[#1] Przesył PC-> Amiga
Dopiero co poradziłem sobie z formatowaniem a tu kolejne schody :)
Chciałem przesłać obraz dyskietki adf do Amigi ale niestety nic mi z tego nie wychodzi:(
Oto co zrobiłem:

Podlaczyłem kabelek do pc i do amigi, na pc odpaliłem program adf sender,
Po wlaczeniu opcji Commport>>properites ustawiłem:
-port do ktorego podpiąłem kabel w pc (com1)
-maximum speed na 19200
-echo off
-data bits 8
-parity none
-stop bits 1
-flow control rtscts
potem ok nastepnie wcisnąłęm w Commport port open.

Jak na amidze zaladował sie workbencz 3.0 kliknąłęm ikonę shell'a i wpisałem:
transdisk -w ser: -d trackdisk 0

ale pokazał mi sie komunikat 'transdisk: unknown command'
Gdzie popełniłem błąd?
[#2] Re: Przesył PC-> Amiga

@newbie, post #1

Nie zainstalowałeś na Amidze programu transdisk. To nie jest element Workbencha.
[#3] Re: Przesył PC-> Amiga

@newbie, post #1

Lepiej chyba skorzystac z programu TWIN Express (na PC pod czystym dosem) wystarczy tylko wlacyc na obydwu kompach ten program i juz powinno byc polaczenie po czym zaczynasz pisac komendy itd...
A jak masz w amidze cdrom to sobie nagrywaj na CDRW w grzybie i olej kabel. Albo podepnij dysk od amigi do grzyba, odpal WinUAE i dodaj tam sformatowany na amidze dysk. W ten sposob mozesz sobie postawic caly system na emulatorze, nagrac z grzybowych dyskow co ci trzeba na dysk amigowy i po podlaczeniu do amigi bedziesz mial juz wszystko gotowe :)
ps. kabel jest troche powolny. Ja uzylem go tylko do nagrania sobie na dyskietki instalke WB3.1
[#4] Re: Przesył PC-> Amiga

@czeci, post #3

Ja uzywalem Ami2PC, nie trzeba wpisywac komend, tylko wystarczy uzyc po stronie Amigi jakiegos filemenagera (mozna kopiowac za pomoca niego w dwie strony).
[#5] Re: Przesył PC-> Amiga

@czeci, post #3

a ja na pc mam teraterm na ami term i wszystko leci az milo
[#6] Re: Przesył PC-> Amiga

@czeci, post #3

Załatwiłem sobie Twina i nawiązałem połączenie,ale po nagrywaniu dyskietki w amidze wychodzi komunikat ze dysk jest pełny. Dysk był sformatowany w workbenchu na 880 capacity, wiec byl czysty, a obraz ma 880kb. Prosze o wytłumaczenie krok po kroku bo jestem w tym zielony:(
[#7] Re: Przesył PC-> Amiga

@newbie, post #6

Jakim programem adfa przegrywasz na dyskietke?
[#8] Re: Przesył PC-> Amiga

@Andrzej Drozd, post #7

"adf2disk". Dlaczego po skonczonym nagraniu obrazu na dyskietke(finished w oknie dialogowym) amiga nie chce go wcale czytać? Używam dyskietek hd po uprzednim sformatowaniu na 880 kb.
[#9] Re: Przesył PC-> Amiga

@newbie, post #8

Jak nie chca sie czytac?
Tylko pierwsze dyskietki z gier NDOS da sie "czytac".
Dyskietek HD nie musisz formatowac, ale pamietaj o zaklejeniu "okienka".

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem