[#1] Pytania odnośnie A1200
Witam, poniewaz mam problemy z moja A500 a nie moge jej rozebrać poniewaz mam w pelni nie sprawne rece a od strony technicznej nie znam sie na niej, postanowilem kupic A1200 i teraz stąd moje pytania

- Czy A1200 jest mniej awaryjna niz A500 jezeli ma sie twardy dysk i system operacyjny?

- Czy A1200 jest bardziej wytrzymala jesli ja normalnie (tylko do gier) uzywam?

- Czy jezeli nie jestem w stanie rozebrać amigi ani nic przy niej robic to mi sie oplaca ja kupowac? czy sobie dac z nia spokoj?

prosze o pomoc

z gory bardzo dziekuje

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2008 13:23:58
[#2] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #1

Czy A1200 jest mniej awaryjna niz A500 jezeli ma sie twardy dysk i system operacyjny?

Prawdopodobnie bedzie Ci latwiej zapanowac nad A1200, gdyz A500 paczatkowo nie miala miec dysku twardego, a to z kolei odcisnelo sie na ubytkach w systemie. Zdecydowanie wygodniejszym rozwiazaniem wedlug mnie jest A1200.

Czy A1200 jest bardziej wytrzymala jesli ja normalnie (tylko do gier) uzywam?

Z ta wytrzymaloscia to roznie bywa. Nie sprecyzowales o jaka wytrzymalosc chodzi. Technicznie rzecz biorac A1200 jest nowsza konstrukcja, a co za tym idzie sprzet jest mlodszy od A500 i raczej bardziej zywotny. Jednak nie mozna jednozacznej odpowiedzi postawic. Wszystko zalezy od konkretnego egzemplarza.

Czy jezeli nie jestem w stanie rozebrać amigi ani nic przy niej robic to mi sie oplaca ja kupowac? czy sobie dac z nia spokoj?

To zalezy co chcesz z nia zrobic. Jezeli ma to byc model tylko z dyskiem, ktory ma byc zamontowany fabrycznie to raczej nie bedziesz musial nic grzebac. Warto jednak zwrocic uwage na to iz takie modele sa dosc drogie, a dyski, ktore sa montowane w takich wydaniach A1200 maja swoje lata i prawdopodobna awaryjnosc tego elementu wzrasta.

Ogolnie to zachecam do zakup takiego komputerka jezeli sie patrzy przez pryzmat starych gierek. Duzo rozrywki i radochy w tym temacie amiga moze dac. Ostatecznie mozesz pozostac przy UAE na pececie.

Od siebie moge dodac tyle, ze moze w twoich okolicach jest jakas AmigOwca ;), ktora ewentualnie pomoze w montazu takiego dysku, badz czegos innego. Powodzenia zycze! :)

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2008 13:48:38
[#3] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #1

A co z Twoją Amigą jest nie tak?

Kupując a1200 i dokładając do niej dysk, to i tak musisz ją rozebrać, co do awaryjności, oba sprzęty mają swoje lata, zalezy na jaki egzemplarz trafiłeś, i tak nie wiadomo, co kiedy może się zepsuć :D

Dokładając dysk i instalując system, przydało by się jakieś rozszerzenie pamięci, min 4MB fastu, to też trzeba włożyć od spodu pod klapką.

Napisz, skąd jesteś, może ktoś zaoferuje Ci osobistą pomoc.

[#4] Re: Pytania odnośnie A1200

@Bagheera, post #3

Nie musi rozbierać Amigi 1200, obecnie w większości mają zamontowany dysk twardy i można kupić od razu skonfigurowaną.

[#5] Re: Pytania odnośnie A1200

@Bagheera, post #3

Ja pochodze z sosnowca ale wysyłam do uzytkownika Pyzio zawsze Amige gdy cos jest z nia nie tak z moja A500 jest niby wszystko OK ale nie moge kopiowac do stacji nowych plikow adf bo kiedy zaczyna sie kopiowanie i 1 kwadracik to mi na PC wyskakuje Nieznana komenda.
Tak mam i na PC i na laptopie kilka miesiecy temu kopiowalo mi adf bez problemu, a na dodatek wczoraj przestała mi czytac gre Cool Spot. Moze ktos mial takie problemy z AE? dodam ze do RAM DISK mi adfa kopiuje bez problemu. Do stacji nie chce a czyta normalnie pozostala czesc dyskietek.
[#6] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #5

Opisz dokładniej to kopiowanie, krok po kroku co robisz, bo trochę ciężko się połapać i wysnuć jakieś wnioski.

[#7] Re: Pytania odnośnie A1200

@PopoCop, post #6

wiec tak kupiłem nowe dyskietki Verbatim oraz bardzo dobre joye i w koncu moge grac.

Postanowilem zgrac sobie nowe gry na amige, wiec wlaczam Amige, wkladam do stacji dyskietke z Worbenchem 1.3 potem Amige Explorer po zaladowaniu na amidze moj pc ja wykrywa.

Gdy chce skopiowac plik adf do stacji rozpoczyna sie kopiowanie jest 1 kwadrat na pasku w pc po czym pozniej wyskakuje mi blad Unkown Command czyli nieznana komenda.

Oczywiscie wkladam czysta dyskietke do stacji, probowalem nawet skasowac kopie Amigi Explorer kopiujac na ta dyskietke adfa ale jest to samo i tak z kazda dyskietka ktora nie wsadze jest ten sam komunikat.

A Amiga czyta normalnie wszystkie dyskietki zawsze bez problemu.
[#8] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #7

Postanowilem zgrac sobie nowe gry na amige, wkladam do stacji dyskietke z Worbenchem 1.3

To jest niemożliwe. Dwa podkreślone wyrażenia się wzajemnie wykluczają. :D ;)

[#9] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #7

Piszesz, że Amiga bez problemu czyta dyskietki, ale czy też je zapisuje?
Czy te dyskietki wcześniej były formatowane na Amidze?

[#10] Re: Pytania odnośnie A1200

@PopoCop, post #9

nie wszystkie ale nawet probowalem kopie Amige Explorer skasowac nagrywajac adfa i to samo i mi ani jednej dyskietki noie chce PC Skopiowac do Amigi wiec sie wkurzylem i postanowilem kupic 1200 ale nie wiem czy tez nie bede miec z nia czasem problemow :( ale bak adfa przenosze do RAMDISK to go kopiuje mam jakas stara wersje x-copy i tam formatuje

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2008 16:14:13
[#11] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #7

Te nowe dyskietki to HD, i zalepiasz im dziury, żeby były widoczne jako DD, tak?

[#12] Re: Pytania odnośnie A1200

@Bagheera, post #11

tzn nie do końcxa bo tego nie musiałem robic tzn wiem ze sie powinno ale zawsze nagrywalem na 2 dziurkach i na DD też nagrywałem i to samo:/

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2008 18:05:06
[#13] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #12

Jeszcze 2 pytania:

1) jak formatowałeś dyskietki w XCopy, to potem były w porządku? Tzn. czy taka dyskietka była przez Amigę widziana, np. na ekranie Workbencha, po włożeniu dyskietki pokazywała się ikona z jej nazwą?

2) Czy nagrywałeś pliki adf z Ramdysku na dyskietkę?

[#14] Re: Pytania odnośnie A1200

@PopoCop, post #13

tzn wczoraj zaczolem ale przerwalem bo mam wrazenie ze mi nie wejdzie
[#15] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #14

a po wsadzeniu dyskietki widzi ją amiga i jest ikona z napisem DF0

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2008 19:03:29
[#16] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #10

Rany. Znowu zero przecinków i kropek. Jak ten bełkot odczytać?
[#17] Re: Pytania odnośnie A1200

@kmilota, post #16

Jezeli nie przeczytales pierwszego posta to proponuje to zrobic. Na pewno znajdziesz odpowiedz "dlaczego?".

[#18] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #15

Hmmm, po wsadzeniu dyskietki nie powinna się pojawiać ikona z podpisem "df0", raczej powinna być nazwa dyskietki, albo NDOS. Z tego co pamiętam, to napis "df0 ???" pojawiał się po uszkodzeniu stacji (albo nieprawidłowym podłączeniu)
... ale mogę się mylić, bo pamięc już nie ta ;) , a tworu zwanego dyskietką nie widziałem od dobrych paru lat

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2008 08:21:55
[#19] Re: Pytania odnośnie A1200

@wali7, post #18

tzn ja powiem tak, Ja formatuje na X-Copy gdzie w nazwie dyskietki pole zostawiam puste poza tym na ikonie DF0 też nagrywalem kilka miechow temu bez zadnych problemow moze cos z stacja jest nie tak? bo czemu niby do ramdysku kopiuje?

wczoraj mi sie uszkodzil Cool spot jak tak dalej pojdzie to tylko bede mogl sobie popatrzec na lape z dyskietka :(

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2008 10:42:08
[#20] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #1

1) Tak, pod jednym względem - dzięki technologii SMD odpada zjawisko utleniania nóżek układów w podstawkach. W A500 może ono prowadzić do zwiększonej wiechliwości komputera, albo do niedziałania niektórych funkcji.

2) Wytrzymałość mechaniczna, jak również podatność na uszkodzenia elektryczne i elektrostatyczne jest podobna.

3) To jest szerszy problem. Osobiście jestem zdania, że Classic nie jest dobrą propozycją dla ludzi zupełnie "zielonych". Teraz rzadko używa się konfiguracji podstawowej, a rozbudowa classica przez swoją specyfikę i utrudniony dostęp do podzespołów czy porad może osobę bez doświadczenia po prostu przygnieść i dodatkowo permanentnie zniechęcić do tematu. Dlatego uważam, że dobrym pomysłem na początek jest Pegasos albo jakaś Efika. W tym przypadku, przy zakupie nawet gołej płyty, można sobie poradzić w jeden dzień przy pomocy każdego sklepu za rogiem.
[#21] Re: Pytania odnośnie A1200

@Daclaw, post #20

Pegasos/Efika OK, ale moim zdaniem tylko gdy ktoś chce i lubi bawić się systemem z amigową filozofią.
Bo do grania w niewymagające gierki to A1200 z Fastem w zupełności wystarczy.
[#22] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #1

WinUAE powinno rozwiazac twoje problemy
[#23] Re: Pytania odnośnie A1200

@Lokaty, post #17

A jaka jest trudność w naciśnięciu przecinka czy kropki w porównaniu do innych znaków, które potrafił napisać?
[#24] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #1

jedna i druga Amiga jesli ja uzytkujesz w normalnych warunkach jest wytrzymala ..jest to sprzet nie do zdarcia..
jedna z moich A500 kick 1.2 z 1986 r przelezala chyba z 15 lat w piwnicy u szkopa..odkrecilem ja zeby wyczyszcic caly ekran pordzewialy .. czesciowo plyta tez ...ehh mysla szkoda amisiki..ale sproboje..podlaczam modulator do plyty i zasilacz ..pstryk..bialy ekran ..flop ktorego nie bylo swieci.. mrug .i Raczka z Kick 1.2 ..nabralem niesamowitego respoectu do Amig Made by Germany ;P

Amiga jesli padni to zazwyczaj na amen...

[#25] Re: Pytania odnośnie A1200

@HOŁDYS, post #24

Oj amiga to żywotny sprzęt : ] w a600 jak jeszcze nie widziałem, o co w tym wszystkim chodzi, rozbierałem ją, żeby się popatrzeć, (ach te sprośne myśli ;) ), zdarzało mi się dotykać palcami lub śrubokrętem, tam gdzie nie trzeba, jedynie się resetowała. :P

Ale jak podrosłem, i zacząłem grzebac przy a1200, ta miała gorzej. Raz myślałem, ze je wyjście RGB zepsułem, ale działa, przy montowaniu s-video spaliłem ścieżkę +5V, zrobiłem mostek, działa.

Ale bardziej serio, jak ktoś jest bardzo nieostrożny, czy chce zepsuć, to zepsuje. Samej, niewiele się jej może stać. Nie ma tam wielu elementów mechanicznych, flop/hd, to można wymienić. Czasem zasilacze padają, można przerobić ATXowy.

Ale to chyba jeden z uroków(?) dzisiejszego amigowania. Mi się to całkiem podoba.

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2008 15:21:39
[#26] Re: Pytania odnośnie A1200

@kmilota, post #23

A skad wiesz jaki problem przysprawilo mu napisanie poprzednich znakow?

[#27] Re: Pytania odnośnie A1200

@Valwit, post #22

Ja nie po to mam Amige i ostatnio kupowałem joye bo sprawne mi kiedys matka wyrzucila zeby nie grac teraz na amidze
[#28] Re: Pytania odnośnie A1200

@Lokaty, post #26

Nie potrafię znaleźć słów na wytłumaczenie takiego pisania postów. Jedynie co przychodzi mi na myśl, to leniwość i brak szacunku dla forumowiczów.
[#29] Re: Pytania odnośnie A1200

@kmilota, post #28

Chłopie masz problemy ja niewiem czy ja sie ciebie czepiam jak ty piszesz? sorry ale tak sie sklada ze ty piszesz nie na temat mojego pytania.

Forum jest po to żeby pomagac ludziom a nie krytykowac ich styl pisania, jeśli mnie nie rozumiesz nie wypowiadaj sie lub idz sie uczyc polskiego.
[#30] Re: Pytania odnośnie A1200

@VeloN, post #29

> Forum jest po to żeby pomagac ludziom a nie krytykowac ich styl pisania, jeśli mnie nie rozumiesz nie wypowiadaj sie lub idz sie uczyc polskiego.

Jaki styl pisania? Ty nie znasz żadnego stylu. Ja właśnie staram się ci pomóc na forum, abyś zauważył swój niechlujny styl pisania. Jeśli nie potrafisz poprawnie pisać, to użyj jakiegoś programu, który wskaże ci błędy jakie popełniasz pisząc. I przynajmniej raz przeczytaj to co napisałeś, to może załapiesz, że ciężko jest pojąć o co tobie chodzi.
Oczekujesz rzeczowej odpowiedzi, to zadaj poprawne pytanie.
Szkoda że ja musiałem to napisać a nie moderator. W każdym razie jak innym nie przeszkadza w jaki sposób pisze na forum VeloN, to ja już w tej sprawie nie zabieram głosu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem