[#1] A1200 a DHCP
Cześć!

Mój pierwszy post na forum ppa ;)

Mam gołą Amigę 1200 z jakąś żałośnie małą kartą CF na IDE i sieciówką na PCMCIA. Gołą czyli 2mb ramu i proc 020@14MHz :(

Net w domu mam przez kablówkę, która używa DHCP czyli jakiegoś tam w miarę dynamicznego przyznawania wewnętrznych adresów IP. Problem w tym, że z 2 pakietów które wypróbowywałem na swojej Amidze: AmiTCP i Miami, tylko ten drugi może korzystać z DHCP, a AmiTCP nie może i już (co potwierdził mój rozległy reaserch w sieci). Niestety, Miami + 2mb ramu = prawie nic więcej nie da się odpalić :D Nawet jakiś klient IRCa (nie pamiętam nazwy, ale chyba nie ten najpopularniejszy) rozłącza się po jakimś czasie - podejrzewam, że to problem braku ramu.

O ile wiem, AmiTCP zajmuje zdecydowanie mniej zasobów systemowych niż Miami (jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu).

Wpadłem więc na pomysł, że może pomógłby mi ROUTER! :D zamiast switcha który jest teraz. Mógłbym wtedy w konfigu AmiTCP przypisać jakiś sztywny adres IP, który byłby też przypisany do Amigi w routerze. Czy to może zadziałać? Czy to wszystko co pisze ma jakiś sens? ;) Bo na zagadnieniach sieciowych znam się dość słabo a i z Amigi niewiele pamiętam...

(tak, wiem, musze kupić kartę turbo z pamięcią, ale jak na razie to nie jest możliwe)

Pozdr i dzięki z góry za pomoc!
Nathanel
[#2] Re: A1200 a DHCP

@Nathanel, post #1

Propo rozlaczania sie, Miami rozlacza sie po pol godziny pracy jesli nie jest zarejestrowane.

[#3] Re: A1200 a DHCP

@Lorak, post #2

****. Zapomniałem o tym. Dzięki.

No, w każdym razie, tymbardziej wolałbym się przerzucić na AmiTCP. Więc moje pytania pozostają otwarte ;)
[#4] Re: A1200 a DHCP

@Nathanel, post #1

Używam Genesis (też w zasadzie nie obsługuje DHCP) i przy pomocy routera (w ustawieniach Genesis sztywny IP) mam internet na Ami (internet z kablówki DHCP).
Powodzenia.

[#5] Re: A1200 a DHCP

@Nathanel, post #1

Chyba ze masz ten router juz, bo w sumie to najtansze rozszerzenie nie jest droższe od routera, a mozliwosci z dodatkowa pamiecia wieksze na pewno sa.
[#6] Re: A1200 a DHCP

@Kitech, post #4

Nice! Dzięki! :D po wakacjach szykuję Amidze jakieś miejsce na biurku, kupuje router i zaczynamy jazdę
[#7] Re: A1200 a DHCP

@ede, post #5

No właśnie niekoniecznie, router z wbudowanym switchem i access pointem (mam ochotę klikac na laptopie z łózka ;p) można kupic poniżej 100zł, tyle co zwykły elbox 4mb... a 8mb jest bez senu bo koliduje z PCMCIA. Dlatego wolę poczekać trochę, poodkładac i może kupie jakieś 030 albo 040 z poważniejszym ramem. W każdym razie dzięki.
[#8] Re: A1200 a DHCP

@Nathanel, post #7

Zwracam honor w takim razie :) ostatnio jak sie interwsowalem routerem+adsl to bylo jakies 200 zl, ale zamiast powiesilem sobie na scianie pod licznikiem plaski pecet + modem USB z linuxem który teraz odwala wiekszasc czarnej roboty ;)
[#9] Re: A1200 a DHCP

@Nathanel, post #7

czekaj!
A moze kup na allegro jakąs siecówkę do PC pod PCI, albo nową nawet, koszt nie powinien być większy niż 20 zł, i poprostu połacz pc i ami kablem i udostępnij net z PC na AMI. Rozwiazanie to ma tylko sens gdy PC jest zawsze włączony :>

[#10] Re: A1200 a DHCP

@Mir3k, post #9

Hm, to by był pomysł, ale na razie w pokoju mam tylko laptopa i nie chcę znowu mieć wielkiego szarego szumiącego pudła... Aczkolwiek bardzo podoba mi się ten pomysł sprzęgnięty np. z wyjściem S-Video z Amigi które można podpiąć pod kartę TV w piecu i po prostu wykorzystać biednego pieca tak bardzo jak się da żeby służył pannie Amidze ;)

Inna sprawa, że mogę kupić drugą sieciówkę PCMCIA i połączyć nimi Amiagę z lapem

Ale generalnie i tak wolę już ten router, zwłaszcza, że może być bez ADSLa żadnego czy innej tepsy, modem kablowy już mam i teraz tylko muszę czymś ładnie dzielić net. Zwykły switch jest ok, ale router dałby firewalla, wi-fi access point no i stały lokalny IP dla AmiTCP.

Za to lubię Amigę. Possibilities are infinite.
[#11] Re: A1200 a DHCP

@Nathanel, post #10

a modemu kablowego nie mozesz do laptopa przez usb podlaczyc? wtedy sieciowka moglbys udostepniac net amidze.

[#12] Re: A1200 a DHCP

@vi-bee, post #11

A wiesz, że na to nie wpadłem... Ale jakoś mi się to rozwiązanie nie podoba, ethernet na usb jest taki jakiś.... nieelegancki ;] Poza tym nie wiem jak się isntaluje taką wirtualną sieciówkę. Ale może spróbuję, dzięki.

EDIT: hm, ale jeszcze muszę dać net kompowi w drugim pokoju, ergo, switch musi zostać, ergo, kable ethernetowe muszą zostać ;]

Ostatnia modyfikacja: 11.06.2008 18:36:17
[#13] Re: A1200 a DHCP

@Nathanel, post #12

no to kompa w drugim pokoju mozesz podlaczyc pod ten modem sieciowka.
Wystarczy stery usb dla modemu sciagnac i pozniej nie ma roznicy.
Wydaje mi sie to bardziej eleganckim rozwiazaniem niz sieciowka pcmcia w laptopie.

Ostatnia modyfikacja: 11.06.2008 20:50:14
[#14] Re: A1200 a DHCP

@Nathanel, post #10

Za to lubię Amigę. Possibilities are infinite.

Taaak. Bo to tylko amigi dotyczy. ;) Zwłaszcza ze względu na jej leciwość, braki w oprogramowaniu, ograniczenia sprzętowe, i sto innych rzeczy.

[#15] Re: A1200 a DHCP

@vi-bee, post #13

Nie. Z tego co wiem, modem ma tylko 1 interfejs w środku i nie da się podłączyć 2 kompów, jednego przez usb a drugiego przez rj45. Tzn da się :D Ale nie zadziała. Tak przynajmniej gdzieś czytałem (źródeł nie pamiętam).

A czy coś jest "eleganckie" czy nie, to w dużej mierze zależy od poczucia estetyki konkretnej osoby ;>

W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc, wiem, że router załatwi sprawę + mam kilka innych ciekawych pomysłów. Sprawa chyba wyczerpana.
[#16] Re: A1200 a DHCP

@Nathanel, post #7

040 z poważniejszym ramem

Tylko 040 (25 MHz, jesli nie chcesz miec "szumu") i minimum 32 MB ramu. Z takim konfigiem odpalisz wszystko co mozliwe, nawet AmiGG (chociaz wciaz jeszcze dziala w Gadami). Od biedy bedziesz mogl nawet calkiem przyzwoicie uzywac IB i wchodzic nim na amigowe strony. :)
[#17] Re: A1200 a DHCP

@Andrzej Drozd, post #16

spokojnie na 030 odpalałem amigg, miamidx amirc, plus do tego mój blat wyglądał jak ten w grafitti :). Dokuczały mi jedynie trochę tnące się dema :)

[#18] Re: A1200 a DHCP

@Nathanel, post #1

genesis tez umie DHCP, stosowne pliki sa w aminecie
[#19] Re: A1200 a DHCP

@Valwit, post #18

Sprawdzałeś to to??

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem