[#1] A1200 w obudowie desktop
Wątek raczej dla posiadaczy rozbudowanych classików :)

Ostatnio wpadłem na pomysł przełożenia A1200 z obudowy tower do desktopa, będę musiał kupić taką obudowę albo jakąś gołą A1200 bo swojej bezmyślnie pozbyłem się wiele lat temu w szale rozbudowywania konfiguracji :)

Powodów jest kilka, między innymi moja towerka (od peceta) jest ogromna i ciężka. Po drugie 1200 nie jest już od dawna moim głównym komputerem, między innymi dlatego, że mam pegaza. Z tego też powodu odpalam ją bardzo rzadko.

Postanowiłem więc żeby amiga wyglądała jak amiga ;) Planuje wywalić w ogóle twardy dysk i cd-rom, dysk zastąpić przelotką IDE-CF z jakąś 4-8 GB kartą.
Zostaje mi:
- karta PPC (z 2 simmami)
- bvision
- scandoubler zewnętrzny
- karta sieciowa na pcmcia
- fastata

1. W związku z ta ostatnią, mam pytanie czy są jakieś problemy ze współpracą fast-ata i przelotka IDE-CF i czy ma sens zostawianie fast-aty we współpracy z kartami CF

2. Niestety, nie pamiętam już ile można upchnąć w obudowie dekstop (wywalenie dysku na pewno pomoże)

3. Jak myślicie standardowy zasilacz pociągnie taki konfig bez twardego dysku? Chciałbym uniknąć dodatkowych kabli. Mój zasilacz od 1200 już dawno poszedł w niebyt :)

Ostatnia modyfikacja: 10.06.2008 13:52:16

Ostatnia modyfikacja: 10.06.2008 13:54:54
[#2] Re: A1200 w obudowie desktop

@nelson, post #1

1. CF są widziane jako zwykłe hdd, więc nie powinno być problemu
2. Cd slim, hdd cf, fastata, bv i ppc wejdą do środka. Popatrz jak robił to fazior.
3. Kup zasilacz miniATX, lekki zasilacz od a500, wypruj bebechy z tego zasilacza i włóż do środka płytę z zasilacza miniatx. Ja mam taki "oryginalny" zasilacz o mocy 150 W ;)

[#3] Re: A1200 w obudowie desktop

@nelson, post #1

> - karta PPC (z 2 simmami)
> - bvision
> - scandoubler zewnętrzny
> - karta sieciowa na pcmcia
> - fastata

> (...)

> 3. Jak myślicie standardowy zasilacz pociągnie taki konfig bez
> twardego dysku? Chciałbym uniknąć dodatkowych kabli. Mój
> zasilacz od 1200 już dawno poszedł w niebyt :)

Będzie ciężko... Może i chodzić będzie, ale intuicja podpowiada mi, że może się robić bardzo niestabilnie...

--
Pozdr!!
[#4] Re: A1200 w obudowie desktop

@arti4-92, post #2

To juz lepiej to przeczytac, niz wzorowac sie na mnie:D http://www.ppa.pl/artykul-Podlaczenie.CDRomu.do.Amigi.1200.desktop-1_4_57.html

[#5] Re: A1200 w obudowie desktop

@Fazior, post #4

ok, dzięki wszystkim będę kombinował. CD-rom raczej sobie daruje bo mi mało potrzebny, chociaż kto wie :p

[#6] Re: A1200 w obudowie desktop

@nelson, post #5

nie sugeruj sie tym cd w tytule, poogladaqj obrazki i bedziesz mial poglad na to co sie zmiesci w srodku

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem