kategoria: Programy
[#1] Nowy manager plików
Cześć

Zacząłem tworzyć sobie nowy manager plików (roboczo nazwany AManager) wzorowany na wyglądzie TotalCommandera. Robiony w MUI więc można sobie ustawić kolorki po swojemu.
Aktualnie na bardzo wczesnym etapie.
Co na razie potrafi ?
Oprócz podstawowych operacji na plikach potrafi również "wejść" w archiwa LHA, ZIP i kopiować z nich pliki.

Co myślicie ? Jest zapotrzebowanie na kolejny filemanager ? Jakie ficzery byście chcieli zobaczyć w managerze plików ?

6
[#2] Re: Nowy manager plików

@TomcioPaluszek, post #1

Jestem ZA. Klawiszologia NC/TC na plus. Obowiązkowo: kustomizacja widoku (np. wyświetlanie wielkości w B/kB/MB itp), dostosowanie do sztywnego widoku z fontem proporcjonalnym. No i brak głupich błędów w stylu FM czy DOpusa przy operacjach na dużych ilościach plików, czy przy długich nazwach. No i na koniec - manager typów plików ze skojarzeniami akcji pod konkretne formaty, ręcznie albo przy pomocy zewnętrznych bibliotek. Zapłacę dobrze za taki soft

EDIT: OBOWIĄZKOWO okno z dobrze działającym paskiem postępu, może być a'la TC - podwójny - postęp pliku i całej operacji jednocześnie.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2026 21:18:58 przez alt_
2
[#3] Re: Nowy manager plików

@TomcioPaluszek, post #1

1. Kopiuj jako ..., Przenieś jako ... (chyba, że już jest).
2. Twórz plik (makefile).
3. Wybór kasuj/usuń do kosza lub kasuj/usuń całkiem.
4. Tworzenie archiwów lha, lzx, zip, dms.
5. Rozpakowanie dms do adf.
6. Wejście w adf i kopiownie z niego plików.
7. Szukaj/znajdź po nazwie i po zawartości.

Na razie tyle. Może mi się jeszcze coś przypomni.
1
[#4] Re: Nowy manager plików

@Kitech, post #3

Dzięki za pomysły.

3
[#5] Re: Nowy manager plików

@alt_, post #2

OBOWIĄZKOWO okno z dobrze działającym paskiem postępu, może być a'la TC - podwójny - postęp pliku i całej operacji jednocześnie.

To zrobiłem jako jedną z pierwszych rzeczy
[#6] Re: Nowy manager plików

@TomcioPaluszek, post #1

Obsługa klawiaturą, po latach używania PieCzarki nawyk nie do wyzbycia się (ale wygodny nawyk).
[#7] Re: Nowy manager plików

@Kitech, post #3

8. Skróty klawiszowe na pewno. Ja na TC pracuję chyba z 15 lat.
9. Praca z FTP
10. Konfiguracja filetypes
11. Skróty do ulubionych folderów
12. Praca na osobnym screenie
[#8] Re: Nowy manager plików

@TomcioPaluszek, post #1

Ale mega temat !
[#9] Re: Nowy manager plików

@TomcioPaluszek, post #1

Piękna sprawa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem