie. Nie wiem czym to jest spowodowane szeroki uśmiech
[#27] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@NaczelnyFA, post #26

Hmmmm, w takim razie pierwszy post "Używam Eastern do generowania miniaturek obrazków, chciałbym by po kliknięciu na miniarurkę obrazka wyświetlał go PicShow zamiast Multiviewa" i sprawa by się zakończyła na drugim poście szeroki uśmiech
Wystarczyło w tooltypach ikony czy uruchamiając z shell'a dodać opcję"DT=PicShow", bo eastern defaultowo ma ustawiony Multiview."
Teraz namieszałeś tak, że nawet Eastern się nie odpala
Jest to naprawdę dziwne, bo sprawdziłem i u mnie chodzi bez problemów.
Jak go uruchamiasz?
[#28] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@AmiClassic, post #27

Wrzuciłem do wbstartup i cały czas tam był. Nie wiem co jest popierdzielone w tym, miniatury generował. Nic no spróbuję to jakoś zrobić, ja ponad 20 lat nie stawiałem systemu od nowa, cały czas używałem os3.9. kupiłem 3.2 chciałem coś nowego zrobić i wyszło jak zawsze, chęci były ale umiejętności już zapomniane xd szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech

Jak masz możliwość i chęci napisz jak ty uruchomiles eastern i picshow do kupy

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2026 05:28:18 przez NaczelnyFA
[#29] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@NaczelnyFA, post #28

Nie chce mi się uruchamiać teraz na emulacji AmigaOS 3.2, lecz zakładam że w AOS 3.2, będzie pewnie tak samo jak w AOS 4.1. Sposobów jest kilka, ten który podaję może nie jest najszybszy czy najwygodniejszy, no ale powinien zadziałać, nawet jak nie masz w systemie narzędzia preferencyjnego dla Deficons. Tak więc łopatologicznie, krok po kroku masz tu:

[#30] Re: Picshow zamiast multiview os3.2

@MUFA-amigaone-pl, post #29

To już działa bez problemu, tylko teraz walczę z eastern żeby generował miniatury obrazków w locie i to nie chce działać, bo eastern nie chce generować, po starcie workbench kliknę w eastern to wypluwa komunikat że jest uruchomiony ale miniatur nie generuje, nie wiem czym to jest spowodowane szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem