[#1] s-video i układ video
Zrobiłem układ do s-video wg tego artykułu,

http://www.ppa.pl/artykul-Wyjscie.SVIDEO.z.Amigi.1200-1_4_987.html

ale że nie działało, odłożyłem to na jakiś czas.

Po pojawieniu się artykułu

http://www.ppa.pl/artykul-SVideo.w.CDTV-1_4_1128.html

zasugerowałem się informacją tam zawartątą, że złącze jest źle oznaczone w tym pierszym arcie, wiec, niewiele myśląc, przelutowałem kabelki odwrotnie, podłaczam kabel s-video od tunera, no i włos mi się na głowie zjerzył, bo poszedł dymek.., dokładnie nie wiem skąd, bo nie zdążyłem się zorientować. Wyłączyłem wszystko, odlutowałem układ od płyty głównej. Włączyłem amigę, obraz z composite nie pojawia się. Obraz ze złącza RGB jest.

Czy to znaczy, że spaliłem układ CXA?
to raz, dwa, czy ten układ nie bierze udziału w generowaniu obrazu na wyjściu RGB?

[#2] Re: s-video i układ video

@Bagheera, post #1

Dokladnie nie moge powiedziec co moglo doprowadzic do takiej sytuacji.
Sam podczas budowy wlasnego ukladu sprawdzilem czy zamiana sygnalow Chroma i Y na gniazdku wyjsciowym
spowoduja jakies problemy, jednak nic oprocz braku obrazu nie zaobserwowalem.

Uklad kodera kolorow, wlasnie z sygnalu RGB tworzy sygnal composite.
Wiec jesli sygnal RGB jest oznacza to ze faktycznie mogl zostac uszkodzony uklad CXA.

W pierwszej kolejnosci sprawdzilbym czy dochodzi napiecie do ukladu CXA. Moglo przepalic sciezke ktora dochodzi zasilanie do ukladu.

Ostatnia modyfikacja: 01.08.2008 18:51:59
[#3] Re: s-video i układ video

@Phibrizzo, post #2

czy ten układ można czymś zastąpić?

ewentualnie, czy ma ktoś w domu płytę na części, z krórej takowy układ mógłby (odpłatnie lub nie ; ) ) wylutować?

[#4] Re: s-video i układ video

@Bagheera, post #3

Mam taki uklad na uszkodzonej plycie z A1200, ale ten scalak powinien byc sprawny.
Sprobuje go wylutowac i dam ci znac.
[#5] Re: s-video i układ video

@Phibrizzo, post #4

byłbym bardzo wdzięczny : )

Mam ten układ w A600, ale jej nie ruszę.

[#6] Re: s-video i układ video

@Bagheera, post #5

układ ten występuje też w Playstation 1. Uszkodzone konsole można dostać na allegro za grosze.
[#7] Re: s-video i układ video

@zyga64, post #6

PSX też mam (dziś sobie pykałem w Syphon Filter 2), ale konsola jest sprawna, więc jej też nie ruszę.., zobaczymy, czy kolega da radę mi pomóc

[#8] Re: s-video i układ video

@zyga64, post #6

[#9] Re: s-video i układ video

@Phibrizzo, post #2

złożyłem nowy układ, niestety, znowu nie działa : ( (tym razem sprawdzałem na a600)
obraz z comosite jest, o słabej jakości, ale jest:

http://www.q3lover.ovh.org/temp/c-video.JPG

z s-video mam coś takiego:

http://www.q3lover.ovh.org/temp/svideo.JPG

Na układzie między dwoma pinami przylutowane jest coś, spotkał się ktoś z was z taim czymś?

http://www.q3lover.ovh.org/temp/sony.JPG

pół dnia to wczoraj robiłem, wg tego schematu:

http://www.ppa.pl/artykuly/pics/sekcje/sprzet/svideo/schemat.png

Czego może być przyczyną taki obraz?
Zły dobór elementów?, może odwrotnie chroma i luma ma być? Nie chciałem tym razem ich zamieniać, już jeden układ spaliłem. (chodź nie jestem do końca pewien, że to było tego winą, może zrobiłem zwarcie)

btw, nikt nie widzi na płycie PSXa tego układu sony?

Ostatnia modyfikacja: 06.08.2008 14:06:15
[#10] Re: s-video i układ video

@Bagheera, post #9

Zamiana luma i chroma nie spowoduje uszkodzenia układu.
Monitor C1084S posiada osobne chinche do luma/chroma.
Ich zamiana powoduje wyświetlenie właśnie takiego obrazu
jak podałeś jako zdjęcie S-Video.

Uszkodzenie może spowodować zwarcie wyjścia z masą...
Może masa któregoś sygnału została zamieniona z sygnałem,
co w efekcie spowodowało zwarcie (masy obu sygnałów są wspólne)
i w konsekwencji uszkodzenie.
[#11] Re: s-video i układ video

@zyga64, post #10

faktycznie, pomogło, obraz jest, tyle, że gorszy niż composite..
W dodatku drga prawa<->lewa..
Pewnie złe parametry mają te części, dodatkowo, na jakie napięcia mają być kondensatory? Może złe kabelki użyłem, albo gdzieś za duże rezystancje są, sam nie wiem..

http://www.q3lover.ovh.org/temp/s2.JPG

Ostatnia modyfikacja: 06.08.2008 16:37:52
[#12] Re: s-video i układ video

@zyga64, post #10

Jest jakiś tuner TV z wejściem SCART?

Można lumę/chromę wyprowadzić ze złącza amigowego rgb?
Pewnie nie, inaczej nikt by sie nie męczył z montowaniem adaptera s-video

Pytam, bo nie wiem, co mam dalej robić, czy szukać i kupować ten koder sony, i męczyć się z tym tym konwerterem s-video..

Ostatnia modyfikacja: 07.08.2008 14:33:06
[#13] Re: s-video i układ video

@Bagheera, post #12

Bagheera i inni chętni do budowy przejściówki S-VIDEO

Jest WIELCE PRAWDOPODOBNE, że na rysunku w artykule dotyczącym S-VIDEO zrobiłem BLĄD i są tam zamienione miejscami wyjścia luminacji i chrominacji. Nie mam w tej chwili zbyt dużo czasu, aby to sprawdzić i poprawić w artykule. Ale obiecuję, że jeżeli tylko znajdę chwilę, to zrobię korektę, aby nie były już niejasnych sytuacji.

Z własnego doświadczenia wiem, że zamiana tych sygnałów nie prowadzi do uszkodzenia Amigi, ani żadnych jej układów. Podczas pierwszego składania tej przejściówki sam pomyliłem wymienione sygnały i jedynym efektem był brak obrazu. Po podłączeni ich prawidłowo wszystko wróciło do normy.

Bardziej prawdopodobne jest ( ja już wspomniał zyga64 ), że zrobiłeś podczas lutowania zwarcie i CXA sie posypał.

Widzę, że w dziale GIEŁDA dałeś ogłoszenie o kupnie CXA1145.

Poszukaj w Googlach, te układy są nadal do kupienia.
Poniżej masz dwa przykłady firm, które je sprzedają:
http://www.prodin.pl/p,2985,cxa1145-uklad-scalony.html
oraz
http://namadero.pl/shop/pokaz_produkt.php?idprod=2017.

Jest tych firm jeszcze kilka na 100%.

Jednak podczas zamiany uszkodzonego układu na nowy poproś kogoś bardziej doświadczonego o wylutowanie i montaż nowego.

[#14] Re: s-video i układ video

@Bagheera, post #12

Jesli jeszcze potrzebujesz tego scalaka CXA do napisz mi na priwa adres to Ci go podesle.
[#15] Re: s-video i układ video

@cichym, post #13

cichym, zgadza się, na schemacie jest błąd, pisałem o tym parę postów wyżej, ze zdjęciami, po zamianie lumy z chromą układowi nic się nie stało, obraz się pokazał, niestety o wile gorszy niż z composite. (no ale jest)

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie Twojego wyjścia, czy nie powoduje ono żadnego tdrgania ekranu? U mnie było tak, że ten obraz drgał w prawo i lewo, (nie wspominając już o jakości wyświetlanego obrazu), mam nadzieję, że to tylko kwestia niezachowania przez elementy odpowiednich wartości znamionowych.

---------

Phibrizzo, tak, jestem jak najbardziej zainteresowany tym układem, odezwę sie na private dziś późnym wieczorem lub jutro

Pozdrawiam

[#16] Re: s-video i układ video

@Bagheera, post #15

No powiedz chłopie jak Ty sobie to myślisz?? Robisz układ z przypadkowych elementów?? i jesteś zdziwiony, że nie działa?? Dodatkowo sfajczyłeś ami poprzez nieumiejętne lutowanie i ignorancję (patrz wyżej).
To ze w schemacie był "czeski bład" odkryje każdy (no prawie) kto zabiera sie za taki układ - wystarczyło porównać z reszta aminetowych schematów. Osobiście zrobiłem juz 3 takie układy i działają świetnie - nie wspomnę o innych użytkownikach, którzy zrobili i działa.
A skoro w licznych artykułach na ten temat sa zdjecia przedstawiające działanie układu i nie widać na nich drgań oraz zniekształceń to pomyśl jaka jest tego przyczyna!!
btw przeżyłem pwe, artiego42, szarego Ty zdeydowanie sie wybijasz z tej śmietanki "in minus ofcoz"

...

[#17] Re: s-video i układ video

@11MASTEr, post #16

nie no, dziękuję za uznanie i wsparcie >_>
na przyszłość, zachowaj takie uwagi dla siebie, albo wyżal się na private

elemnty nie były przypadkowe, aż za takiego kretyna mnie masz?

btw, cinka amigowca w tym "rankingu" brałeś pod uwagę?

--
koniec offtopa

[#18] Re: s-video i układ video

@Bagheera, post #17

Bagheera napisał(a):

> nie no, dziękuję za uznanie i wsparcie >_>
polecam się na przyszłość

> na przyszłość, zachowaj takie uwagi dla siebie, albo wyżal się
> na private
wolę tutaj

> elemnty nie były przypadkowe, aż za takiego kretyna mnie masz?
hmm

> btw, cinka amigowca w tym "rankingu" brałeś pod uwagę?
jakoś o im zapomniałem może prez brak aktywności w/w

> koniec offtopa
lepiej popraw układ i koniec całego tematu

[#19] Re: s-video i układ video

@Bagheera, post #15

Bagheera

Przy zastosowaniu mojego układu obraz nie drga i jest lepszy niż ten uzyskany z wyjścia composite (patrz screeny z w artykule).

Patrząc na fotkę, którą dołączyłeś do ogłoszenia w Giełdzie PPA nasuwają mi się dwie uwagi.

1. Po co Ci ten (chyba) kondensator lub rezystor pomiędzy nóżkami 1 i 13
CXA1145. 1 to masa, a 13 oznaczona jest w specyfikacji jako "I REF".
Jeżeli sam go tam przylutowałeś, to pozbądź sie "gada". W moich
Amigach on nie występuje (nie wiem jak w innych egzemplarzach).
Chociaż w specyfikacji proponują podłączenie nóżki 13 do masy za
pomocą rezystora 27kohm (precyzyjny). Może ktoś kiedyś próbował
naprawiać jakąś wcześniejsza usterkę w twojej Ami.

2. Na fotce wygląda jakbyś zwarcie miał pomiędzy nóżką 15 (chroma out) i 16 (Y out). Ale najlepiej sprawdź to miernikiem.

Nie wiem jak wygląda reszta przejściówki.

A tak poza tym, to nie bierz tego do siebie, ale kiepsko masz to polutowane.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2008 22:37:12

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2008 22:44:41
[#20] Re: s-video i układ video

@cichym, post #19

To układ z Ami600, jest tam przylutowany rezystor, nie wiem kto go tam wlutował, poprzedni właściciel elektronikiem nie był, ale to nieważne.
W Amy 1200 nie ma czegoś takiego.
Układ przylutwałem tam, tylko w celu sprawdzenia, czy on działa, docelowo ma pracować w Amy.

A tak w ogóle, kolega Phibrizzo pomógł mi, i razem doszliśmy do tego, że układ jest cały, spalona została jedynie ścieżka +5V, więc zrobiłem mostek z gniazda zasilania, i obraz jest, również z composite.

Kwestia teraz zrobić porządnie układ, ale to już moja kwestia, wytrawię ładnie płytkę i zastosuję elementy smd.

Dzięki wszystkim za pomoc, niektórym za krytykę też.

[#21] Re: s-video i układ video

@cichym, post #19

jak to mówią, do 3 razy sztuka, w końcu zrobiłem ten układ, i działa, obraz z s-video jest, i to LEPSZY niż z composite, z czego jestem zadowolony, ale pozostaje pewien niedosmak, chodzi tu o zakłócenia w tle, takie lekko widoczne pasy w tle, poruszające sie w góre, da się to jakoś usunąć? Te koraliki ferrytowe mogą pomóc?

[#22] Re: s-video i układ video

@Bagheera, post #21

to co, nikt nie jest w stanie zweryfikować różnicy w okładzie BEZ/Z filtrami ferrytowymi?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem