kategoria: A1200
[#1] Dziwna różnica w jakości Video
Czołem!

Potrzebuję porady - co może powodować tą różnicę?
Mam A1200 i CD32, obie po wymianie kondensatorów. CD32 z TF330 z riserem Kipper2k na którym jest gniazdo RGB.
Kupiłem przyzwoity konwerter RGB do VGA i za jego pomocą podłączam z użyciem jednego kabla do monitora DELL, który obsługuje 15KHz.
Obraz z CD32 jest bardzo OK (nie żyleta, ale wystarczająco dobry) a z A1200 za bardzo rozmyty jak na mój gust.
Myślałem, że to wina encodera Video, ale patrząc na schemat - nie bierze on żadnego udział w wysyłaniu analogowego RGB na złącze.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2026 14:54:58 przez kolczan
2
[#2] Re: Dziwna różnica w jakości Video

@kolczan, post #1

Jeśli monitor DELL obsluguje 15khz to po co konwerter ?
A jeśli używasz konwertera z RGB na VGA, to nie ma znaczenia czy monitor łapie 15khz . VGA to min. 30khz
2
[#3] Re: Dziwna różnica w jakości Video

@Norbert, post #2

Może „konwerterem” nazwał przelotke RGB DB23-VGA 15pin ok, racja
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem