@Andrzej Drozd,
post #15
Trochę się wstydzę ale pomimo to przyznam się, że namiastkę programu do nieliniowej obróbki filmów kiedyś próbowałem robić. To było dosyć śmieszne i miało mieć żałosne możliwości ale fakt jest faktem, że zacząłem coś takiego robić.
Generalnie to był program pisany w BlitzBasicu. Takie sobie systmowe okienko na którym były w graficzny (ale bardzo symboliczny) sposób przedstawione ścieżki z filmami. Można je było przesuwać na listwie czasowej, obcinać, dodawać, nakładać, przenikać, robić różne efekty na każdej z nich. Program w Blitzu to był sam GUI, a wszystkie operacje były wykonywane przez ImageFXa z którym program komunikował się za pośrednictwem ARexxa. Dzięki temu miałby teoretycznie wszystkie graficzne możliwości ImageFXa. Projekt nie przewidywał obsługi dźwięku, wymagał filmu rozbitego na osobne klatki i taki też był wynik jego operacji. Śmieszne to było i się skończyło szybciej niż zaczęło. Jednak już wtedy odczuwałem potrzebę posiadania programu do nieliniówki dla AmigaOS. Nie stać mnie wtedy było na VLabMotion, peceta nie miałem. To musiało być przed rokiem 2000, bo Blitza dotknąłem ostatni raz w życiu chyba w 1999 roku.
Ostatnia modyfikacja: 01.09.2008 10:40:07