[#1] Problem z HDD
Witam. Mam w Amidze 1200 HDD samsung 2.1 GB podzielilem go na partycje HD0 = 500 MB, HD1 = 1.6 zainstalowalem sys i wszystko ladnie tylko ze jak naladuje troche plikow na HD1 to po jakims czasie wywala mi "Validation error ..." czy jakos tak i dysk przy starcie systemu dlugo rzezi. Ta sama historie mialem z dyskiem WD 3 GB podzielonym: HD0 = 500 i HD1 = reszta... Pewnie to moja wina (zle partycjonuje??) Czy ktos moglby mi to wytlumaczyc ?
[#2] Re: Problem z HDD

@czeci, post #1

Trudno powiedzieć skąd ten problem, jaki masz filesystem? FFS? Zrezygnuj z niego na rzecz SFS
[#3] Re: Problem z HDD

@Brodek, post #2

Tak FFS. Wlasciwie to nawet nie wiedzialem ze sa rozne filesystemy na amidze wiec nie zwracalem na to uwagi. Dzieki wielkie !!
[#4] Re: Problem z HDD

@czeci, post #3

A cha i jeszcze jedno jakim proramem zalozyc ta partycje SFS bo w HDtoolBox nie znalazlem ??
[#5] Re: Problem z HDD

@czeci, post #4

Własnie Hdtoolboxem sie zakłada tylko sciagnij sobie z aminetu SFS'a przegraj plik do katalogu L: i potem masz opcje "add file system" co do ustawień file systemu to poczytaj w pliku dostępnym z archiwum.
[#6] Re: Problem z HDD

@Brodek, post #5

Wlasnie HDToolboxem. Na poczatku sciagnij najnowszego SFSa (SmartFileSystem) z Aminetu i wrzuc odpowiednie pliki do katalogow systemowych (miedzyinnymi SmartFileSystem do L:), nastepnie w HDToolboxie zaptaszkuj "advanced options" i wejdz do "Add/Update". Nastepnie zaznacz "Add New File System" i wpisz: l:smartfilesystem. Wszystko potwierdz i zgraj. Nastepnie najlepiej zrob reset, poczym ponownie wejdz do HDToolboxa i nacianij "Change" oraz zmien filesystem na SFS0.
[#7] Re: Problem z HDD

@Andrzej Drozd, post #6

Aha, tylko pamietaj ze zmieniajac filesystem stracisz wszystkie dane na partycji. Nie pomyl takze partycji.
[#8] Re: Problem z HDD

@czeci, post #3

Są 3 filesystemy: PFS, SFS i FFS.
FFS nie sprawia problemów o ile ktoś nie resetuje podczas zapisu itp. Ale SFS jest lepszy (chociaż nie wiem czy na partycję systemową;)). Instalacja jest bardzo prosta, jakbyś miał problemy to zajrzyj na moją stronę www.fast.ltd.pl, opisałem tam jak zainstalować SFS na dysku.
[#9] Re: Problem z HDD

@szulu, post #8

Juz zrobilem partycje SFS :)
Tylko zastanawialem sie czy mozna sobie tak poprostu wylaczac kompa powerem czy jest cos co mi ladnie zaparkuje dysk ???

ps. nie resetuje ani nie wylaczam kompa w czasie zapisu.
[#10] Re: Problem z HDD

@czeci, post #9

Nowsze dyski nie parkują. Możesz wyłączać Ami powerem w każdej chwili (o ile oczywiście dysk nie pracuje, bo wtedy jest to niewskazane). Zresztą inaczej w większości wypadków ciężko jest wyłączyć;).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem