[#1] GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?
Witojcie

Mam takie pytanie - czy warto zmieniać IDE na SCSI w A4K?
Nie planuję zakupu karty turbo z kontrolerem - (upgradeowałem swoją A3640 do wersji 3.2 i śmiga bez problemu) natomiast IDE deko muli.
Fast ATA ma słaby sens w A4K desktop, zresztą kończą mi się wolne sloty :
(
Takie karty są do nabycia po taniości, czy będzie coś szybciej?
Dyski i napędy (ba nawet DVD) SCSI mam.

[#2] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@Rembrand, post #1

> Mam takie pytanie - czy warto zmieniać IDE na SCSI w A4K?

Tak.

> Fast ATA ma słaby sens w A4K desktop

Dlaczego? Pytam się, bo nie mam, ale się zastanawiam nad zakupem.

A co do SCSI dla A4000, to jeśli nie na karcie procesorowej, to polecam Fastlane Z3 SCSI Card. GVP 4008 jest wolniejsza.
[#3] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@kmilota, post #2

Bo dla mnie fast ata ma sens jak się da ze dwa napędy CD/DVD i ze dwa dyski.
W A4K desktop poprostu nie ma na to miejsca - dwa dyski ledwo ledwo, bo na karcie CPU wiatrak a więcej niż jeden napęd CD/DVD nie da się.

Czyli azaliż jak mawiał św. pamięci imć Waldorff skórka za wyprawkę.
Za IDE przemawia możliwość podpięcia nagrywarki DVD - tej na SCSI nie uswiadczyłem jak dotąd. Za SCSI - brak zawiasu podczas kopiowania - czytania CD/DVD i możliwość podpięcia zewnętrznych urządzeń.

Dysków wielkości 100 giba do ami podpinać nie będę bo nima po co.
Kilka stówek za Fast ata do desktopa wersus 150 za scsi... no ina scsi jeszcze sie ramu doda.

[#4] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@Rembrand, post #1

Nie warto. SCSI staje się powoli zapomnianym standardem. FastATA daje przynajmniej dostęp do nowego sprzętu. Poza tym GVP 4008 też zajmuje slot Zorro. Osiągi ma na poziomie wbudowanego IDE.
[#5] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@Rembrand, post #3

> Bo dla mnie fast ata ma sens jak się da ze dwa napędy CD/DVD i ze dwa dyski.
> W A4K desktop poprostu nie ma na to miejsca - dwa dyski ledwo ledwo, bo na karcie CPU wiatrak a więcej niż jeden napęd CD/DVD nie da się.

Dziwne rzeczy piszesz. Ja jak miałem A4000 w desktopie, to już miałem trzy dyski twarde i nagrywarkę CDRom. Dodatkowo przez moment miałem Oktagona 2008 i na nim twardziela. Jeszcze chciałem wyciągnąć oryginalną stację dyskietek i wsadzić tam twardziela. Tak więc w desktopie miałbym 5 twardzieli i CDRom. Gdybym nie miał UWSCSI, to potrzebowałbym właśnie FastAtę.

Tak więc napis "dwa dyski ledwo ledwo" jest nieprawdziwe. Oryginalny koszyka na dyski w A4000 desktop ma właśnie miejsca na dwa dyski. Trzeci spokojnie przykręcasz sobie w koszyku pod oryginalną stacją dysków.
[#6] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@Rembrand, post #1

W dawnych czasach miało to sens. Było szybsze. Dziś kiedy Amig używa sić hobbystycznie mam wątpliwości. Sam zastanawiam sić nad wywaleniem dysków SCSI i przejściem na karty CF na przelotkach IDE. Bćdzie wolniej ale ciszej a dzisiaj to ważniejsze.
[#7] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@RadoslawF, post #6

Też się nad tym zastanawiałem. Ale za dużo mam w sumie GB aby od razu przejść na CF. A dyski Solid są jaszcze drogie. Ale i tak prędzej czy później wymienię w mojej A4000 mechaniczne dyski na flashowe. tak jak piszesz będzie ciszej. Tylko szkoda że nie ma adapteru z SCSI na CF.
[#8] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@kmilota, post #7

ale jest adapter SCSI-IDE i IDE-CF
[#9] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@kmilota, post #5

Tak więc w desktopie miałbym 5 twardzieli i CDRom. Gdybym nie miał UWSCSI, to potrzebowałbym właśnie FastAtę.

Tak więc napis "dwa dyski ledwo ledwo" jest nieprawdziwe. Oryginalny koszyka na dyski w A4000 desktop ma właśnie miejsca na dwa dyski. Trzeci spokojnie przykręcasz sobie w koszyku pod oryginalną stacją dysków.

Teraz nie ma to znaczenia, bo nie ma potrzeby instalowania pieciu dyskow. Potrzeba miejsca dokladnie na jeden dysk i jeden naped. Pojedyncze dyski i tak sa kilka razy za duze na amigowe potrzeby, napedy sa combo, dane wymienia sie za pomoca USB.
[#10] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@Daclaw, post #9

W wypadku VLabMotion i MovieShopa lepiej mieć dwa twardziele. Ja zawsze uważałem że dwa twardziele to liczba minimalna i w razie jakiejkolwiek awarii twardziela łatwiej odbudować/odzyskać dale na Amidze. Obecnie faktycznie mija się to z celem, bo mogę podłączyć sobie przez USB zewnętrznego twardziela, którego używam jako domowe archiwum dla różnych danych (400GB na razie wystarcza).
[#11] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@kmilota, post #10

Sek, żeby podłączyć 2 hdd i CDroma w A4K to trzeba jeszcze jakiś adapterek na 4 ide? Jakos wolę SCSI chyba, mogę sobie jeszcze na zewnatrz dyski albo napędy puścić. Ech trzeba było A4K tower...

[#12] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@Rembrand, post #11

A czy ja napisałem, że mam to wszystko podpięte do IDE? Prawie od początki miałem w A4000 SCSI. Najpierw faktycznie jeden dysk na IDE i CDRom ATAPI, potem Oktagon 2008 z pierwszym dyskiem SCSI i zewnętrzny ZIP SCSI. A od czasu kiedy mogłem kupić PPC do mojej A4000 mam większość podłączone do UWSCSI (Oktagona 2008 sprzedałem). Obecnie mam dwa dyski UWSCSI, nagrywarkę SCSI, ZIP SCSI zewnętrzny i skaner SCSI. czyli jeszcze mogę podłączyć 8 urządzeń SCSI :)
[#13] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@Rembrand, post #11

> Ech trzeba było A4K tower...

Albo sobie przełóż sam do towerka. Ja byłem leniwy i kupiłem obudowę Mirage i Mediatora PCI 4000. Teraz mam tyle miejsca, że pomieściłem 4 karty w Zorro, 4 karty PCI, 3 twardziele i jeszcze mam miejsce :)
[#14] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@kmilota, post #13

Jak gadałem z Elboxem i mi podali cenę za skrzynkę i mediatora to pobladłem. Co jak co ale skrzynka jest poprostu za droga - bardziej pasuje mi opylić A4K D i kupić towerkę.

Poluję pomalutku na taką, a póki co zkończyłem rekonstrukcję swojej A4K i już się nie wiesza!!! :)))

[#15] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@Rembrand, post #14

Zobacz sobie na tą:

http://www.infoserwis-sklep.pl/wielka-gratka-doslownie-obudowa-a4000t-p-481.html

[#16] Re: GVP 4008 w A4K z 040/25 warto?

@Rembrand, post #14

> Co jak co ale skrzynka jest poprostu za droga - bardziej pasuje mi opylić A4K D i kupić towerkę.

A tam droga. Amiga to takie hobby i już. Ja za zestaw Mirage 4000 PRO (w co wchodzi obudowa, nowy daughterboard i Mediator 4000 PCI) dałem w 2002 roku 1349zł. Nie uważam aby to było drogo, a jestem zadowolony z tego zakupu do teraz.
A nie wiem jak teraz, ale wtedy A4000T nie można było dostać.

W sklepie Elboxu faktycznie zestaw Mirage 4000 PRO kosztuje dużo bo 490,95euro, czyli po dzisiejszym kursie 1649,5 zł.

Ostatnia modyfikacja: 06.09.2008 14:23:51
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem