@Daclaw,
post #2
Daclaw napisał(a):
> Nie mam pojęcia co chcesz robić z tym A3640 i po co.
Juz spieszę wyjaśnić. Moja karta jest w wersji 3.0.
I nie działa prawie z niczym prawidłowo, jest tam błąd sygnału bodaj STERM.
Został zmodyfikowany w wersji 3.1. Różni się od 3.0 przeprogramowanym palem bodaj 209. (v2) Na szczęście da się to zrobić z wersją 3.0 podnosząc nóżkę układu U200 i zwierając ścieżkę z nożką 7.
Niemniej i ta wersja 3.1 jest zwalona i ma problem z DMA - to m.in. słaby transfer SCSI A2009.
Stąd wersja 3.2 - z poprawionym DMA.
A co do
> reszty: parę lat pracowałem na CV64 mając bustera 9 i żadnych
> problemów nie było. Nie korzystałem nawet ze zworki "slow
> buster mode". Może spróbuj tej zworki? Oczywiście jeśli mówimy
> o starszym CV64. Dla CV64/3D buster nie ma znaczenia.
Więc jeśli mówisz o zworce JP1 bodajże domyślnie rozwartej dal Supebustera 9 i zwartej dal 11 to przećwiczyłem.
>
> SIMMy masz porządne i wszystkie takie same? Ja początkowo
> miałem każdą krowę z innej wsi, przy czym jeden był 80ns, a
> reszta 70ns. Było to w czasach, kiedy SIMM 4MB kosztował setki
> złotych, więc sytuacja taka wynikała ze względów cenowych. Było
> to źródłem znacznej wiechliwości Amigi, która ustąpiła po
> wsadzeniu porządnych kości.
I tu jest problem - AMI zobaczyła mi 2 mb chipu dopiero na jednej jedynej kości 80ns która notabene przyjechała z Amiga, każda kostka inna.
I to jedyny simm który ami widziała jako 2 mb. reszta niezależnie od pojemności 4 lub 8m widziała 1 m.
Reszta - fast - jest obsadzony 4 simmami HP 70 ns 1x32m tak jak instrukcja nakazuje, natomiast jeśli masz gdzieś 5 simmów 4mb identycznych - chętnie przyjmę za browar lub dwa. Może to śmieszne ale kupienie 5 szt identycznych simmów 4mb to mission impossible :) Ja się naszukałem dwa tygodnie ale niestety jako chip działa tylko ten 80 ns :( i jedna kość 16 mb ale to przesada :))
Czy muszę wspominać że muszą to być simmy najlepiej jednostronne i koniecznie wyższe niż niskie? niskie tj takie co maja dramy od razu nad złączem haczą o podstawkę (nie da się ich zamknąć). Jednostronne bo większości dwustronnych się też nie uda zamknąć.
Legenda ludowa głosi że pójdą też 2 simmy 8 mb wsadzone co drugi slot, niemniej mnie się nie udało. Jak komuś się udało - prosze o info.
Tak czy inaczej resumując ami sie już grzeje z kartą po modyfikacji, mam nadzieje że pójdzie bez zwieszek. Supebuster 11 w drodze, na wszelki wypadek.
Mam nadzieję kupić gdzieś rozsądnie kartę z 040 i będzie.
Póki co kulawa commodorowska 040/25 musi dać radę.
Nie kupiłbym już więcej A4000 z 040. Lepiej przypolować jedną z ostatnich CR z procem 030 , 2mb chipu na płycie i baterią typu CR ( jak do zegarka) - nie wylewa.