[#1] Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E
Witam!
Właśnie wymieniłem swojego zdezelowanego CD-ROM'a na nagrywarkę Teac CD-W58E. Podłączyłem ją do mojej A4000 i ... chciałbym wypalić dane (ok.8MB). Znalazłem na jakiś MACD wersję 3.2 demo - z tego co przeczytałem da się coś tam wypalić. Jednak trzeba wybrać sterownik w "global_settings" - pytanie: jaki? Czy wybierać i testować każdy czy też jest jakaś strona gdzie można pobrać dodatkowe sterowniki do nagrywarek?
Sprzęt to A4000D, na standardowym kontrolerze podpięta nagrywarka i HDD
PS Jeśli temat już był to proszę linka do tematu, ja nic konkretnego nie mogłem znaleźć :(
[#2] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@DiloN, post #1

Zassij najnowszą wersję i poszukaj klucz na stronie MakeCD.
Co do sterownika to wybierasz najogólniejszy bez żadnej nazwy modelu - nie jestem teraz na ami ale chyba było to coś z atapi.
Mam tę sama lub prawie tę samą nagrywarke i wszytko ładnie działa - o ile pamiętam 8x16x32.

[#3] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@11MASTEr, post #2

Ściągnąłem, zainstalowałem - robi image iso, ale przy próbie wypalenia na płytę wyskakuje komunikat: CD INFO READ FAILED - czyli to dalej jest błąd sterownika nagrywarki? Bo już mi się zaczyna w głowie mieszać... :(
PS Czy używasz a4000_atapi.device ?

Ostatnia modyfikacja: 22.06.2008 21:12:37
[#4] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@DiloN, post #3

Mam A1k2. Używam dla:
cd - CD_ATAPI
cdr - CDR_SCSI3_ATAPI

To są wewnętrzne sterowniki MCD; katalog:
MakeCD/modules/scsidrivers/

[#5] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@11MASTEr, post #4

Dzięki za pomoc, ale niestety nie działa :( Ciągle wyskakuje:

"CD read info failed
cmd MODE_SENSE_6 => illegal request: illegal command
The previous SCSI command is not supported by the device"

Jest ktoś na forum z A4000?
[#6] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@DiloN, post #5

Odpal MakeCD, wejdź w menu w zakładkę ustawienia i wybierz cd do odczytu i do zapisy. Jak naciśniesz na strzałkę, to wyswietlą Ci się device, i musisz wybrać odpowiedni pod jakim masz zainstalowany CD (np. atapi. device lub ide.device). Wtedy sam rozpozna urządzenie i w Twoim przypadku pokaże HD i CD-RW. Wybierasz CD i wszystko. Robisz tak do obu rządzeń: do odczytuy i do zapisu (jeśli masz jeden napęd to wybierasz i tu i tu ten sam).

Ostatnia modyfikacja: 22.06.2008 22:00:43
[#7] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@AS, post #6

Niestety, nie działa w żadnej kombinacji - mam ustawione jak na screenshotach, robilem kombinacje z innymi sterownikami, czy to ten cdr_scsi3_atapi, czy tez cdr_nec_teac i nic, dlatego myślę o porównaniu mojego a4000_atapi.device z kimś innym, u kogo działa...

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9ce52baed32a4118
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a9cca5cfe5394f66

PS Zauważyłem też, że sterowniki cdr_* z pakietu make cd różnią się od siebie wielkością, ale mimo podmiany - błąd nadal ten sam :/

[#8] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@DiloN, post #7

Na mój gust to te Twoje atapi_400.device coś miesza, nie możesz dostać się do napędów ze scsi.device?

[#9] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@11MASTEr, post #8

Nie, scsi.device widzi tylko HDD...
[#10] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@DiloN, post #5

> Jest ktoś na forum z A4000?

Ja jestem, ale mam nagrywarkę SCSI. Nigdy nie podłączałem do A4000 nagrywarki IDE. Znając problemy z IDE, musisz wypróbować wszystkie dostępne w MakeCD stery. Może coś zadziała.
[#11] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@DiloN, post #1

sprawdz FryingPana wersja demo spokojnie powinno dac sie wypalic 8MB a nawet wiecej.

[#12] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@DiloN, post #1

Tak na wszelki wypadek sprawdź sobie ustawienia zworek w hdd i cd-r. Niby nic ale zawsze lepiej być spokojniejszym jeżeli się taką pierdołę sprawdzi.

[#13] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@DiloN, post #9

Sprawdź EIDE.device. W moim przypadki na standardowym kontrolerze sie opłacało.

[#14] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@11MASTEr, post #13

tak oplaca sie tylko, ze w tym wypadku bedzie musial ustawic priorytery w tooltypach tak jak dla fastaty opisane jest na stronie makecd, zeby przy wypalaniu plyty nie przerwalo transferu z dysku.

[#15] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@DiloN, post #1

Witam ponownie!
Problem rozwiązany:
Problemem (głównym) były sterowniki z MakeCD. Po włożeniu nagrywarki do ami sprawdziłem chyba wszystkie wersje, które były umieszczane na płytach MACD, ACS, a nawet z oficjalnej strony programu.

Zworki - 100% OK. Zresztą kontroler standardowy, bez rozdzielaczy 4xIDE, więc po prostu nagrywarka musiała być na slave i koniec.

Tutaj z odsieczą przybył 11MASTEr, który podesłał mi swoją, spolszczoną wersję. Rozpakowałem, uruchomiłem, wrzuciłem serial ze strony MakeCD, zmieniłem prędkości i ustawiłem wszystko na a4000_atapi.device i jazda - napęd odczytał, że ma wsadzoną czystą płytę RW. Klikam wypalenie płyty - reset Ami...WB się wczytał, ale... już nie chciał się zamontować napęd CD0 - przy każdej próbie Ami się zamrażała - po którymś razie zmieniłem cd na swój stary cd-rom x8 i udało się zamontować CD0. Wrzucam z powrotem na nagrywarkę i ... wypala ISO, aż miło! Niestety próba stworzenia image'u ISO kończy się komunikatem "%&$) error". Poradziłem sobie z tym tak, że image ISO tworzę na wersji, która jest do ściągnięcia z neta, a wypalam na tym od 11MASTER'a.
Spróbuję jeszcze powalczyć, aby całość chodziła spod jednej wersji programu. W razie problemów - służę pomocą !!
Wielkie dzięki za pomoc !!

PS FryingPan - wyskakiwał screen, po czym DEADEND (SnoopDOS wykazał, że program wczytał wszelkie pliki potrzebne do działania)
[#16] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

Ja wybieram Executiva - tym bardziej że jest za free.

[#17] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@DiloN, post #15

To zamień wersje makecdromfs.module na ten _old.
I posprawdzaj jednolitość preferencji w obydwu wersjach programu.

[#18] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@11MASTEr, post #16

a co on daje przy wypalaniu plyt?

[#19] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

?!
Dokładnie to samo co priorytety w ikonce MCD, tylko, że działanie obejmuje cały system.

[#20] Re: Sterownik do nagrywarki Teac CD-W58E

@11MASTEr, post #19

nie wiedzialem, ze za zmiany priorytetu w tooltypach trzeba placic

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem