kategoria: Programy
[#1] AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem
Co myślicie o takim systemie?

- Na Amidze działałby mały program sieciowy, najlepiej jako commodity działające cały czas w tle.

- Na PC (Windows/Linux) oraz na Androidzie i iPhonie byłyby aplikacje pozwalające szybko przesyłać dane między urządzeniami.

- Przykładowo: zaznaczam na telefonie zdjęcie, dokument albo dowolny plik, wybieram „Wyślij do Amigi” i plik leci bezpośrednio P2P na Amigę.
Tak samo można byłoby przesyłać zawartość schowka, tekst, linki itp.

- Jeśli Amiga jest włączona i dostępna, dane są przesyłane bezpośrednio między urządzeniami. Pliki mogą trafiać np. do RAM:, na dysk albo do wybranego katalogu. Tekst może trafiać do systemowego schowka, linki do jakiejś listy lub bezpośrednio do przeglądarki itd.

- Całość powinna działać również w drugą stronę — z Amigi można byłoby wysłać plik, tekst czy link na dowolne własne urządzenie z listy.

- Do tego mogłoby istnieć proste konto internetowe, które przechowywałoby jedynie listę naszych urządzeń i pomagało im się odnaleźć. Dzięki temu system działałby nie tylko w sieci lokalnej, ale również przez Internet.

- Same dane/pliki nie przechodziłyby przez serwer — połączenie i transfer odbywałyby się bezpośrednio P2P pomiędzy urządzeniami.

Czyli w dużym uproszczeniu coś w rodzaju „AirDrop / Nearby Share dla Amigi”, ale działające pomiędzy Amigą, Windows/Linux i telefonami oraz również przez Internet.

Miałoby to według Was sens?
Moze juz jest cos takiego?

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2026 17:42:15 przez mateusz_s
1
[#2] Re: AirDrop - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mateusz_s, post #1

W bardzo ograniczonym stopniu podobne możliwości dawał Amiga Explorer. Umożliwia przesyłanie plików z PC do Amigi i z Amigi do PC za pomocą sieci lub porty szeregowego (jeśli chodzi o prędkość to używalny był właściwie tryb sieci bo wiadomo, że port szeregowy wolny). Używałem kiedyś do testowania pisanego przeze mnie programu na realnym sprzęcie.
[#3] Re: AirDrop - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mateusz_s, post #1

Moze juz jest cos takiego?

Jakiś czas temu Jarzbi zrobił coś w ten deseń, jednak mniej zaawansowane.

link
[#4] Re: AirDrop - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mateusz_s, post #1

Ale jakie dane??
[#5] Re: AirDrop - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mateusz_s, post #1

takie KDE Connect, mogłoby działać na tym samym protokole, odpada robota z robieniem czegoś po stronie telefonu tylko dobra apka pod amigą
1
[#6] Re: AirDrop - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mateusz_s, post #1

Fajny pomysł :) tylko nazwa zastrzeżona przez Apple? A na serio: uwielbiam AirDrop od Apple i cokolwiek podobnego miało by być, to jestem za...
[#7] Re: AirDrop - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@X-Type^HVR, post #6

aa, kurła.. miało być AMI DROP xD
3
[#8] Re: AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mateusz_s, post #1

Do szybkiej wymiany danych między PC i Androidami używam Local Send i wystarczyłoby zrobić klienta amigowego. Nawet się przymierzałem, ale nie chce mi się, tylu mamy ostatnio wojowników AI, niech robią.
8
[#9] Re: AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@Krashan, post #8

Fajnie by było, gdyby to było uniwersalne (iOS i Android). Nie, że mi zależy na Androidzie , ale dobrze by było, gdyby to działało i na tym i na tym....
"wojownicy AI" hehe dobre określenie.... w sumie.... niech walczą
2
[#10] Re: AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@X-Type^HVR, post #9

Local Send jest na Androida, iOS, Windows, MacOS, Linuksa.

GitHub

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2026 19:23:24 przez Krashan
4
[#11] Re: AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@Krashan, post #10

Ja na telefonie stawiam FTP server i za pomocą Amigi mogę przeglądać cały telefon, całą pamięć.
Bardzo szybko
2
[#12] Re: AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@Krashan, post #10

Ok. Nie korzystałem. Skoro jest, to pewnie da się zaimplementować to... i nazwać AmiDrop @mateusz_s - powodzenia!
[#13] Re: AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mwb113, post #11

I super. Każdy sobie tak korzysta, jak lepiej. Ja na Amidze też ftp kopiuję, albo microSD Jeżeli chodzi o AirDrop (i jak rozumiem jego odpowiednik na Amidze), to ma trochę inaczej działać. Tzn bez haseł, logowań itd. Jeżeli to ma być kolejny FTP klient/serwer, to raczej nie Wystarczy już chyba tych klientów...
[#14] Re: AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mateusz_s, post #1

Nie wiem czy to jest pomocne ale jest coś podobnego - WormHole
https://www.kezdobetu.hu/software/wormhole.php

Zasada jest prosta i jest multiplatformowe- musisz sie znajdowac w jednej sieci i mozesz przesyłąć pliki pomiędzy różnymi systemami bez "pośredników"
Teoretycznie pokrywa się z większoscią założen opiesanych w posie 1
[#15] Re: AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mateusz_s, post #1

Do szybkiego kopiowania plików z telefonu i na telefon używam SSH uruchione na Termux. Pod Amigą jest program który pozwala montować udziały SFTP i przeglądać pod Workbenchem.
1
[#16] Re: AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mateusz_s, post #1

Hahaha.. chyba kogos zainspirowałem tym pomyslem xD
Nie no samo sie prosilo o cos takiego, a nazwa tez sie sama narzuca:

https://amitopia.com/amidrop-a-must-tool-to-have-for-any-amiga-user-on-line/
1
[#17] Re: AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mateusz_s, post #16

Znaczy ze masz czesciowy sukces i ani jednej lini kodu BTW super dziala ta apka tylko trzeba pamietac, ze z miami moze nie dzialac. U mnie na roadshow zadzialalo po przelaczeniu stosu z miami.
[#18] Re: AMI DROP - Pomysł na szybkie przesyłanie danych między Amigą, PC i telefonem

@mateusz_s, post #1

uzywam impa w przyblizony sposob, klient ftp i przesylam z pc/ telefonu .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem