[#1] zakłócenia obrazu
Nie zauważyłem czy ktoś poruszył ten problem - podczas czytania z dyskietki/cd albo z twardego dysku na monitorze/telewizorze pojawiają się zakłócenia - kiedy nic nie jest doczytywane obraz jest stabilny bez zakłóceń - czy jest to normalnie? Jaka może być tego przyczyna? Jak temu zaradzić? Komputer to Amiga 1200 + 4MB FAST.
[#2] Re: zakłócenia obrazu

@Michal1200, post #1

O ile dobrze pamiętam, któraś wersja mobo A1200 tak ma, a lekiem na to jest hack na Aminecie. Czyli bez lutowania się nie obejdzie.

[#3] Re: zakłócenia obrazu

@5h00n4y, post #2

Jeśli to możliwe mógłbym prosić o dalsze szczegóły na temat tego hacku? Podczas niektórych gier odpalanych z HD albo WHDLoad takie "duszki" bardzo przeszkadzają.
[#4] Re: zakłócenia obrazu

@Michal1200, post #3

Sprawdz to:
http://aminet.net/package/docs/hard/flickfix
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/A1200_Mobo_fix/a1200_mobo_fix.html

Ostatnia modyfikacja: 06.09.2008 20:09:08
[#5] Re: zakłócenia obrazu

@Norbert, post #4

Dzieki serdecznie - dam znać czy wszystko w porządku jak tylko się za to zabiore OK
[#6] Re: zakłócenia obrazu

@Michal1200, post #5

Przyjedzie do mnie kuzyn z lutownicą i się tym zajmie :) swoją drogą taki błąd nie świadczy dobrze o firmie commodore - jakby sami nie mogli zaaplikować takiego kondensatorka...
[#7] Re: zakłócenia obrazu

@Michal1200, post #6

W nowszych modelach nie ma takiego błędu. Tak więc poprawili swój błąd :)
[#8] Re: zakłócenia obrazu

@kmilota, post #7

No własnie po rozkręceniu amigi okazało się, że ktoś już się bawił w aplikację takiego fixa z tym, że nieudolną - wypalił lakier i zamiast ścieżek jak na schemacie czy zdjęciach mam tylko czarny spalony lakier i nic nie widać. Czy da się jeszcze cokolwiek z tym zrobić? Może lepiej po prostu kupić inną wersję płyty (albo i całą amigę 1200) taką w której robienie fixów nie będzie potrzebne. Moja wersja płyty to 1D1 - czy są jeszcze inne wersje płyty z tym błędem?

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2008 14:05:08
[#9] Re: zakłócenia obrazu

@Michal1200, post #8

Z czystej ciekawości pytam czy ktoś wie jakie wersje płyty głównej miały ten problem i w jaki sposób można sprawdzić jaką wersje płyty głównej się posiada nie "rozkręcając" komputera ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem