[#1] kabel parallel: Amiga<->PC
Witam!

Jestem zainteresowany przesylaniem danych miedzy PC (WinXP) i Amiga (OS3.1). Przeczytalem art. na PPA, w ktorym jest mowa o kabelku laczacym oba kompy za pomoca portu rownoleglego.

Dokladnie chodzi mi o te czesc artykulu autorstwa Engine'a:

Cyt.: "Kolejny sposób to połączenie obydwu komputerów w sieć lokalną. Moim zdaniem jest to najbardziej funkcjonalny i efektywny sposób wymiany danych, jednak wymaga w obydwu komputerach kart sieciowych. Temat sieci lokalnych został już chyba wystarczająco omówiony w jednym z artykułów, więc nie będę się tu rozpisywał. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na nieco inną metodę stworzenia sieci, bez korzystania z kart sieciowych, a poprzez kabel LapLink4 na port równoległy. Właśnie z tego rozwiązania korzystam najczęściej. A o co tak właściwie chodzi? Otóż wystarczy zrobić odpowiedni kabel, którym łączymy porty równoległe obydwu komputerów, uruchamiamy specjalne oprogramowanie i nasza Amiga widzi teraz w systemie nowe urządzenie logiczne o nazwie PC:. Po wejściu do tego urządzenia jakimś filemanagerem (np. DirectoryOpus4 lub FileMaster) mamy do dyspozycji wszystkie napędy dostępne w podłączonym pececie, tj. (w moim przypadku) stację dyskietek 1.44 MB, partycję C, partycję D, partycję E, CDROM F, CDRW G (ale tylko jako CDROM)."

W sieci natrafilem na to:

http://togro.pl/index.php?p1766,kabel-epp-25-zylowy-z-koncowkami-m-m-1-8-m

Pytanie: czy taki kabel sie nadaje do transferu danych miedzy PC i Ami za pomoca PC2Amiga 3.08 (w/g readme - ta wersja z Aminetu obsluguje PARALLEL)?

Jesli nie, to gdzie ewentualnie mozna odpowiedni kabel kupic?

Jesli to niemozliwe to poprosze o jakis w miare przyzwoity schemat kabla, taki dla nowicjusza, bo nie za bardzo mam doswiadczenie z lutowaniem.

Z gory dzieki!

POZDRAWIAM,

---

PS. Dlugo juz czytam te stronke, a skoro pierwszy raz sie wpisalem to - wielkie dzieki i szacun za PPA, keep rockin' !

OK

[#2] Re: kabel parallel: AmigaPC

@mccnex, post #1

Możesz kupić ten i przerobić jedną końcówke, piny muszą być odpowiednio połączone. Pogooglaj za schematem.

Dołączam linka http://www.lammertbies.nl/comm/cable/parallel.html

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2008 08:36:06
[#3] Re: kabel parallel: AmigaPC

@Thaddeus, post #2

powinien byc na hwb

[#4] Re: kabel parallel: AmigaPC

@mccnex, post #1

A nie chcesz przy pomocy normalnej sieci i normalnego kabla sieciowego? To o czym piszesz będzie koszmarnie wolne z tego co pamiętam. Przy wielkościach dzisiejszych plików (zdjęcia, filmy, inne archiwa) praktycznie nie do użytku. Szybciej nagrać płytę CD-RW/DVD-RW albo użyć pendrive na USB i tak przenieść to co się chce przenieść.

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2008 11:34:39
[#5] Re: kabel parallel: AmigaPC

@MDW, post #4

Moze byc problem jesli Amiga nie ma CD, a tym bardziej USB.

A jesli chodzi o kabel to przez zlacze rownolegle transfer bedzie tylko minimalnie wiekszy niz przez port szeregowy. (sprawdzone na PC2Amiga)
[#6] Re: kabel parallel: AmigaPC

@Norbert, post #5

Ahhhh... Zapomniałem, że istnieją jeszcze Amigi bez CD/DVD, USB, karty sieciowej. :) No ale właściwie co można przesyłać na takiej Amidze? Przecież taki sprzęt służy do uruchamiania SuperFroga z dyskietki. :) Wkłada się NDOSa, boot i już.

[#7] Re: kabel parallel: AmigaPC

@mccnex, post #1

lepiej kup tania sieciówkę pod PCi do pieca, sieciówke do ami i kabelek, będzie lepiej :)

[#8] Re: kabel parallel: AmigaPC

@Mir3k, post #7

Nie wiadomo czy ta Amiga jest odpowiednio rozbudowana, a transfer przez kabelek spokojnie wystaczy do przesylanie obrazow dyskietek, aby potem mozna bylo je "wypalic" na Amidze.

Moze teraz poczekajmy na odpowiedz autora pytania.
[#9] Re: kabel parallel: AmigaPC

@Norbert, post #5

Miałeś dobrze zrobione ustawienia? U mnie to śmigało ~10 razy szybciej niż szeregowo.

Ja natomiast używam w moich amiga comact flasha. Super sprawa i działa błyskawicznie(transfer około 1,5mb/s). Błyskawiczne oczywisćie w porównaniu z siecówką czy kablem równoległym

Benedykt

[#10] Re: kabel parallel: AmigaPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

1.5 mb/s? To całkiem ładnie jak na Classica. A do czego się takiego Compact Flasha podłącza w Classicu?

[#11] Re: kabel parallel: AmigaPC

@MDW, post #10

http://www.allegro.pl/item399242537_czytnik_compactflash_pretec.html

Dla mnie naprawdę super sprawa. Działa bardzo fajnie zarówno z a600 jak i a1200. Wpiąłem w to CF 512 mb i zapomniałem na zawsze o wszelkich dyskietkach, kablach transferowych i innych ustrojstwach. Dzięki pakietowi fat95 są zachowane długie nazwy plików. naprawdę super blus :)

Benedykt

[#12] Re: kabel parallel: AmigaPC

@MDW, post #4

Amiga to A1200, golas z HDD w obudowie E/Box. Mialem kiedys Apollo 040, ale bylem glupi i sprzedalem... Planuje do niej jeszcze kupic jakies 040, wsadzic jakis wiekszy dysk, CDRW, moze nawet odpalic Linucha... Jesli chodzi o zastosowania, to: modulki+demka, protracker+sampler+MIDI (robie troche muze i chce zeby chociaz pare % gralo z Amigi) - i to mniej wiecej tyle. Gierki chodza mi na WinUAE, z gamepadem na USB gra sie wysmienicie.

Raczej nie potrzeba mi duzych transferow - kilkadziesiat kB/s powinno starczyc. W kazdej chwili moge na upartego podlaczyc dysk z Amigi do PieCa i szybciutko transferowac stuff pod UAE (juz testowalem i chodzi bdb).

Myslalem o karcie Ethernet, ale do niej musialbym kupic sloty Zorro II/III (prawda?), a to raz sa koszty, w sumie niepotrzebne i dwa - ciezko dostac.

Pozostaje jeszcze jedna opcja: PCIMCIA. Z tym ze w E/Boxie - o ile pamietam dobrze - potrzebna jest przejsciowka w ksztalcie literki "L", nie wiem czy mozna to gdzies dostac... Nie orientujecie sie panowie ile takie cos kosztuje?

Dzieki za schemat kabla - w ostatecznosci chwyce chyba za lutownice

Dzieki serdeczne rowniez za Wasze odpowiedzi,

pozdrawiam,

Marcin.

PS. Gdybym za szybko nie napisal tu nastepnego posta, to znaczy, ze jestem odciety od swiata - jade dzisiaj na wakacje, wiec najwyzej przeczytam wszystko i odpowiem po powrocie,albo jak dam rade z jakiejs kafejki...

Ostatnia modyfikacja: 14.07.2008 03:34:53

Ostatnia modyfikacja: 14.07.2008 03:37:03
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem