[#1] Upgrade PALa w A3640
witam

Na stronie http://www.l8r.net/technical/wblock/a4000hard/a3640ref.html
jest link do pliku lha z palem z wersji 3.2 karty:

ftp://iaehv.nl/pub/users/paul/amiga/A4KPALS.LHA

Niestety tego ftpa juz nie ma. czy możecie pomóc szukać?

Dziś zupgradeuję 3.0 do 3.1 natomiast coś czuję że bez upgrade'u bustera z 9 do 11 ze zwiechami sobie nie poradzę :(

Buster już w drodze tydzień cierpliwości i jazda.. czymcie kciuki!

pozdrawiam

Bernard

[#2] Re: Upgrade PALa w A3640

@Rembrand, post #1

Nie mam pojęcia co chcesz robić z tym A3640 i po co. A co do reszty: parę lat pracowałem na CV64 mając bustera 9 i żadnych problemów nie było. Nie korzystałem nawet ze zworki "slow buster mode". Może spróbuj tej zworki? Oczywiście jeśli mówimy o starszym CV64. Dla CV64/3D buster nie ma znaczenia.

SIMMy masz porządne i wszystkie takie same? Ja początkowo miałem każdą krowę z innej wsi, przy czym jeden był 80ns, a reszta 70ns. Było to w czasach, kiedy SIMM 4MB kosztował setki złotych, więc sytuacja taka wynikała ze względów cenowych. Było to źródłem znacznej wiechliwości Amigi, która ustąpiła po wsadzeniu porządnych kości.

Ostatnia modyfikacja: 07.07.2008 19:16:16
[#3] Re: Upgrade PALa w A3640

@Daclaw, post #2

Daclaw napisał(a):

> Nie mam pojęcia co chcesz robić z tym A3640 i po co.
Juz spieszę wyjaśnić. Moja karta jest w wersji 3.0.
I nie działa prawie z niczym prawidłowo, jest tam błąd sygnału bodaj STERM.
Został zmodyfikowany w wersji 3.1. Różni się od 3.0 przeprogramowanym palem bodaj 209. (v2) Na szczęście da się to zrobić z wersją 3.0 podnosząc nóżkę układu U200 i zwierając ścieżkę z nożką 7.

Niemniej i ta wersja 3.1 jest zwalona i ma problem z DMA - to m.in. słaby transfer SCSI A2009.
Stąd wersja 3.2 - z poprawionym DMA.

A co do
> reszty: parę lat pracowałem na CV64 mając bustera 9 i żadnych
> problemów nie było. Nie korzystałem nawet ze zworki "slow
> buster mode". Może spróbuj tej zworki? Oczywiście jeśli mówimy
> o starszym CV64. Dla CV64/3D buster nie ma znaczenia.

Więc jeśli mówisz o zworce JP1 bodajże domyślnie rozwartej dal Supebustera 9 i zwartej dal 11 to przećwiczyłem.

>
> SIMMy masz porządne i wszystkie takie same? Ja początkowo
> miałem każdą krowę z innej wsi, przy czym jeden był 80ns, a
> reszta 70ns. Było to w czasach, kiedy SIMM 4MB kosztował setki
> złotych, więc sytuacja taka wynikała ze względów cenowych. Było
> to źródłem znacznej wiechliwości Amigi, która ustąpiła po
> wsadzeniu porządnych kości.

I tu jest problem - AMI zobaczyła mi 2 mb chipu dopiero na jednej jedynej kości 80ns która notabene przyjechała z Amiga, każda kostka inna.
I to jedyny simm który ami widziała jako 2 mb. reszta niezależnie od pojemności 4 lub 8m widziała 1 m.
Reszta - fast - jest obsadzony 4 simmami HP 70 ns 1x32m tak jak instrukcja nakazuje, natomiast jeśli masz gdzieś 5 simmów 4mb identycznych - chętnie przyjmę za browar lub dwa. Może to śmieszne ale kupienie 5 szt identycznych simmów 4mb to mission impossible :) Ja się naszukałem dwa tygodnie ale niestety jako chip działa tylko ten 80 ns :( i jedna kość 16 mb ale to przesada :))
Czy muszę wspominać że muszą to być simmy najlepiej jednostronne i koniecznie wyższe niż niskie? niskie tj takie co maja dramy od razu nad złączem haczą o podstawkę (nie da się ich zamknąć). Jednostronne bo większości dwustronnych się też nie uda zamknąć.

Legenda ludowa głosi że pójdą też 2 simmy 8 mb wsadzone co drugi slot, niemniej mnie się nie udało. Jak komuś się udało - prosze o info.

Tak czy inaczej resumując ami sie już grzeje z kartą po modyfikacji, mam nadzieje że pójdzie bez zwieszek. Supebuster 11 w drodze, na wszelki wypadek.
Mam nadzieję kupić gdzieś rozsądnie kartę z 040 i będzie.
Póki co kulawa commodorowska 040/25 musi dać radę.

Nie kupiłbym już więcej A4000 z 040. Lepiej przypolować jedną z ostatnich CR z procem 030 , 2mb chipu na płycie i baterią typu CR ( jak do zegarka) - nie wylewa.

[#4] Re: Upgrade PALa w A3640

@Rembrand, post #3

natomiast jeśli masz gdzieś 5 simmów 4mb identycznych - chętnie przyjmę za browar lub dwa

Chip może być obsadzony innym SIMMem. Ja fast miałem na myśli.
[#5] Re: Upgrade PALa w A3640

@Daclaw, post #4

OK, tak czy inaczej chętnie zmienię te simmy inne egzemplarze, jakby kto miał 4 lub więcej takich samych simmów 4mb najlepiej FPM nie EDO to chętnie wezmę.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem