[#1] Genesis z OS3.9 nie daję rady :(
Witam

Potrzebuje pomocy - nie moge ustawić neta.
Dostawcą jest UPC - dynamiczne IP.
Mam puszczone po routerze i na piecach działa, natomiast nie mogę ustawić GENESISa żeby sam sobie zczytał.

Instaluję soft z 3.9, potem instalacja z płyty XSurfa i mam profil xsurfa, świeci na zielono. IP ustalone defaultowo. Potem jak przestawiam na pobieranie to nie pobiera.
Wyczytałem że trzeba dać klienta DHCP, sciagnąłem , stworzyłem profil ekp, porobilem assigny ale po odpaleniu mowi ze nie moze stworzyc jakiegos pliku, nie znajduje sieci i zamyka sie.

Pomożecie?

[#2] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #1

A jak wbijesz statyczne IP, to nie działa? Ja mam w domu wszystkie IP stałe, mimo, że na ruterze działa DHCP, przydaje się, jak podłącza się jakiś gość z laptopem :)

Po za tym, łatwiej wymieniać pliki, komunikować się, dajesz aliasy adresom ip/komputerom, i nie będziesz musiał sprawdzać jaki adres ma komp akurat, bo chcesz skorzystać z postawionym na PC ftp

Genesis z os 3.9 to nie jest gui na amiTCP?

[#3] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #1

Jeśli jesteś za routerem to ustaw na sztywno adres na taki poniżej lub powyżej zakresu DHCP (nie będzie wtedy konfliktu pomiędzy tym co ustawisz na sztywno a tym co przydzieli DHCP innej maszynie) i inny niż bramka a to już musi działać. Ja mam tak zrobione w domu na piecu i Amidze.

[#4] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #1

Mam neta z UPC. Router i statyczne IP na Genesis OS3.9. Wszystko pięknie działa!

[#5] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Kitech, post #4

Musze się tym pobawić, piszą że w OS3.9 z BB1 działa DHCP... a ja chciałem po routerze jeszcze switch puścić bo mam w pokoju 3 kompy do podpięcia.

[#6] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Kitech, post #4

U mnie tak samo. Z tym, że mam sieć Wi-Fi a pracuję na Pegazie.

[#7] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #5

Co ma switch do dhcp?

[#8] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@11MASTEr, post #7

bo na switchu chyba nie ustawie sztywno ip tak?

[#9] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #8

hub/switch zdaje się nie posada adresu IP, on jest tylko "rozgałęźnikiem", zresztą, poczytaj na wiki :)

[#10] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Bagheera, post #9

Dobra jest tak - mam pulę xxx.xxx.x.100 do 200. Na sztywno ustawiłem 110.
Wpisałem mac karty. ustawiłem w genesisie ten adres ze 110 na końcu.
Mogę sie zalogowac z AMI na router. Ale nie mogę na zadna stronę.
No i co dalej?

[#11] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #10

DNSy wpisales ?
Czy mozesz wejsc na strone po wpisaniu jej IP?
[#12] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #10

ping 212.77.100.101
ping wp.pl

jak 2 nie działa, musisz podać jakieś DNS, jak nie masz go ustawionego, w 1 kolejności wpisz jako DNS adres rutera, jak to nie pomoże, zobacz, czy w konfiguracji rutera są podane DNSy pobrane od ISP, ewentualnie wprawdź pod windą

[#13] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #8

kwestia switcha. jesli ma wbudwany router to raczej w 99% przypadkow da mu sie ustawic stale ip

co do dhcp to popatrzcie na aminet, iirc kiedys tam byl jakis dodatek do genesis, poprawiajacy dzialanie dhcp

Ostatnia modyfikacja: 30.08.2008 12:58:33
[#14] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #10

Rembrand napisał(a):

> Dobra jest tak - mam pulę xxx.xxx.x.100 do 200. Na sztywno
> ustawiłem 110.

powiedzmy że masz sieć 192.168.1.x
router pewnie ma IP: 192.168.1.1 używasz go jako bramki (gate) w genesis
maska pewnie będzie: 255.255.255.0
ip amigi ustawiasz poniżej zakrasu dhcp czyli: 192.168.1.2 do 192.168.1.99
ustawiasz tak żeby nie było przypadkowego konfliktu w innym komputerem który wylosuje ip z dhcp zanim włączysz amigę.
wpisujesz dns 1 i 2, który możesz odczytać w panelu status w routerze, dla każdej sieci jest on inny i bez niego raczej marne szanse że zadziała coś poza siecią lokalną.
Znalazłem gdzieś na sieci dnsy chello: 62.179.1.60 i 62.179.1.61, ale niestety nie mam możliwości ich sprawdzenia.

To już powinno działać... daj znać.

[#15] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Norbert, post #11

Proponuje wpisac to jako DNSy:

208.67.222.222
208.67.220.22

(http://opendns.com)

najlepsze, jakie znam! a uzywalem juz kilku (w tym ch&%$£@ dns mojego dostawcy neta)...

[#16] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@ksx4system, post #15

najpierw niech sproboje dnsy chello. bo zewnetrzne dnsy nie zawsze sa dostepne, i nie koniecznie znaja wewnatrzsieciowe adresy - o ile takie w chello sa. opendns jest fajny jako 3 i kolejny serwer
[#17] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Valwit, post #16

Ustawiłem na sztywno IP, winny był konfigurator instalujący kartę.
Może zrobię z tego artykuł "Moje boje z A4000" coby się inni nie męczyli.

[#18] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Valwit, post #13

Przeciez napisal wyraźnie :"po routerze jeszcze switch puścić bo mam w pokoju 3 kompy"

dhcp :
http://aminet.net/package/comm/tcp/dhcp_amitcp

[#19] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@11MASTEr, post #18

Próbowałes to odpalić?
Mnie się nie udało mimo dwóch dni walki:

1. Trzeba geekgadgets - jedyne archiwum jakie znalazłem na necie:
http://www.mdr.co.uk/mdr/APACHE/
jest notabene uwalone - ostatni plik troff sie nie rozpakuje.

2. Porobiłem assigny, pokopiowałem pliki, wszystko wg readme.

3. Po odpaleniu dostaję komunikat: can't create etc/dhclient.leases

[#20] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #19

"1. Trzeba geekgadgets - jedyne archiwum jakie znalazłem na necie:
http://www.mdr.co.uk/mdr/APACHE/
jest notabene uwalone - ostatni plik troff sie nie rozpakuje."

Mi się rozpakowało pod ubuntu bez problemu.

[#21] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Bagheera, post #20

mnie ani pod ami a ni pod windą - podeślesz mi spakowane?

[#22] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #21

już do CIebie leci na @ z profilu :)

[#23] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Bagheera, post #22

Bomba, a możesz spróbować posadzić to DHCP z aminetu?
Może ty dasz radę.

[#24] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #23

Piernicz to DHCP; ustaw na sztywno i po kłopocie.
Za dużo cudowania i komplikacji z tym jest. Porób sobie aliasy dla maszyn itd. łatwiej odpalisz na sztywno np. vnc, quake itp. niż na dhcp.

[#25] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #23

zrób, jak radzi master, statyczne IP jest lepsze, zapamiętasz który komp ma jaki adres, dasz im aliasy, i masz spokój. Będzie działać bez zbędnego kombinowania, i łatwiej korzystać z usług, jak np ftp, bo nie musisz latać i sprawdzać, jaki komp ma adres, wczoraj miał x.x.168.105 ale dziś mu się dzierżawa skończyła i ma inny -.-, mnie to zawsze wkurzało, dhcp mam w domu tylko dla gości, 2 PCty, SBC, Amy i Voip mają adresy wbite na sztywno. Po za tym, jest tez kwestia przekierowywania portów z zewnątrz. (Nie wiem, jak jest z Twim ISP). Ja dostałem zakres 5 portów. I mogę sobie je rozdysponować. Nie wiem, czemu się tak uparłeś nad tym dhcp.

[#26] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Bagheera, post #25

Dlaczego się uparłem? Obecnie tylko dlatego zeby wiedzieć że się da.
I wkurza mnie że nie umiem tego zrobić. to po pierwsze.
Mam nadzieję że starczy :) jak nie wymyslę jeszcze kilka powodów. Nie bądźcie lenie, postawcie to DHCP co? :)

[#27] Re: Genesis z OS3.9 nie daję rady :(

@Rembrand, post #26

ambitny ^^, i dobrze
może spróbuję, ale nie wiem kiedy, ostatnio jestem deficytowy w czas, ale to chyba choroba cywilizacyjna..

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem