[#1] Szukam Amigowców z W-wy, którzy mogliby by mi skopiować(sprzedać)Workbench 3.0.
Czy macie może wszystkie 6 dyskietek Workbencha 3.0 na A1200?
Jeśli tak czy mógłbym od Was skopiować bądź w jakiś sposób odkupić?
Krzysiek
[#2] Re: Szukam Amigowców z W-wy, którzy mogliby by mi skopiować(sprzedać)Workbench 3

@Krzysztof Guranowski, post #1

Kopiowanie WB jest nielegalne!!! Oryginalny system mozesz kupic w firmie Amigo http://www.amigo.kki.pl/
[#3] Re: Szukam Amigowców z W-wy, którzy mogliby by mi sprzedać Workbench 3

@reactor, post #2

Ja w drobnej kwestii czy mając w domu 3 Amigi (500 złom, 600 trochę dycha i sprawną 1200) mogę w świetle prawa legalnie odstąpić system z 500 lub 600 (oryginalne dyskietki os 1.3 i os 2.1). Bo przecież kupując Amisię kupowało się system wielu byłych posiadaczy Amig potrafiło nigdy nie kożystać z dysków systemowych i je kasować lub dopuścić do ich zniszczenia. Temu jest teraz tak dużo sprzętu (Amig bez systemu) i tu należy może ostrożniej mówić ludziom by sobie kupili oryginały do starszego sprzętu bo mając starszą Amigę ma się chyba prawo do systemu dla tych maszyn. Ciekawy jestem jak to wygląda w świetle naszego prawa?

[#4] Re: Szukam Amigowców z W-wy, którzy mogliby by mi sprzedać Workbench 3

@zeberko, post #3

diabli wiedza jak to wyglada w swietle prawa RP, ale wg. mnie jesli kupiles kompa, to masz pelne do wszelkich darmowych dodatkow, jakie byly w nim zalaczone, a przeciez dyski systemowe byly. Ściagnij se wiec z netu :)
[#5] Re: Szukam Amigowców z W-wy, którzy mogliby by mi sprzedać Workbench 3

@KAM_, post #4

To nie takie proste. Jeśli na sieci jest dostępny do ściągnięcia AmigaOS3.0, to na pewno jest to nielegalny kopia. A to że komuś padły dyskietki z Workbenchem nie usprawiedliwia do kradzierzy. W instrukcji jest napisane, że dla celów bezpieczeństwa można zrobić kopię zapasową.
[#6] Re: Szukam Amigowców z W-wy, którzy mogliby by mi sprzedać Workbench 3

@KAM_, post #4

ma pelne prawo do tego co kupil. skoro nie kupil dyskietek to niech prosi poprzedniego wlasciciela zeby mu je dal albo niech kupi nowe. reszta to zwykla kradziez.
[#7] Re: Szukam Amigowców z W-wy, którzy mogliby by mi sprzedać Workbench 3

@v., post #6

Panowie spokojnie zaraz od złodziei wyzywać spokojnych ludzi, jeżeli tak to z innej beczki piszę sobie program vel gierkę do jej działania z dyskietki (samo botowalna) są potrzebne pliki systemowe czy mam prawo je zamieścić na flopie, udostępniam po część systemu?
Jest parę sposobu zdobycia systemu, internet (widziałem gdzieś kompletny system 3.1), byli lub aktualni Amigowcy ewentualnie pomału sobie złożyć (system) z gier (systemowych) lub programów np. CD Amiga Format, AmiSufler, AmiSłownik etc.
Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć, że połowę systemu mamy w kościach naszej Amigi a resztę oprzeć można o oprogramowanie dostępne legalnie i za darmo, oczywiście mowa jest cały czas o systemie 3.0 i starszym. Bo taki plik startowy to element systemu który każdy może stworzyć sam, przecież nawet sam Commodore nie dołączał do pierwszych A1200 6tei dyskietki do instalacji systemu na HD i ludzie w roku 1993/94 zdobywali jak umieli by przygotować HD do pracy znaczy się kradli.
Pozdrawiam wszystkich na forum i życzę Wesołych, Zdrowych Świąt.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem