kategoria: A4000
[#1] A4000 - optymalne rozszerzenia
Dzień dobry,

Po prawie 30 latach wyciągnąłem z zakamarków swoje dwie przyjaciółki tj. Amiga 2000 oraz Amiga 4000.
O ile nie było problemów z uruchomieniem A2000 o tyle A4000 standardowo musiała przejść proces restauracji (bateria + recap płyty + recap zasilacza). Szczęśliwie trafiłem na fachowca który włożył w ten sprzęt multum pracy. Ale efekt jest fantastyczny. A4000 wróciła do życia.

Jest to Amiga 4000/040, desktop, w całkowicie oryginalnej konfiguracji z epoki, bez żadnych rozszerzeń. Płyta jest w Rev B, SuperBuster w wersji 11, kickstart 3.0, 2+6 RAM w dwóch kościach, na pokładzie A3640 rev3.1.

Chciałbym prosić o wasze opinie i rekomendacje jak optymalnie rozbudować ten komputer.
Do rozwiązania mamy kilka kwestii jak niżej:

1. Pamięć. W tej chwili w komputerze jest fabryczny dysk HDD na IDE. Nie wiadomo jak długo jeszcze pociągnie. Tych dysków IDE będzie co raz mniej na rynku. Wypadało by więc przejść na kartę CF bądź inne współczesne rozwiązanie.
Wasze rekomendacje:
............................

2. Wideo. Monitor 1084 fajny jest. Ale akurat przy A4000 chciałbym pomyśleć o jakimś scandoublerze i wyświetlać obraz na współczesnych LCD.
Wasze rekomendacje:

3. Ethernet. W dzisiejszych czasach przydałoby się mieć jakąś łączność ze światem.
Wasze rekomendacje:

4. Rozszerzenie pamięci FAST/CHIP. Zapytam przewrotnie, czy 2+6 to jest faktycznie tak mało?
Z jakiego powodu i dla jakich aplikacji warto taką pamięć powiększyć?
Wasze rekomendacje:

5. Upgrade Kickstart / Workbench
Wasze rekomendacje:

Wstępnie myślałem po prostu o ZZ9000 który jak mniemam rozwiązał by najpilniejsze punkty tj. 2 i 3.
Ale może są jakieś inne rozwiązania warte rozważania?
Jakieś allinone albo zestaw kart które by się wzajemnie nie pogryzły?
Co wy macie zapakowane w waszych A4000, z czego jesteście zadowoleni, a co byście poprawili?

P.S.
Zaginęła mi przez te lata mysz. Więc szukam myszki w dobrym stanie, najchętniej 327124-15. Ale jeśli zdarzy się trumienka to również byłbym zainteresowany.
[#2] Re: A4000 - optymalne rozszerzenia

@Subek, post #1

Jeżeli chodzi o A4k to na dzień dzisiajszy chyba ZZ9000 (chociaż akurat nie miałem okazji testować) + BFG9060 (mam u siebie, działa bardzo dobrze), alternatywnie TF4060. Ale tak naprawdę sam musisz sobie odpowiedzieć do czego chcesz to używać. Do Amigi 2000 wsadasz Pistorma z Emu68k i masz wszystko co potrzebujesz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem