Cześć!
Mój pierwszy post na forum ppa ;)
Mam gołą Amigę 1200 z jakąś żałośnie małą kartą CF na IDE i sieciówką na PCMCIA. Gołą czyli 2mb ramu i proc 020@14MHz :(
Net w domu mam przez kablówkę, która używa DHCP czyli jakiegoś tam w miarę dynamicznego przyznawania wewnętrznych adresów IP. Problem w tym, że z 2 pakietów które wypróbowywałem na swojej Amidze: AmiTCP i Miami, tylko ten drugi może korzystać z DHCP, a AmiTCP nie może i już (co potwierdził mój rozległy reaserch w sieci). Niestety, Miami + 2mb ramu = prawie nic więcej nie da się odpalić :D Nawet jakiś klient IRCa (nie pamiętam nazwy, ale chyba nie ten najpopularniejszy) rozłącza się po jakimś czasie - podejrzewam, że to problem braku ramu.
O ile wiem, AmiTCP zajmuje zdecydowanie mniej zasobów systemowych niż Miami (jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu).
Wpadłem więc na pomysł, że może pomógłby mi ROUTER! :D zamiast switcha który jest teraz. Mógłbym wtedy w konfigu AmiTCP przypisać jakiś sztywny adres IP, który byłby też przypisany do Amigi w routerze. Czy to może zadziałać? Czy to wszystko co pisze ma jakiś sens? ;) Bo na zagadnieniach sieciowych znam się dość słabo a i z Amigi niewiele pamiętam...
(tak, wiem, musze kupić kartę turbo z pamięcią, ale jak na razie to nie jest możliwe)
Pozdr i dzięki z góry za pomoc!
Nathanel