[#20]
Re: zasilacz ATX z przycisku włączany
@APC74,
post #2
Panowie, COMPAQ roztrzaskany!
Jakkolwiek to brzmi...
Otóż 13 pin + 14 pin - PS_ON Power Supply On + Ground, to zgodnie potwierdziło się, co też skutkowało krótkotrwałym uruchomienim i dalej, jak APC74 pisał :
To jest OK. Znaczy się, że zasilacz czeka na odpowiedź z płyty głównej, czy napięcie jest w porządku. Gdy nie dostaje tej informacji (PWR_OK nie jest zwarty z masą) to się wyłącza - takie standardowe zabezpieczenie elektryczne zasilacza.
Problem był z tym drugim połączeniem, to jest PWR_OK + Ground. Jako że pora odpowiednia do analiz, to rozebrałem sobie 300W (zewnętrznie, m.in nalepka wygląda jak te 200W w EBox) i zacząłem porównywać/analizować/wąchać... a specem - elektronikiem, to ja nie jestem. Zaciekawił mnie kabel szary wlutowany w miejsce tego 300W o nazwie - PG, który łączył się z masą na wtyczce 300W.
No to szukam, czegoś podobnego w Compaqu i tutaj widzę miejsce lutownicze i nazwę, która targa myślami : POK.
Zatem mówię, łączę ten POK kabelem razem z tą czarną GROUND spode pina numer 7. Myślę sobie musi zadziałać, a jak nie, to będzie fire in the hole w chaci... zatem lodówki i inne z gniazdek... i pod sieć...
SUKCES.
Dla was fachurów amigowych, co to nie jeden zasilacz operowali, to masełko, ale ja i taka chirurgia, to jazda bez trzymanki :D
Tak, czy siak zasilacz rozgryziony i w kolejnych dniach można już coś dalej kombinować.
Podzękowanie dla APC74, za błyskawiczną reakcję, pomoc i dalsze wsparcie-drapanie!
Ostatnia modyfikacja: 06.10.2008 00:00:35