[#1] VLab Motion
Jest pytanie. Czy ktoś z Was posiada/posiadał tę kartę? Jakiej wielkości twardego dysku ona potrzebuje do uruchomienia z dedykowanym oprogramowaniem. Więcej niż 1GB??? Chciałbym otrzymać konkretną odpowiedź!
[#2] Re: VLab Motion

@*y, post #1

Ta karta jest do montażu video więc im więcej tym lepiej a 1GB to za mało żeby popracować choć uruchomić się da.
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=303
[#3] Re: VLab Motion

@*y, post #1

W tamtych czasach dedykowane oprogramowanie było na dyskietkach wićc 1GB nie zajmie.
A ile miejsca potrzebujesz na zgrywany materiał to już zależy od ciebie.

Pozdrawiam
[#4] Re: VLab Motion

@Arbuz, post #2

A jesteś pewien??? W żadnych opisach karty nie widzę konkretnej wielkości. Wiem, że na mojej A3000 z twardym >200MB karta nie rusza (komunikat o za małym buforze na twardym dysku) choć już prawie cały dysk jest przeznaczony dla VLabMotion. Wiem też, że bez specjalnych sztuczek karta nie widzi twardego powyżej 4GB, więc wnoszę z tego, że jest to pojemność pomiędzy 200MB a 4GB, ale jaka??? Jakbym miał sterownik IDE to po kłopocie, ale dostanie dysku SCSI, który bez specjalnych przelotek mogę podłączyć do kontrolera na płycie nie jest specjalnie łatwe, a miejscami nie jest tanie, oczywiście w odniesieniu do dysków IDE.
[#5] Re: VLab Motion

@*y, post #4

Nie miałem takiej karty ale stwierdzam to ponieważ na czymś podobnym pracowałem na PC i bez 1GB nie było po co się zabierać do pracy. Może ktoś ci odpowie kto tej karty używał.
[#6] Re: VLab Motion

@*y, post #1

http://www.ppa.pl/artykul-Karta.VLabMotion-1_3_47.html

[#7] Re: VLab Motion

@*y, post #4

Ja miałem taką kartę, ale w całym "zestawie", bo w Draco w obudowie Cube. Jeśli dobrze pamiętam (to było dość dawno), to miałem 6 dysków: 4 x 4GB (na obraz) i 2 x 2GB (na dźwięk). Wszystko chodziło bardzo dobrze (do tej pory nie widziałem tak dobrego sprzętu działającego w analogu). Samo oprogramowanie zajmuje kilkanaście megabajtów danych. To bufor do zgrywania obrazu zajmuje trochę miejsca, ale jak ja miałem ustawione i ile trzeba minimum, to nie pamiętam.

[#8] Re: VLab Motion

@Hellena, post #6

Przepraszam, ale gdzie w tym artykule jest PRECYZYJNA odpowiedź na moje pytanie? Prośba: proszę się nie posiłkować "standardowymi" źródłami o Amidze, te już przewertowałem.
[#9] Re: VLab Motion

@*y, post #8

"Partycja dla jakichkolwiek sensownych zastosowań powinna mieć, powiedzmy, 1GB. Na takiej partycji możemy obrabiać jakieś 10 minut materiału, przy przyzwoitej kompresji rzędu 80%."

moim zdaniem ,to jest wystarczajaca odpowiedz na pytanie jakie zadales :)

[#10] Re: VLab Motion

@*y, post #4

Dyski "bez przelotek" można dostać na allegro w dziale Komputery -> inne -> Apple (ale najwyżej 1-2 giga). Dyski "przelotkowe" (UltraWide) o dowolnej pojemności znajdują się w dziale Komputery -> Serwery i SCSI. Z czystym sumieniem polecam "poleasingową" firmę SCK.

[#11] Re: VLab Motion

@Hellena, post #9

Och zdolność czytania ze zrozumieniem posiadłem dość wcześnie. Moje jednak pytanie nadal brzmi: JAKIEJ MINIMALNEJ ILOŚCI MEGABAJTÓW potrzebuje oprogramowanie karty, żeby zrzucić jakikolwiek obraz. Ten artykuł nic o tym nie mówi. Notabene czytałem go już jakiś czas temu. Powiem jeszcze raz chodzi mi o precyzję, nie odpowiedzi typu: około, im więcej tym lepiej, wydaje mi się, gdzieś słyszałem......
[#12] Re: VLab Motion

@*y, post #11

Hmm wybacz , ale w pierwszym poscie nie pytales o minimalna ilosc .Nie napisales rowniez , ze przewertowales tysiace stron i nic nie znalazles. Malo konkretne pytanie = malo konkretna odpowiedz :) Ja staralem sie tylko pomóc ;)

[#13] Re: VLab Motion

@Hellena, post #12

Spróbuj zrozumieć człowieka, który dłuższą chwilę ma kartę, której za cholerę nie jest w stanie przetestować. Na dodatek dodam, że niemiecki sprzedawca upomina się usilnie o komentarz, a ja tylko wiem, że karta jest wykrywana przez Amigę i jej (karty) scalaki się grzeją!
[#14] Re: VLab Motion

@*y, post #13

V-Lab Motion powinien ruszyć na każdym, wystarczająco szybkim dysku, który widzi Amiga. Jedno minutowa sekwencja wideo zajmuje około 100MB. Jeżeli Movie Shop nie potrafi obsłużyć karty to:
a) karta jest uszkodzona,
b) masz zbyt wolny dysk,
c) za mało FAST,
d) masz jakiś błąd w programie (coś nie tak w preferencjach - może wskazałeś nie tą partycję?),
e) uszkodzone ZORRO,
f) na partycji roboczej masz już jakiś materiał, który zajmuje wolną przestrzeń.

Co do PRECYZYJNEGO określenia minimalnej ilości miejsca wymaganej przez V-Laba to nigdzie raczej nie znajdziesz takiej informacji - z tego prostego powodu, że nikt dotychczas nie wpadł na pomysł, żeby używać tej karty do zabawy (bo jak inaczej nazwać próbę pracy na 200MB ).
Wszelako Movie Shop powinien się uruchomić na takim dysku i pozwolić zrzucić te oszałamiające 2 minuty materiału na niego - pod warunkiem oczywiście, że dysk jest wystarczająco szybki, na przydzielonej partycji jest miejsce (ale skoro nic na tą partycję jeszcze nie zrzucałeś, to ten problem odpada) i masz ok 16MB FASTu do dyspozycji.
[#15] Re: VLab Motion

@*y, post #1

A ja tak z podobnej beczki. Czy jest na Amisystemy jakis soft do liniowej obrobki video?
"Wkelic", "obciac", dodac dżwięk?
[#16] Re: VLab Motion

@Andrzej Drozd, post #15

W dawnych czasach pewna firma obiecywała przeportować na MorphOS-a jeden z takich programów. Nie pamiętam co to był za program i co to była za firma. :) Oczywiście, jak to zwykle w ami-świecie bywa, na screenshotach i zapowiedziach się skończyło. :(

[#17] Re: VLab Motion

@Andrzej Drozd, post #15

Do liniowej, czyli rozumiesz chyba o nakładanie efektów na lecący obraz z innego źródła to masz Skalę. Jak sobie wyobrażasz wklejać w czasie lecenia filmu, bo to jest liniowa obróbka filmu, czyli w trakcie dokładanie na żywo efektów, np. w skali podczas transmisji meczu wyświetlasz nazwiska zawodników, kartki, godziny itp.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2008 08:22:40
[#18] Re: VLab Motion

@Andrzej Drozd, post #15

To co podałeś w przykładzie to właśnie nieliniowa obróbka jest ("Wkelic", "obciac", dodac dżwięk).
[#19] Re: VLab Motion

@Andrzej Drozd, post #15

Trochę się wstydzę ale pomimo to przyznam się, że namiastkę programu do nieliniowej obróbki filmów kiedyś próbowałem robić. To było dosyć śmieszne i miało mieć żałosne możliwości ale fakt jest faktem, że zacząłem coś takiego robić.

Generalnie to był program pisany w BlitzBasicu. Takie sobie systmowe okienko na którym były w graficzny (ale bardzo symboliczny) sposób przedstawione ścieżki z filmami. Można je było przesuwać na listwie czasowej, obcinać, dodawać, nakładać, przenikać, robić różne efekty na każdej z nich. Program w Blitzu to był sam GUI, a wszystkie operacje były wykonywane przez ImageFXa z którym program komunikował się za pośrednictwem ARexxa. Dzięki temu miałby teoretycznie wszystkie graficzne możliwości ImageFXa. Projekt nie przewidywał obsługi dźwięku, wymagał filmu rozbitego na osobne klatki i taki też był wynik jego operacji. Śmieszne to było i się skończyło szybciej niż zaczęło. Jednak już wtedy odczuwałem potrzebę posiadania programu do nieliniówki dla AmigaOS. Nie stać mnie wtedy było na VLabMotion, peceta nie miałem. To musiało być przed rokiem 2000, bo Blitza dotknąłem ostatni raz w życiu chyba w 1999 roku.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2008 10:40:07
[#20] Re: VLab Motion

@*y, post #1

Ja posiadam i używam tą kartę, oczywiście razem z Toccatą, bo bez niej mie ma dźwięku.
Co do zapotrzebowania na twardziela, do im więcej tym lepiej. Oczywiście nie przeskoczysz 4GB, to taki mały nie poprawiony błąd w oprogramowaniu MovieShop. No i oczywiście twardziel najlepiej jak będzie obsługiwany przez SCSI.
[#21] Re: VLab Motion

@*y, post #4

No to wyłącz albo zmień ustawienia dotyczące buforu na twardzielu. W instrukcji obsługi nie ma nic napisane na temat minimalnej wielkości dla MovieShopa. Jedynie co piszą, to że potrzeba średnio 1MB na sekundę materiału w jakości S-VHS.
[#22] Re: VLab Motion

@*y, post #8

A instrukcji obsługi VlabMotiona nie masz?
[#23] Re: VLab Motion

@*y, post #11

Uwaga odpowiadam dokładnie: zrobiłem partycję do zgrywania video o wielkości 1MB i MovieShop normalnie na tym działał. Jeśli można to nazwać normalną pracą :) Ale informacji o braku pamięci nie dostałem.

Tak więc nie wiem o co ci chodzi. Napisz dokładnie jaką masz wersję MovieShopa, jakie masz ustawienia dla Video i Audio, no i jak przydzielasz partycje?
[#24] Re: VLab Motion

@kmilota, post #23

Hurrraaaa!!!! Nareszcie pomocna dłoń.
1) Manuali nie posiadam.
2) Oprogramowanie JUŻ mam (wcale nie było łatwo), w wersji 2.1 (Movie Shop).
3) Sprzęt to Amiga 3000 z 4MB Fast i 2MB Chip (mało???).
4) Twardy: transfer 1,8MB/s, partycja dla Movie Shop 208MB
5) Ustawienia za chwilę....
[#25] Re: VLab Motion

@*y, post #24

ad.1 A szkoda. To gruba przydatna książka. Sprzedający powinien ją dołączyć do dyskietek z instalką MovieShop.
ad.2 Bardzo stare to oprogramowanie. Ja mam V4.8 i trochę niestabilną betę V4.9.
ad.3 Trochę mało. A co z kartą graficzną? Chyba nie będziesz używał MovieShopa na kościach graficznych A3000. Nawet AGA nie jest komfortowa do tego.
ad.4 Bardzo lichy ten transwer jak na SCSI w A3000. To już kontroler IDE wbudowany w płytę A4000 jest szybszy. O jakości S-VHS zapomnij.
[#26] Re: VLab Motion

@kmilota, post #25

Najpierw wyjaśnienie. Brak podanych parametrów konfiguracyjnych to nie jest przypadek. Po prostu po któreś nieudanej próbie przejęcia partycji przez Movie Shop'a, coś zatrybiło i od tego momentu brak jest już tego problemu. Movie Shop działa i zrzuca klatki. A partycję mogę w dowolny sposób przydzielać. Może problemem były znajdujące się na tej partycji pliki??? Czystą część dysku program przydziela bezboleśnie.
Co do sprzętu. Jest to całkiem niedawno kupiona A3000 w wersji dziewiczej, więc rozbudowa jest w toku. Twardziel ma kijowy transfer bo to przecież zabytek jakiś jest (~250MB). Karta graficzna? Jaka karta? A VLabMotion.... powiedzmy, że kupiłem go w wersji totalny OEM, czyli sam sprzęt. Movi Shop stary, ale nie wymagający Kickstartu >3.0. To tyle. Dzięki wszystkim za chęci, a tobie za solidne wsparcie. Myślę, że przydałby się artykuł na temat wykorzystania tej karty, ale od strony "kuchni" z opisem jak radzić sobie z problemami.
[#27] Re: VLab Motion

@*y, post #26

> Karta graficzna? Jaka karta?

Najlepiej CV64.

> Myślę, że przydałby się artykuł na temat wykorzystania tej karty, ale od strony "kuchni" z opisem jak radzić sobie z problemami.

Podczas używania VLabMotion nie spotkałem większych problemów. Tak więc nie wiem co dokładnie można jeszcze napisać. Od siebie powiem tylko tyle:
- szkoda że nie powstał MovieShop dla PPC
- brak obsługi przez MovieShop partycji większych niż 4GB
- brak FireWire (podobno jakiś prototyp powstał, ale nie wszedł do seryjnej produkcji
- szkoda że dla Amig jest tylko wersja pod ZorroII

A tak poza tym to MovieShop ma same plusy, choćby port Arexxa. No i powstało masę oprogramowania współpracującego z MovieShopem. Nawet programik z bibliotekami pozwalającymi zobaczyć partycję MovieShopa przez system Amigi. To strasznie ułatwia konwersję materiału na choćby divxa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem