[#1]
historia pewnej amigi + whdload
Dawno, dawno temu (czyli jakieś 15 lat) pierwszy raz zobaczyłem u kolegi amigę 1200 - od razu pokochałem ten sprzęt w erze XE/XL i C64 na polskich osiedlach. Poprzez gry mam wspaniałe wspomnienia z tym komputerem - do tego stopnia, że śnił mi się po nocach w latach młodości zamiast tego o czym zazwyczaj śnią młodzi faceci ;). Kiedy uzbierałem trochę pieniędzy chciałem ten komputer od kolegi odkupić - ale sprzedał go wcześniej jakiemuś amatorskiemu grafikowi składającemu artykuły do jakiegoś scenowego zinu, który przepadł...
Jakieś dwa tygodnie temu wędrując po moim osiedlu zobaczyłem wystawioną na śmietnik znajomą klawiaturę - całkiem pożółkłą na rogach i poszarzałą. Nie wiele brakowało a bym nie zauważył... że to ta sama amiga na której grałem 15 lat temu! Skąd wiem, że ta sama? Bo podpisaliśmy się z kolegą pod spodem ;).
Zabrałem ją do domu, rozebrałem wyskrobałem wiaderko brudu ze środka i z klawiatury, umyłem plastiki - nie wygląda może jak nówka (klawisze pożółkły ale panel jak śnieg w słońcu) ale chyba czyściejszej jej nie zapamiętałem :).
Sprowadziłem z allegro zasilacz, myszkę, joystick, jakieś dyskietki DD, monitor i włączyłem - działa! Po 15 latach działa! To jest możliwe tylko na amigach i mac`ach :P. Podłączyłem dysk twardy i cd - sprowadziłem sporo gier z serwisu ebay i noc zaczęła się pod znakiem chaos engine na ruff`n`tumble kończąc :).
Jestem bardzo zadowolony ale zainteresowałem się programem WHDLoad (będę chciał go wkrótce zarejestrować - naprawdę warty swojej ceny) - niestety 2mb pamięci to jak kropla w morzu jeśli chodzi o WHDLoad - chcę używać Amigi do grania, bo dema i bardziej wymagające gry odpalę na Hi-Toro (wiem to bluźnierstwo). Chciałbym się zapytać braci amigowej czy na potrzeby zwykłych gier (nie żadnych potworów w stylu Killing Grounds) pod WHDLoad wystarczy 4mb FAST czy 8mb FAST? Lepiej kupić karty Elbox, Elsat czy M-Tec? Jak już to gdzie? Myślałem o efunzine albo allegro. Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi :).