[#1] adapter CF-IDE 2.5
Witam wszystkich

Mam następujący dylemat. Zakupiłem ostatnio adapter CF-IDE 2.5, kartę Kingston 1GB oraz kabelek 2.5 który mi właśnie przyszedł. Myślałem że wszystko będzie bez problemu pasować a tutaj niespodzianka… taśmę nie da się podłączyć ponieważ z jednej strony jeden pin jest „zaślepiony”. Więc mam następujące pytania:

1. Czy to normalne że taśma 2.5 ma 1 pin „zaślepiony” ?
2. Czy kupiłem zły adapter CF (44 pinowy- żeński) ?
3. Co mogę w takiej sytuacji zrobić ;/ ( jedyne co mi przychodzi do głowy to usunąć ten pin na adapterze ;) tylko nie wiem za co odpowiada… ) ??

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam!

Załączam zdjęcia :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0acef670bf0c3054.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d221acf54ceedb9d.html

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2008 14:06:59

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2008 14:08:21
[#2] Re: adapter CF-IDE 2.5

@emeliot, post #1

To ja Ci tak napisze: Wez cos ostrego natnij zaslepiony pin z jednej, z drugiej i wygrzeb np igla dziurke w tej wtyczce. Nie rwij adaptera bo to bez sensu, lepiej dopilowac wtyczke:).

[#3] Re: adapter CF-IDE 2.5

@emeliot, post #1

dokladnie, fazior dobrze pisze - mialem dokladnie taki sam przypadek. to co jest we wtyczce na tasmie mozna wydlubac (to taka malutka "zatyczka") i wszystko dziala ok.
[#4] Re: adapter CF-IDE 2.5

@emeliot, post #1

Ten pin za nic nie odpowiada, możesz go w adapterze odgiąć/usunąć. Ja tak zrobiłem w FastATA, tyle że z taśmą 40pin (w nowych taśmach identyczna sytuacja).
[#5] Re: adapter CF-IDE 2.5

@madman15, post #4

Dziekuje wszystkim bardzo za pomoc :) wydrążyłem dziurke i wszystko sie fajnie podłączyło. Jednak mam nastćpny problem ;/ Sformatowałem poszczególne partycje które utworzyłem i zabrałem sie do instalacji Workbencha 3.1 (zrobiłem to po prostu sposobem że skopiowałem z dyskietki wszystkie pliki). Powinno wszystko wystartować ale startuje shell i nic dalej sie nie wczytuje. Chciałem ponownie spróbować zainstalować system normalnie ale dyskietka Install czyta chwilć i zatrzymuje sie na tym samym okienku shella nie wczytując Workbencha. Patrzyłem w menu bootowania i widać tam wszystkie partycje a moja CF0 na którą skopiowałem system ma też właściwoć boot. Co moge teraz z tym fantem zrobić ?? Myślałem że może jakoś odpalić z shella komendą workbencha (niestety nie znam komend) ale nie znalazłem nic na ten temat na necie. Pozdrawiam serdecznie i prosze o pomoc :)
[#6] Re: adapter CF-IDE 2.5

@emeliot, post #5

Wklep w to CLI:

loadwb

następnie naciśnij enter i po chwili wpisz:

endcli
i znowu enter.
Jeżeli okno cli zniknie i pojawi się Workbench to jesteś w domu. Jeżeli wyświetli się w CLI komunikat w stylu: "loadwb: Unknown command" to znaczy, ze nie przegrałeś polecenia LoadWB. Znajdziesz je na dyskietce Install w katalogu C. Jednak to, że dyskietka Install się nie wczytuje (nie ładuje się Workbench) może oznaczać, że jest uszkodzona.
Gdy już będziesz miał to polecenie na dysku sprawdź czy jest ono wstawione do Startup-Sequence tak pod koniec pliku. S-S znajduje się w katalogu S.
[#7] Re: adapter CF-IDE 2.5

@APC74, post #6

Dzieki Ci bardzo :)) Już pierwsza komenda pomogła ;) Próbowałem dalej z Workbenchem 3.1 ale ciągle było to samo... (widocznie kiedyś działające dyski w przeciągu roku sie uszkodziły ;/) spróbowałem z dyskiem Workbench 2.1 i system zaczął startować normalnie :)) Jeszcze raz dziekuje bardzo za pomoc i pozdrawiam :) !!
[#8] Re: adapter CF-IDE 2.5

@emeliot, post #5

WB 3.1 jest na sześciu dyskietkach. Na dyskietce Install masz plik instalatora
na który wypadało by kliknąć i postępować zgodnie z instrukcjami.

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek
[#9] Re: adapter CF-IDE 2.5

@emeliot, post #5

Z tego co pamiętam system możesz wystartować tylko z dyskietki "Workbench". Po załadowaniu zmieniasz dyskietkę na "Install" i otwierasz instalator na niej się znajdujący.
Dodam że nigdy tak nie instalowałem systemu z braku tej dyskietki - do A1200 bez HD z systemem 3.0 nie dodawali jej. Zawsze kopiowałem wszystko na dysk systemowy i działało.
[#10] Re: adapter CF-IDE 2.5

@madman15, post #9

Wystartujesz system z dyskietki Install.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem