[#1] zasilacz ATX z przycisku włączany
No właśnie, mam stary CD-Rom od A1200 z dwoma przyciskami, gdzie mógłbym sobie sterować odtwarzaniem płyt audio, ale teraz chodzi o zasilenie tego.
Leży u mnie jakiś zasilacz ATX i teraz jak wmontuje do niego caly mechanizm z przyciskiem, wyjęty z zepsutego AT, odpowiednio połączę, to czy wówczas uzyskam zamierzony efekt? Czy takie coś idzie zrobić ?
[#2] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dave, post #1

Żeby przerobić zasilacz z ATX na AT (czyli taki, który po naciśnięciu przycisku na jego obudowie od razu się włącza) musisz zewrzeć, znajdujące się we wtyczce zasilania płyty głównej, PS_ON (Power Supply On) z masą (Ground).
Tu masz rysunek i rozpiskę sygnałów we wtyczce:

http://www.hardwarebook.info/ATX_Power_Supply

Czasami konieczne jest zwarcie PWR_OK (Power Ok) z masą - właściwie to nawet dosyć często - spotkałem się (jak na razie) tylko z jednym PSU, który nie wymagał tego.

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2008 13:17:00
[#3] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@APC74, post #2

No dobra, zewrę to, i wówczas jak to będzie z włączaniem/wyłączaniem go ? Chodzi o zestaw zasilacz + CD-Rom, nic więcej. Jakiś włącznik gdzieś wrzucić ? Czy tylko jak kabel dam do gniazdka to już załączy ?

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2008 13:34:09
[#4] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dave, post #3

Już łapie :)
[#5] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@APC74, post #2

Kurczę, jest dziwny dla mnie problem. Otóż:

jak zewrę jedynie: PS_ON (Power Supply On) z masą (Ground) , to zasiłka po doprowadzeniu prądu startuje na kilka sekund po czym się wygasza.

jak zewrę, to co wyżej + PWR_OK (Power Ok) z masą, to zasilacz po doprowadzeniu prądu - milczy.

O co chodzi ? I jak połączyć, żeby po włożeniu kabla do sieci, zasilacz wystartował i pracował ?

Ostatnia modyfikacja: 05.10.2008 15:51:48
[#6] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dave, post #5

Jesteś pewien, że spinasz właściwe kabelki? Nigdy nie miałem z tym żadnych problemów a "przetestowałem" to na wielu zasilaczach - kiedyś w pracy sprawdziłem wszystkie zasilacze na "szrocie" w poszukiwaniu porządnego (dającego najlepsze napięcia) dla Amigi.
Spinasz kabel w szarej izolacji z czarnym i zielony z czarnym?

EDIT: Bo zapomniałem
jak zewrę jedynie: PS_ON (Power Supply On) z masą (Ground) , to zasiłka po doprowadzeniu prądu startuje na kilka sekund po czym się wygasza.

To jest OK. Znaczy się, że zasilacz czeka na odpowiedź z płyty głównej, czy napięcie jest w porządku. Gdy nie dostaje tej informacji (PWR_OK nie jest zwarty z masą) to się wyłącza - takie standardowe zabezpieczenie elektryczne zasilacza. Po zwarciu PWR_OK i PS_ON z masą zasilacz ATX będzie się zachowywał jak zasilacz starego typu (AT). Czyli po włączeniu go do gniazdka nastąpi automatyczny start. Jeżeli nic takiego się u Ciebie nie dzieje - to albo zwarłeś niewłaściwe kable, albo z zasilaczem jest coś nie teges.

Ostatnia modyfikacja: 05.10.2008 16:28:47
[#7] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@APC74, post #6

To jest taka zasiłka COMPAQ z 1 gniazdem, coś w tym stylu o mocy 145 W.

http://www.censuspc.com/imagesThumbnail/t_1785.jpg

Zwarte, jak powinno być, zasilacz cisza, jedynie lekko ruszy śmigłem.
Jak zwarta jest jedynie PowerON + ground , wtedy wlasnie rusza i wylacza się...
Kable zwieram 13 i 14... licząc w obie strony, na przemian. Wtyczka 20 pin.

Coś mi się zdaje, że chyba źle łączę PWR_ok + masa... tzn, jakie konkretnie trzeba połączyć, bo ja łączę 7 i 8 pin.
No i 13 i 14 pin, dla Power Supply On + Ground.

Jeśli według tego co podałeś w linku.

Ostatnia modyfikacja: 05.10.2008 16:56:14
[#8] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dave, post #7

No ale kolega podaje ci żeby jeszcze 8 do masy zewrzeć.
[#9] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dziadziomiecio, post #8

Coś mi się zdaje, że chyba źle łączę PWR_ok + masa... tzn, jakie konkretnie trzeba połączyć, bo ja łączę 7 i 8 pin

No ale kolega podaje ci żeby jeszcze 8 do masy zewrzeć.

czyli mam połączyć 7 (ground) i 8 (Power Ok) razem i dodatkowo 8 z masą, jeszcze ?
[#10] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dave, post #9

Sorki. Moja wina. Wyraziłem się niejasno - wszędzie, gdzie pisałem masa chodziło mi o Ground, czyli kable w czarnych koszulkach (piny: 3, 5, 7, 13, 15, 16 i 17). Nie musisz spinać tego dodatkowo z masą (w sensie z obudową zasilacza).
[#11] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@APC74, post #10

Czyli układ:

13 pin + 14 pin
oraz
7 pin + 8 pin

powinny dać efekt działania zasilacza. Akurat ten zasilacz "compaqowy" pochodzi z "compaqowego" składaka, gdzie wszystko jest "compaq", więc cholera wie, czy czegoś po "compaqowemu" nie ma pozamieniane...

Zatem powyższe połączenie = cisza zasilacza + chwilę drgnie wiatraczek.

Samo połączenie 13 pin + 14pin = zasilacz załącza i za 2 sekundy wyłącza. Mam jeszcze noname'a 300W nie compaqowego, zatem zamienię chyba się z tym. Chociaż spojrzę na płytę od tego PIII (chipset BX), jak zworka PowerON wygląda...
[#12] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dave, post #9

jakoś tak dwa razy się wysłało....

Ostatnia modyfikacja: 05.10.2008 18:57:23
[#13] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dave, post #11

Z Twojego opisu wynika, że łączysz prawidłowo. A możesz rozebrać tego compaqa? Zwykle na płycie zasilacza są opisy sygnałów przy kablach - miałbyś pewność, że robisz dobrze.

Zaraz wyszperam jakiś zasilacz na strychu z zrobię fotkę.
[#14] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@APC74, post #13

Minimalnie się różnią układem wycięć, ten ma kolumny, u mnie ich nie ma...reszta identyczna.

http://www.hcditrading.com/Shop/Control/Product/fp/vpid/879633/vpcsid/0/SFV/29664

A że zapytam, takiemu 300W wyjąć całkiem śmigło i da radę pracować jedynie pod CD-ROMem? W sumie mój znajomy tak używał 200W od Infinitivki. On był po naprawie wcześniejszej, potem mu przekazałem i na układzie z CD, pracował ok, bez coolera.

EDIT: noname 300W, idzie bez zająknięcia na układzie, jakim kazałeś robić, czyli 13pin +14 pin oraz 7 pin +8 pin.
Zatem "compaq" ma pokręcone to wszystko :D

Ostatnia modyfikacja: 05.10.2008 19:16:43
[#15] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dave, post #14

[#16] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dave, post #14

Fotka PSU ATX -> AT

Pewnie, że da - ja ze 150W wyciągnąłem i działały na tym bez problemów dwa HD i CD-RW w Ami. I nawet się nie grzał. :D
[#17] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dave, post #15

Stare IBMy też są niezłe - mieliśmy w pracy taki jeden, w którym wszystko było niestandardowe - nawet pamięci chociaż wyglądały jak zwykłe, normalne SDRAMy to komputer nie widział innych, tylko te z logiem IBM.
Gdy zaszła potrzeba niewielkiej przeróbki komputera (dokupić trochę pamięci i szybszą kartę graficzną, bo program do projektowania wnętrz się żółwił) to IBM rzucił taką cenę za te części, że bardziej opłacalne było kupienie nowego komputera (składaka). :(
[#18] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@APC74, post #2

APC74 napisał(a):

> Żeby przerobić zasilacz z ATX na AT (czyli taki, który po
> naciśnięciu przycisku na jego obudowie od razu się włącza)
> musisz zewrzeć, znajdujące się we wtyczce zasilania płyty
> głównej, PS_ON (Power Supply On) z masą (Ground).

> Czasami konieczne jest zwarcie PWR_OK (Power Ok) z masą -
> właściwie to nawet dosyć często - spotkałem się (jak na razie)
> tylko z jednym PSU, który nie wymagał tego.
Pierwsze słyszę. Ja nie spotkałem jeszcze ani jednego.
Faktycznie myk z sygnalem Pwr_OK (Power good) wygląda tak, że zasilacz po ustabilizowaniu jakości sygnałów (prądu i napięć) wysyła sygnał Power_OK (stan wysoki -około 5V) w tym momencie płyta odbierając ten sygnał włącza całego kompa itp. itd.
W przeciwnym wypadku tzn. gdyby płyta zbyt szybko uruchomiła się, sytuacja ta mogła by doprowadzić naprawdopodobniej do uszkodzeń.

Ostatnia modyfikacja: 05.10.2008 21:09:53
[#19] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@APC74, post #16

Do tachich obliczeń służy kartka papieru lub darmowe kalkulatory (online) obliczające potrzebną moc do obsługi podpiętych urządzeń.

[#20] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@APC74, post #2

Panowie, COMPAQ roztrzaskany!
Jakkolwiek to brzmi...

Otóż 13 pin + 14 pin - PS_ON Power Supply On + Ground, to zgodnie potwierdziło się, co też skutkowało krótkotrwałym uruchomienim i dalej, jak APC74 pisał :

To jest OK. Znaczy się, że zasilacz czeka na odpowiedź z płyty głównej, czy napięcie jest w porządku. Gdy nie dostaje tej informacji (PWR_OK nie jest zwarty z masą) to się wyłącza - takie standardowe zabezpieczenie elektryczne zasilacza.

Problem był z tym drugim połączeniem, to jest PWR_OK + Ground. Jako że pora odpowiednia do analiz, to rozebrałem sobie 300W (zewnętrznie, m.in nalepka wygląda jak te 200W w EBox) i zacząłem porównywać/analizować/wąchać... a specem - elektronikiem, to ja nie jestem. Zaciekawił mnie kabel szary wlutowany w miejsce tego 300W o nazwie - PG, który łączył się z masą na wtyczce 300W.
No to szukam, czegoś podobnego w Compaqu i tutaj widzę miejsce lutownicze i nazwę, która targa myślami : POK.

Zatem mówię, łączę ten POK kabelem razem z tą czarną GROUND spode pina numer 7. Myślę sobie musi zadziałać, a jak nie, to będzie fire in the hole w chaci... zatem lodówki i inne z gniazdek... i pod sieć...

SUKCES.

Dla was fachurów amigowych, co to nie jeden zasilacz operowali, to masełko, ale ja i taka chirurgia, to jazda bez trzymanki :D

Tak, czy siak zasilacz rozgryziony i w kolejnych dniach można już coś dalej kombinować.

Podzękowanie dla APC74, za błyskawiczną reakcję, pomoc i dalsze wsparcie-drapanie!

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2008 00:00:35
[#21] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@Dave, post #20

No to super. OK Gratulacje. Teraz to już z górki będzie. :) Trochę żal byłoby używać 300W (za przeproszeniem Faziora ;) ) krowy do zasilania jednego CD-ROMa.

Tak, czy siak zasilacz rozgryziony i w kolejnych dniach można już coś dalej kombinować.
No to w następny weekend budujemy turbo do Twojej Ami? ;)
[#22] Re: zasilacz ATX z przycisku włączany

@APC74, post #21

a nie lepiej

http://allegro.pl/item446297789_adapter_usb_2_0_to_ide_2_5_3_5_hdd_dvd_cd_ak99.html

cos takiego dla samego zasilacza? ... zasilacz marnej jakosci ale CD spokojnie uciagnie i elegancko tak i w obudowie ... ale co kto lubi ...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem