[#1] Monitor do Amigi i inne źródło sygnału
Witam!

Mam zbędny monitor do Amigi i pytanie: Czy idzie do niego podpiąć (oczywiście po odpowiednich przeróbkach - jakich?) inne źródło sygnału video? (np. przez cinch)

Z góry dzięki za odpowiedź!
[#2] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@rafaellomo, post #1

zapewne masz zwykly monitor palowski, jezli masz tam wejscie chinch to zaden problem bez zadnych przerobek podlaczyc tam cokolwiek, co da sie podlaczyc przez chinch, niektore monitory mialy wejscia scart do ktorych tez monza podlaczyc cokolwiek.

[#3] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@rafaellomo, post #1

Jeszcze lepiej jak masz Scarta, Chincha i RGB jednocześnie. Wtedy tylko przełączasz na monitorze przycisk i już masz Ami i np. magnetowid.

[#4] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@Banderas, post #2

No właśnie że cinch wejścia są tylko pod lewy i prawy kanał audio, natomiast od monitora odchodzi również kabel z szeroką wtyczką podłączaną bezpośrednio do Amigi (23 piny bodajże)
[#5] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@rafaellomo, post #4

Na to złącze możesz podać oddzielne sygnały RGB (analogowe), oraz HSYNC i VSYNC o częstotliwościach telewizyjnych (50 Hz i 15,625 kHz). Czyli generalnie sygnał w standardzie telewizyjnym, ale rozłożony na komponenty.

Może byś podał typ monitora, bo może to jest multiscan (np. Amiga M1438, czy Microvitec), a wtedy zakresy częstotliwości odchylania są większe.

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2008 15:23:20
[#6] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@Grzegorz Kraszewski, post #5

Dokładnie, to samo miałem powiedzieć, przydałby się model monitora i wtedy wszystko jasne.

[#7] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@rafaellomo, post #1

Nie ma już czegoś takiego jak "monitor do Amigi". Każdy monitor jest dzisiaj do Amigi. :) Prawdę mówiąc to paradoksalnie najmniej nadają się do niej te produkowane nigdyś przez Commodore czy potem Amiga Technologies. :D

[#8] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@rafaellomo, post #4

rafaellomo napisał(a):

> No właśnie że cinch wejścia są tylko pod lewy i prawy kanał
> audio, natomiast od monitora odchodzi również kabel z szeroką
> wtyczką podłączaną bezpośrednio do Amigi (23 piny bodajże)

To tu lekko zgłupłem, wychodzi na to, że to nie 1084. W tym przecież są cztery gniazda cinch.
Ja swojego 1084S używam czasem w charakterze telewizorka. Podpinam dekoder Polsatu i Heyah :D

[#9] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@Hubez, post #6

Chodzi o to głównie czy jest jakaś przejściówka z tej wtyczki 23 piny na coś innego. Tak czy inaczej, sami zobaczcie

http://img370.imageshack.us/img370/3453/080626183409ub5.jpg
http://img370.imageshack.us/img370/4471/080626183420co2.jpg
http://img370.imageshack.us/img370/3328/080626183441di6.jpg
http://img255.imageshack.us/img255/1553/080626183607ed5.jpg

[#10] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@rafaellomo, post #9

czyli to M1438... no cóż, może jest jakaś przelotka RGB-EURO...ale lepiej niech się tu wypowie np. Grzesiek Kraszewski.

[#11] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@rafaellomo, post #9

M1438. Czyli tak zwany multiscan. Przelotkę na VGA można dość prosto zrobić, same przewody, żadnej elektroniki. Z tym, że M1438 to raczej kiepski monitor VGA, bo ma niewielki zakres dopuszczalnych częstotliwości odchylania:

pozioma 15 - 40 kHz
pionowa 45 - 100 Hz

Zwłaszcza mała maksymalna częstotliwość odchylania poziomego boli, bo to oznacza maksymalnie 800 x 600. Widziałem straceńca, który pracował na tym monitorze w 1024 x 768, ale miał odświeżanie 45 Hz, brrr... Z drugiej strony monitor ten łyknie sygnał o telewizyjnych parametrach odchylania (50 Hz/15 kHz), czego typowy monitor VGA nie potrafi.

[#12] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@rafaellomo, post #1

Do Amigi 1200 mozna jednoczesnie podpiac trzy wyswietlacze. Monitor do wyjscia monitorowego, monitor commodorowski lub inny podobny lub tv do comp oraz TV do modulatora. Mozna tez czwarty do karty GFX, jednak WB zniknie z wczesniejszych trzech wymienionych.

W przypadku A500 mozna dwa. Do monitora ( kolor) i do comp (obraz czarnobialy) lub do modulatora (korzystajacego z wyjscia monitorowego w kolorze) oraz do comp (czarnobialy).
[#13] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@rafaellomo, post #1

Bezpośrednio się nie da. Da się natomiast dorobić prostą przejściówkę VGA --> Canon 23 pin (odwrotność popularnej Amiga RGB --> VGA) i podłączyć za jej pomocą tzw. zewnętrzny tuner TV albo DVD z wyjściem VGA. Można też pokusić się o wykonanie przejściówki Euro --> Canon 23 pin i podłączyć tuner TV Sat (czyli także np. dekoder Polsatu Cyfrowego czy innej "n"). Niestety, pojawia się tu problem rozdzielenia sygnału synchronizacji "zespolonej" na Hsync i Vsync, bo podania synchronizacji w takiej formie wymaga A1438S.

Sygnał composite, jeśli taki chcesz zastosować, trzeba najpierw rozbić na składowe RGB + Hsync i Vsync. Można tego dokonać przy użyciu wspomnianego tunera TV, amigowego genlocka albo digitalizera DigiLab (bardzo biedna jakość). W przypadku genlocka i DigiLaba również może wystąpić problem synchronizacji zespolonej.
[#14] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@MDW, post #7

Amiga Technologies ich nie produkowała, tylko przyklejała naklejki na Microviteki. Nawet nie zadali sobie trudu zadbania o poprawną szerokość obrazu w trybach 31kHz. Jak to w świecie Amigi bywa - zawsze po najmniejszej linii oporu.
[#15] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@Daclaw, post #13

Daclaw napisał(a):

> Bezpośrednio się nie da. Da się natomiast dorobić prostą
> przejściówkę VGA --> Canon 23 pin

canon? a co ma canon z tym wspolnego?

> (bardzo biedna jakość)

"biedna" jakość mnie powaliła. wiele kalek słyszałem, ale to bije wszytsko co ostatnio mi się trafiło.
[#16] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@Daclaw, post #13

Istnieje prosty układ do rozdzielania synchronizacji zespolonej na V i H.
Robiłem coś takiego dla X-Box-a.
http://www.xbox-linux.org/wiki/Xbox_VGA_HOWTO
Wymaga tylko 1 układu scalonego i paru dyskretnych, całość się zmieści w obudowie od wtyczki, choć w tym wypadku będzie raczej problem, z dociągnięciem zasilania, chyba żeby wbudować to w monitor.
Nie wiem ile układ kosztuje, ja zamawiałem go jako próbkę od producenta (nie płaciłem nawet za przesyłkę :D ).

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2008 02:34:20
[#17] Re: Monitor do Amigi i inne źródło sygnału

@Valwit, post #15

canon? a co ma canon z tym wspolnego?

Niech Ci będzie D-Sub.

"biedna" jakość mnie powaliła. wiele kalek słyszałem, ale to bije wszytsko co ostatnio mi się trafiło.

A pan purysta językowy pisze "wszytsko". język
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem