@zakary,
post #16
Nie mogę teraz odnieść się czy to jest całkowitą nieprawdą, ponieważ na obecnym komputerze nie mogę włączyć Amiga SWOS. Pisałem to z dawniejszych prób, na których zauważyłem, że ZANIM DOTRĘ do pierwszego niezależnego zapisu to widnieje tam wstęp zrobiony przy pierwszym formatowaniu przez swosa. To wzbudziło u mnie podejrzenie, czy tym długim wstępem nie jest suma kontrolna i właśnie szukam potwierdzenia tego.
Gry Sensible Software posiadają własną funkcję formatowania dysków. W przypadku gry Cannon Fodder, która była NDOS była to czynność wskazana. Zapis dokonywany był też na dysku NDOS i faktycznie program musiał go najpierw sobie przygotować. W przypadku SWOS-a lub Sensible Golfa ta funkcja to czysta formalność, aby nadać dyskietce unikatową nazwę rozpoznawalną przez program oraz stworzyć odpowiedni plik katalogujący zapisy na dysku. Ten dysk to zwykły DOS i nie zawiera żadnego zabezpieczenia ani sumy kontrolnej. Można sobie tam nagrywać co się chce i dopóki nie zmieni się nazwy dysku i jest miejsce, zapisy będą dokonywane.
Gdy zmienię jedną literkę w nazwisku w danym pliku .sav to ten jeden plik staje się uszkodzony. Gdy cofam zmianę to na powrót staje się wgrywalny. To prawda że grzebię bezpośrednio w obrazie adf, ale nie naruszam go.
Nie masz pewności, że nie naruszasz go. Zrzuć pliki z ADF-a i dopiero w nich grzeb. Jeżdżenie bezpośrednio po strukturze ADF-a to kiepski pomysł.