[#1] historia pewnej amigi + whdload
Dawno, dawno temu (czyli jakieś 15 lat) pierwszy raz zobaczyłem u kolegi amigę 1200 - od razu pokochałem ten sprzęt w erze XE/XL i C64 na polskich osiedlach. Poprzez gry mam wspaniałe wspomnienia z tym komputerem - do tego stopnia, że śnił mi się po nocach w latach młodości zamiast tego o czym zazwyczaj śnią młodzi faceci ;). Kiedy uzbierałem trochę pieniędzy chciałem ten komputer od kolegi odkupić - ale sprzedał go wcześniej jakiemuś amatorskiemu grafikowi składającemu artykuły do jakiegoś scenowego zinu, który przepadł...

Jakieś dwa tygodnie temu wędrując po moim osiedlu zobaczyłem wystawioną na śmietnik znajomą klawiaturę - całkiem pożółkłą na rogach i poszarzałą. Nie wiele brakowało a bym nie zauważył... że to ta sama amiga na której grałem 15 lat temu! Skąd wiem, że ta sama? Bo podpisaliśmy się z kolegą pod spodem ;).

Zabrałem ją do domu, rozebrałem wyskrobałem wiaderko brudu ze środka i z klawiatury, umyłem plastiki - nie wygląda może jak nówka (klawisze pożółkły ale panel jak śnieg w słońcu) ale chyba czyściejszej jej nie zapamiętałem :).

Sprowadziłem z allegro zasilacz, myszkę, joystick, jakieś dyskietki DD, monitor i włączyłem - działa! Po 15 latach działa! To jest możliwe tylko na amigach i mac`ach :P. Podłączyłem dysk twardy i cd - sprowadziłem sporo gier z serwisu ebay i noc zaczęła się pod znakiem chaos engine na ruff`n`tumble kończąc :).

Jestem bardzo zadowolony ale zainteresowałem się programem WHDLoad (będę chciał go wkrótce zarejestrować - naprawdę warty swojej ceny) - niestety 2mb pamięci to jak kropla w morzu jeśli chodzi o WHDLoad - chcę używać Amigi do grania, bo dema i bardziej wymagające gry odpalę na Hi-Toro (wiem to bluźnierstwo). Chciałbym się zapytać braci amigowej czy na potrzeby zwykłych gier (nie żadnych potworów w stylu Killing Grounds) pod WHDLoad wystarczy 4mb FAST czy 8mb FAST? Lepiej kupić karty Elbox, Elsat czy M-Tec? Jak już to gdzie? Myślałem o efunzine albo allegro. Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi :).
[#2] Re: historia pewnej amigi + whdload

@Michal1200, post #1

4MB Fast powinno wystarczyć, ale myślę, że lepiej kupić 8MB Fastu. Dzięki temu gry, które pierwotnie zajmowały dużo dyskietek (np. 10) załadują się prawie w całości do RAMu i szybciej będą się wczytywać.
Jedyne rozszerzenie pamięci Fast, które używałem było firmy Elbox i nie miałem z nim kłopotów. Ale niech wypowiedzą się też inni.

[#3] Re: historia pewnej amigi + whdload

@PopoCop, post #2

Ja do tego co napisał PopoCop dodam jeszcze, że w przypadku tych molochów na wielu dyskietkach, dla których 8 MB nie wystarczy, można nie korzystać z funkcji PRELOAD. Na niektórych grach to działa i gra nie wbija się w całości do pamięci, lecz sukcesywnie doczytuje dane z obrazów dysków.

[#4] Re: historia pewnej amigi + whdload

@mailman, post #3

A jakby Cię naszła chętka na zakup karty turbo, to unikaj kart 040/060. Może i inni jakimś cudem potrafili zestroić sobie WHDLoad z 040/060, ale nie na darmo na EAB ciągle pojawiają się posty ludzi, którzy mają problemy z WHDLoad właśnia na Amigach z kartami 040/060. A już w szczególnośc z Apollo...

[#5] Re: historia pewnej amigi + whdload

@OSH, post #4

Ja nie mam praktycznie żadnych problemów, o ile rozłączę przed uruchomieniem gry Miami (znany problem WHDLoad - wiesza się przy uruchomionym stosie TCP).
[#6] Re: historia pewnej amigi + whdload

@OSH, post #4

A to jest akurat prawda. Dla BPPC 040/060 wymagane są specjalne usprawnienia slave'ów. Najlepsza do WHDLoad nadaje się 030.

[#7] Re: historia pewnej amigi + whdload

@mailman, post #6

Czyli mam idealny konfig do WHDLoada! :)

[#8] Re: historia pewnej amigi + whdload

@madman15, post #5

Ja również z 040 nie mam żadnych probelmów z WhdLoad.

[#9] Re: historia pewnej amigi + whdload

@Hubez, post #8

Jeszcze po prostu o nich nie wiesz lub występujące w nich błędy zostały jakiś czas temu wyeliminowane. Ale jak chcesz się przekonać to spróbuj np.

Alien Breed 2 AGA - kup Rebound Lazer i graj. Powiedz mi kiedy Cię wywali.
Nexus 7 - demo Andromedy. Z tego co pamiętam, to chyba w pewnym momencie robi stop (takich dem jest zresztą więcej)
Overkill - doleć do drugiego świata i powiedz czy widzisz przeciwników
Turrican - poskacz sobie trochę i postrzelaj. Powiedz mi kiedy Cię wywali.
Super Stardust - bez komentarza.
Project X - tutaj już problem został wyeliminowany (sam testowałem slave). W drugim świecie, prawie na końcu gdy pojawiają się kręcące kule rodzące inne kule zawsze wywala.

Na temat problemów 68040 i WHDLoad jest cały długi wątek na EAB. Podkreślam też, że problemy które wymieniłem występują u mnie, na BPPC 040 i znajdują potwierdzenie u innych użytkowników tych kart. Być może na Apollo 040 lub Blizzardach bez PPC problem nie występuje (choć czytałem, że jednak).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem