[#1] Ile mocy pobiera Amiga1200
Czy ktoś się orientuje (albo może zmierzyć) ile mocy pobiera Amiga 1200 w konfiguracji hdd/cdslim/apollo1240/fata?

[#2] Re: Ile mocy pobiera Amiga1200

@Bagheera, post #1

Możesz kupić coś takiego:
http://www.allegro.pl/item416570645_miernik_zuzycia_energii_i_poboru_mocy.html

Ma zakres pomiaru od 15W do 3000W. Naprawdę fajne urządzenie, sam kupiłem i polecam.

[#3] Re: Ile mocy pobiera Amiga1200

@El Amigos, post #2

Albo wyliczyć, potrzebny Ci będzie amperomierz.

Wpinasz szeregowo w zasilanie i z odpowiedniego wzoru wyliczasz moc.

[#4] Re: Ile mocy pobiera Amiga1200

@Bagheera, post #1

ja wiem, ze "gola" A1200 bierze ~25W.

[#5] Re: Ile mocy pobiera Amiga1200

@ksx4system, post #4

Raczej nie tak dużo. Skoro zasilacz duży lekki, podaje na maxa25W, to jest to z zapasem. A do desktopu da się jeszcze wpakować CD-ROM slim, HDD i jakieś niezbyt prądożerne turbo, czasami taki zestaw śmiga na oryginalnym zasilaczu to mocy 25 Watt. Warto by się zastanowić przy obliczaniu zużycia energii biorąc pod uwagę monitor czy TV, który wciąga około 120W (28 cali). PS ja mam C= 1085S-D2 sądzę ze więcej jak 50W nie łyka z gniazdka.
[#6] Re: Ile mocy pobiera Amiga1200

@Bagheera, post #1

Mała ciekawostka - mi "ciężki" 25-watowy zasilacz z powodzeniem obsługiwał Ami, Apollina 040/40 + 32 mega RAMu i CF jako dysk. Po podłączeniu drugiego dysku ("klasyczny", 80 giga WD, 1 lub 2 talerze) też działało, ale dysk miał tendencje do wyłączania się. Dla spokoju - wywaliłem dysk i kupiłem za 2 piwa zasilacz "lekki" od A500 (chyba 40W).
[#7] Re: Ile mocy pobiera Amiga1200

@ksx4system, post #4

Na +5V goła płyta główna A1200 bierze 1,75A, na +12V ok. 5mA, na -12V 0,5-1mA. Płyta główna A600 na +5V pobierała 2A.

Z obciążeniem typu turbo nie dało już się zmierzyć, ponieważ miernik prądu miał za dużą rezystancję wewnętrzną i nastąpił za duży spadek napięcia - Amiga się nie zabootowała. Ale ZAPEWNIAM, że poniższy config chodzi sprawnie na zasilaczu lekkim od A500 ;) Nawet kiedy czyta CD, HDD i FDD jednocześnie ;)

[#8] Re: Ile mocy pobiera Amiga1200

@Radek, post #7

Do madman15, nie spotkałem się z takim zasilaczem do 500-ki 40W a mam kilka „lekkich” NA marginesie taki by mi się przydał. Co do reszty to w takim razie jak podłączę CD-ROM do mojej 500 Plus pod ten kontroler http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1218 to nie powinno to obciążyć zasilacz na tyle mocno, aby amisia stała się niestabilna. Czy nie wystąpią jakieś problemy z zasilaniem na płycie głównej?? Teraz takie małe spostrzeżenie, jak włączę Amigę to na liczniku do prądu nie widać żadnej różnicy w pomiarach jego (ta tarczka, co się kręci).
[#9] Re: Ile mocy pobiera Amiga1200

@Bagheera, post #1

Witam tak sie składa że ostatnio dla ciekawosci mierzyłem pobierany prąd przez PC i przy okazji zmierzyłem Amigę.
mój konfig:
-A1200 2b?
-apollo 40/40 32MB
-Mediator
-Voodoo 3 3000
-sb128
-fly video tv
-dysk seagate 4.2 GB
-nagrywarka lite on
-zasilacz AT 200 W

prąd mierzony bez monitora 230 volt
praca jałowa 0,30 A
Mp3 0,33 A
pracujący cd (kopiowanie plików) 0,33 A
jakieś demo pod AGA 0,33 A

moi zdaniem zasilacz nawet się nie natrudził w przeciwieństwie do PC
P IV 2Ghz
gdzie np pod czas gry w need for speed prąd był już około 0,48 - 0,50 A. bez monitora.
Pozdrawiam.

[#10] Re: Ile mocy pobiera Amiga1200

@madman15, post #6

Eee... ale to zabrzmiało jakoś irracjonalnie a przynajmniej trochę "głupio" bo przy tym co piszesz to albo mógłbyś dać ten "lekki" zasilacz albo twardego wywalić a Ty od razu jedno i drugie? To już bardzo na zapas dla spokoju było ;)

[#11] Re: Ile mocy pobiera Amiga1200

@Hugen, post #10

Twardy wywaliłem z innego powodu, nieco źle to napisałem. Po prostu nie jest mi potrzebny to jedno, a drugie - chłodzenie Apolla nie pozwala na montaż go w miejscu stacji dysków :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem