[#1] 2 problemy: obraz i dysk flash
Mam dwa problemy z moją ami. Dopiero co postawiłem ją 'na nogi' po przeszczepach.

Pierwszy problem to obraz, a dokładniej kolory. Podłączam przyjaciółkę do tv przez gniazdo video i obraz jest strasznie... pozieleniony. Niektóre kolory są widoczne (np. czerwień), inne zaś chyba całkiem znikają (np. część ludzika w zaku mackrakenie jest koloru tła). Co może być powodem? Strasznie mnie to dołuje, jednym z przeszczepów była właśnie jakaś część związana z obrazem (raz był monochromatyczny, raz kolor; zdaje się, że ten element to dekoder czy jakoś tak). Grając w superfroga zauważyłem, że czasami - na chwilkę - kolory stają się normalne, niestety później ponownie zielenieją. Czy jedyne co osiągnąłem to wielkość amplitudy tych zawirowań kolorystycznych?

Drugi problem to karta flash. Na interfejsie z oddzielnym zasilaniem bootuje. Chcę wstawić nowy układ (stary to odrapaniec) i system nie chce się odpalić. Nie pokazuje się też monit z prośbą o włożenie dyskietki. Diody kontrolne na interfejsie świecą się. Co zrobić z tym fantem?

Ratujcie, bozaczynam wątpić...
[#2] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@mon, post #1

Jaki to model Amigi?

Taki kabel na 99% rozwiąże problem z obrazem:

Kabel RGB - Euro

Ta flaszka jest podłączona do Ami w charakterze dysku twardego?
[#3] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@mon, post #1

APC ma rację, albo masz "walnięty" kabel, przez co sygnał nie dociera tak jak powinien, albo wyjście na ami / wejście na montiorze. Sprawdź jednak ten kabel - będzie wiadomo na czym stoisz.

[#4] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@Logan, post #3

Model to a1200. Mam właśnie taki kabelek jak ten z linka. Rzeczywiście sprawdzenie go to dobry pomysł, dotarł trochę 'walnięty'.
Flash pracuje jako hdd. Zapomniałem dopisać, że nowy układ jest zasilany z taśmy, nie ma oddzielnego źródła zasilania... czy to może być przyczyną dziwnego zachowania amigi? Słyszałem już raz, że działają tylko te starsze interfejsy - z dodatkowym gniazdem na zasilanie...

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2008 18:02:45
[#5] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@APC74, post #2

Miałeś rację! Rozkręciłem obie końcówki kabla i poprawiłem styki, teraz wszystko działa. Kamień spadł mi z serca ;)

Nadal pozostaje problem z flashdiskiem.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2008 18:54:41
[#6] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@mon, post #5

Możesz rozwinąć temat tego flasha? Masz kartę CF w interfejsie na IDE? Co masz na myśli pisząc "układ"?
[#7] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@Nathanel, post #6

układ=interfejs flash.
Sytuacja wygląda tak, że dotąd amiga pracowała na jakimś starym interfejsie (podobny do: http://allegro.pl/item415510813_cf_to_ide_karta_pam_compact_flash_jako_dysk_ssd.html ) który jest w bardzo kiepskim stanie - powyginane elementy, uszkodzone ścieżki na płytce etc. Kupiłem zatem nowy interfejs (bardzo podobny do tego: http://allegro.pl/item413696219_adapter_cf_ide_do_laptopa_compact_flash_v_12].html - czyli pozbawiony dodatkowego gniazda zasilania) i system nie chce odpalić. Wygląda to tak, jakby się zawieszał w trakcie bootowania - nie wyświetla żadnej grafiki, tylko jednolity obraz.
Używam w obu przypadkach tej samej karty z systemem.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2008 19:08:12
[#8] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@mon, post #7

Coś linki które podałeś nie działąją, - nie mam takiego układu jednak skoro piszesz że nowy nie działa, a największą różnicą między nimi jest zasilanie....

Może ten nowy interface podaje mniejsze zasilanie, może sprawdź paramerty starego jak i nowego "układu" i podaj na forum.
Najlepiej byłoby gdybyś zrobił zdjęcia (nawet aparatem w telefonie komórkowym, zawsze to coś)

EDIT: OK, linki sprawne, nie wiem czemu wcześniej miałem komunikat "nie można znaleźć aukcji"
EDIt2:Przekonałem się do zakupu takiego interface'u - mam pytanie - w takim "układzie" można kartę podzielić normalnie na partycje ????

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2008 19:15:58

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2008 19:22:37
[#9] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@Logan, post #8

Link poprawiłem.
Zdjęcia:
http://img224.imageshack.us/my.php?image=img7281uh3.jpg
http://img395.imageshack.us/my.php?image=img7280gr2.jpg
Co do pozbywania się starego interfejsu - jeszcze zobaczę, może powędruje do peceta :)

re:Edit2: moja karta jest spartycjonowana. Ja tego nie robiłem, lecz poprzedni właściciel, ale... na pewno jest to możliwe.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2008 19:27:11
[#10] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@mon, post #9

Może to głupie pytanie, ale próbowałeś zmieniać zworki? :]

Jeśli chodzi o zasilanie to może to ci pomoże: http://pinouts.ru/HD/Ata44Internal_pinout.shtml, porównaj to ze ścieżkami w interfejsach. Sprawdź też tę taśmę, bo wygląda jakoś cherlawo.

PS Tak, można spokojnie partycjonować taką kartę, zachowuje się jak dysk. Gdzieś na PPA jest artykuł. Podobno czasem HDToolBox sie krzaczy ale mam taką samą kartę i działało.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2008 21:33:37
[#11] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@Nathanel, post #10

Grzebałem przy zworkach. Niestety bez rezultatu.
[#12] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@mon, post #11

Spróbuj z tą taśmą, zmień na jakąś pewniejszą. Jeżeli to nic nie da, to sam nie wiem co da.....

[#13] Re: 2 problemy: obraz i dysk flash

@Logan, post #12

Tak też zrobię. Dam znać czy pomogło...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem