[#1] Powtórka z CLI
Mam proste pytania. Kto nie odpowie nie może nazywać się Amigowcem. ;)

Mam taki miniaturowy skrypcik w AmigaDOS, który coś tam robi, wywołuje jakieś komendy, programiki, kopiuje pliki. To trwa dosyć długo więc chciałbym co każdy etap wywalić do okna CLI/Shell komunikat o postępie pracy. No i tutaj dochodzę do pytań.

PYTANIE PIERWSZE

Coś takiego:

echo "komunikat pierwszy"

otwiera oczywiście CLI ale po zakończeniu pracy je zamyka, a ja chciałbym żeby konsolka została. Oczywiście mogę sobie sam otworzyć takie CLI (NewShell), które się nie zamyka samo ale wtedy nie wiem jak zmusić komendę Echo żeby wywalała komentarze w tym właśnie oknie CLI, a nie otwierała swoje. Z "echo ?" za wiele nie wyczytałem. Jak to zrobić?

PYTANIE DRUGIE

Jeżeli to co wyrzuca każda komenda AmigaDOS skieruję gdzieś do pliku, na przykład tak:

Copy Dysk1:#? TO Dysk2: >RAM:log.txt

to powstanie plik log.txt. Co zrobić żeby kolejne wywołanie takiej (albo podobnej komendy) kierującej swoje wypociny do pliku o takiej samej nazwie nie tworzyły pliku od początku tylko dopisywały się na końcu już istniejącego pliku? Oczywiście w przypadku gdyby plik nie instniał żeby został utworzony.

No to teraz czekam na popisy znajomości podstaw obsługi AmigaDOS... ;)

[#2] Re: Powtórka z CLI

@MDW, post #1

Odpowiedz na drugie pytanie:

dajesz dwa znaki >>

np: delete dh0:c/loadwb >>ram:log.txt

Ostatnia modyfikacja: 22.06.2008 17:32:23
[#3] Re: Powtórka z CLI

@MDW, post #1

Ad 1.
Użyj komendy WAIT

[#4] Re: Powtórka z CLI

@MDW, post #1

ad 1

uzyj newcli CON:/0/0/600/300/Auto/Close/wait
potem dajesz te wypociny.

ogolnie powiem tak, nie pamietam dokladnie tych parametrow,jakos tak szly.
Pisze to z glowy.Powinno sie otworzyc cli z gadgetem zamkniecia.

[#5] Re: Powtórka z CLI

@MDW, post #1

Rozumiem, że wywołujesz ten skrypt z WB, czyli używasz IconX. Komenda echo nie otwiera własnego okna, wyświetla w aktualnym czyli w tym przypadku w oknie otwieranym przez IconX. Trzeba dodać linię w tooltypach:
WINDOW=CON/y/width/height/title/AUTO/CLOSE/WAIT
przy pomijaniu opcji może być tak
CON://///AUTO/CLOSE/WAIT
[#6] Re: Powtórka z CLI

@cholok, post #5

Wywołuję z Workbencha przy pomocy ikony typu Project właśnie z IconX. Ale przydałaby mi się też możliwość wywołania tego z CLI. Czy dałoby się wymioty komendy Echo wywołane z CLI (nie przez IconX) skierować do jakiegoś konkretnego już otwartego CLI?

--------po edycji--------

Tak sobie myślę, że mogę użyć komendy WBRun. Ona odpala coś z CLI ale tak jakby było wywołane z Workbencha, czyli bierze pod uwagę ikonę i to co w niej jest. Może to będzie rozwiązanie...

Dziękuję wszystkim za pomoc. Zdaliście egzamin z AmigaDOS bardzo dobrze. Siadajcie, dostateczny. ;)

Ostatnia modyfikacja: 22.06.2008 22:17:06
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem